Sport hosty Elatior (Mark Zilis/Bob Solberg 2003r.)
Rozmiar: XL wysokość 80-100cm Liście: duże, błyszczące, jasno zielone centrum z wąskim kremowo żółtym marginesem Kwiaty: biało lawendowe, kwitnie lipiec/sierpień Zalecane stanowisko: od słońca do cienia Uwagi:
- Hosta of the Year for 2015
9.05.2017r Poll napisała
Moja 7-letnia Victory dopiero się pozbierała z poprzedniego ataku mrozów a dziś już nie da rady jej przykryć, bo jest za duża
Hosta Victory, 9-latka na dośc suchym i gorącym stanowisku. Jako mocarna hosta, powinna miec sporo bardziej wilgotne, o cięższej ziemi. Niestety, póki co, musi się męczyć na tym dotychczasowym
Victory, to już hosta, która ma chyba 11 lat, ale od jakiś pięciu, pierwszy raz widzę ją nieprzemrożoną Obecnie rośnie na zimnym, naturalnie wilgotnym stanowisku a wiosną długo ma lity cień.
Na zdjęciu, w fazie rozwijania skrzydeł
fot.17.05.2021r.
Kilka dni później, już niemal całkowicie rozwinięta
Hostę 'Victory' dostałam jako gratis od Fransena trzy lata temu i jako jedna z niewielu wówczas zakupionych ma się dobrze w sensie takim, że nie skarlała/zanikła, choć z przyrastaniem jej się nie spieszy. Przyszła jednokłowa, od zeszłego roku ma dwa kły. Rośnie na leśnej działce w półcieniu. W realu wygląda dużo bardziej atrakcyjnie niż na fotce
28.08.2021
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2021/09/15 21:54 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, wojtek, ewakatarzyna
Basiu, patrzę na tę fotę z Wojsławic.... Też nieźle była pociachana a to przecież stan z początków czerwca.
Victory rozwija się na wilgotnym, ale troszkę zbyt słonecznym stanowisku. Niestety, od kilku dni jest bardzo gorąco, więc obawiam się, ze nie osiągnie takiego rozmiaru, na jaki liczyłam.