Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Polska kuchnia ziemniakiem stoi

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 21:19 #4730

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Ziemniaki są najbardziej popularnym w Polsce warzywem i stanowią, wraz z przetworami zbożowymi, podstawę naszego wyżywienia.
Zdaniem żywieniowców-ziemniak jest jednym z najlepiej zaprojektowanych przez przyrodę produktów.Jego bulwy zawierają przeciętnie 67-82%wody i18-32% suchej masy w tym:12-26% skrobi oraz 0,8-2% białka, 0,5-1% cukrów i około 1% składników mineralnych: są też ważnym źródłem kwasu askorbinowego, czyli wit.C.
Ziemniak jest ważnym źródłem soli mineralnych, głównie potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Ziemniaki dostarczają również takich pierwiastków, jak: mangan,miedź,cynk,nikiel,kobalt,bor. Te wszystkie cenne składniki znajdują się w bulwach tuż pod skórką, w miąższu grubości do 3 mm. Dlatego bardzo ważne jest cienkie obieranie(z wyjątkiem przedwiośnia)
Najzdrowsze są ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach.

Procentowa ilość witamin w różnych potrawach z ziemniaków:

gotowane w mundurkach.......................75%
gotowane po obraniu.........................60%
gotowane i przecierane......................20%
w zupie świeżo ugotowanej...................50%
w zupie podgrzanej po 3 godz................30%
w zupie podgrzanej po 6 godz.................0%
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 21:32 #4736

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Słowackie langosze
Gorąco polecam są po prostu pyszne
cook
Składniki
25 gr drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 (średnie) ugotowane ziemniaki
1/4 szkl. oleju + olej do smażenia
ok 1/2 kg mąki
10 dag żółtego sera
3 łyżki joguru
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
łyżka świeżego lub suszonego koperku
keczup.



Drożdże i cukier rozpuścić w połowie mleka, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.(Ja to robię w piekarniku przy zapalonej żarówce.)
Ziemniaki ugnieść.Dodać rozczyn.Wyrobić ciasto,powoli dodając resztę mleka i olej.Dodajemy tyle mąki aby ciasto było zwarte i błyszczące.
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.



Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe placuszki.Smażymy na złoto w głębokim oleju.(langosze powinny pływać) osącz z tłuszczu.



Jogurt wymieszać z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem.Dodać koperek.



Langosze wyłożyć na talerz.Polać sosem i posypać startym na tarce o małych oczkach żółtym serem.Dekorować keczupem.

Ostatnio zmieniany: 2016/06/15 21:33 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie, VERA, Gosia1704, sierika, ewa321


--=reklama=--

 

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 21:49 #4750

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13601
  • Otrzymane podziękowania: 31852
Oj, jak są ziemniaczki, to muszę być i ja :) Uwielbiam wszystko co z ziemniaków :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 22:00 #4758

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
jeśli masz jakiś dobry przepis to wstaw a ja chętnie wypróbuję :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 22:04 #4760

  • mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2373
  • Otrzymane podziękowania: 5818
A mnie na zjeździe w Firleyu zaskoczyło , że tak dużo osób nie wiedziało co to kiszka ziemniaczana zdziwko zdziwko
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Gosia1704

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 22:10 #4762

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26009
  • Otrzymane podziękowania: 68222
Mireczko, buszując niegdyś na Podlasiu, jadłam ja kilkakrotnie, m.in jako 'snopek kiszki' - kilka kawałków związanych chyba szczypiorem, ze smazonymi kawałkami cienko pokrojonego boczku. :) Do tego ogórki małosolne i prawdziwy kwas chlebowy z beczki. :heart

Robiłam ją kilkakrotnie w domu, ale tamtego smaku - jak mi się wydaje - nie uzyskałam. Masz dobry, sprawdzony przepis??? recourse
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/15 22:29 #4775

  • mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2373
  • Otrzymane podziękowania: 5818
Poll nie mam przepisu bo to danie robi sie na Podlasiu w każdym domu , od zawsze. Żadnych miar wag i tym podobne. Czysty cienki flak tzw kiełbasiany nadziewa się masą z tartych ziemniaków z przesmażonym boczkiem , cebulką , przyprawami do smaku , kilkoma łyżkami mąki lub kaszy ( tak robi moja teściowa) i jajkiem . Mase do flaka wprowadza się przez lejek z szerokim otworem . Flak musi być nadziany na luźno .Zamykamy ( ja zawiązuje z obu stron na wykałacze) w kilku miejscach nakłuwamy ( żeby w pieczeniu nie popękał) i wstawiamy do pieczenia. I już.
Piekę w 180stC około 30- 40 min ( zależy od grubości flaka)
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Ostatnio zmieniany: 2016/06/15 22:36 przez mirdem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, piku, danutal

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/06/16 11:40 #4878

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13601
  • Otrzymane podziękowania: 31852
Przepisów na ziemniaki różne mam mnóstwo, ale ze zdjęciami krucho. Coś tam jednak postaram się znaleźć (jak wrócę z pracy do domu). Na początek zapiekanka, ilości na oko. Ja daję wszystkiego tak, żeby każda warstwa zakrywała całkowicie warstwę niższą.

Zapiekanka ziemniaczana.

Ziemniaki ugotowane na pół miękko
Jajka na twardo (ja daję dużo)
Cebula pokrojona w plasterki i zeszklona na oleju
śmietana 30%
Pieprz
sól

Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub w gęsiarce. Na ziemniaki układamy plasterki jajek na twardo, na jajka cebulę. Solimy, pieprzymy.
I tak do wysokości jaką chcemy uzyskać i na ile mamy produktów. Zakańczamy układając warstwę ziemniaków.
Polewamy wierzch śmietaną.

Zapiekamy w piekarniku, 180'C, 30 minut.

Taką zapiekankę możemy uzupełniać kiełbasą, pieczarkami, boczkiem :)
Najbardziej lubię z niej białko z jajek, robi się sprężyste.

Smacznego :)
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 16:01 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, danutal, VERA

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/03 13:50 #9454

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Kartoflanka z chrzanem

60dkg ziemniaków
30 dkg wieprzowiny(może być łopatka)
6 szkl. bulionu mięsnego z kostki
łyżka startego chrzanu
marchewka
2 winne jabłka
1-2 cebule
łyżka mąki
łyżka smalcu lub 2 łyżki oliwy
tymianek
203 łyżki posiekanego koperku
pieprz,sól


Mięso pokroić w niedużą kostkę,włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Po 30 min dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Obrane jabłka pociąć na cząstki zarumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu(oleju) przełożyć na talerz.
Posiekaną cebulę usmażyć na pozostałym tłuszczu,pod koniec smażenia oprószyć mąką.
Cebulę,startą marchew(na dużych oczkach) i jabłka włożyć do zupy i gotować ją ok.10 min.
Na koniec wymieszać z chrzanem oraz tymiankiem,solą i pieprzem.
Na talerzach posypać posiekanym koperkie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, VERA

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/03 16:00 #9492

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13601
  • Otrzymane podziękowania: 31852
Szybkie, pieczone, aromatyczne.

Obrane ziemniaki pokroić na kawałki.
Brytfannę skropić mocno olejem, wsypać ziemniaki.
Ziemniaki posypać przyprawami: papryka, sól, kminek mielony, majeranek. Może być gotowa mieszanka ziół do ziemniaków. Ziemniaki poturlać, tak by były ze wszystkich stron naolejowane.
Wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec bez przykrycia ok.40min.



Pyszne z jogurtem, kwaśnym mlekiem, maślanką :)
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 16:02 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, edyta, VERA, ewa321

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/03 16:11 #9494

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13601
  • Otrzymane podziękowania: 31852
Ziemniaczane krokiety

1 kg ziemniaków
40 dag pieczarek
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki maki
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować do miękkości i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Pieczarki i cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju.
Połączyć ziemniaki z grzybami, dodać jajka, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej i mąkę. Wyrobić dokładnie, aby wszystkie składniki równo się połączyły.
Formować owalne krokiety i smażyć na złoty kolor.
Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Mogą być daniem wigilijnym, wtedy warto dodać grzyby leśne.

Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 19:53 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, danutal, VERA, ewa321

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/03 17:27 #9510

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Ewo, dzięki za ostatni przepis w tym tygodniu będą na obiad krokiety i jak nie zapomnę to zrobię :fotka i uzupełnię :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/04 10:21 #9733

  • inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1938
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Ewo, bułkę tartą dodać do masy, czy do panierowania ?
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/04 10:37 #9737

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13601
  • Otrzymane podziękowania: 31852
Ino, do masy. Również gdyby masa była za rzadka, można dodać więcej bułki tartej, a nie mąki :) Panierować już nie trzeba, chyba, że ktoś woli mieć bardziej chrupiąco.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/07/12 12:38 #12241

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
no cóż - to zapraszam na pyry z gziką ;)
proste jak konstrukcja cepa i smaczne.
Rano trzeba pokroic cebulę w drobną kostkę - 1 dużą na osobę, posolić i polać olejem tłoczonym na zimno - 1-2 łyżki na osobę. Najzdrowszy (po względem zawartości omega-3 itd) jest rydzowy (czyli z lnianki). Cebulę wymieszać i odstawić na parę godzin by sie zmorzyła. Przygotować twarożek - czyli biały ser pokruszyć widelcem dodać śmietany, wymieszać. Ugotować pyry w mundurkach - nie solić do gotowania bo nie ma takiej potrzeby. Podać wszystko na osobnych miskach. Każdemu do garści nóż do obierania pyrów i widelec do jedzenia. Jedzenie proste, a wręcz prymitywne, ale mozna się w tej prostocie rozsmakować. Za to bardzo zdrowe :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, VERA

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/09/15 12:16 #24727

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Prawie wszystko co potrzeba do tej zupy znajdziemy w naszych warzywnikach, namawiam do jej ugotowania.

Porowa z ziemniakami

3 pory
3 ziemniaki
4 szklanki bulionu warzywnego(może być z kostki)
1 cebula
kawałek selera
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
szklanka gęstej śmietany
szczypiorek
sól,pieprz biały

W rondlu rozgrzać masło,dodać drobno posiekane pory(tylko białe części)
cebulę, seler i czosnek.
Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tarce o małych otworach, wrzucić do smażonych warzyw, zalać gorącym bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem ok.25 min; zestawić z ognia, przestudzić,zmiksować, ponownie podgrzać, doprawić solą i pieprzem,zaciągnąć śmietaną,posypać posiekanym szczypiorkiem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, ewa321

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/11/10 11:32 #34783

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
facetznozem.blogspot.com/2012/03/pora-na-ziemniaka-zapiekanka.html fajna prosta zapiekanka z ziemniaków.
Facet ma fajne przepisy, warto próbować :-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, VERA, ewa321

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/11/29 00:03 #37335

  • ewa321
  • ewa321 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 202
  • Otrzymane podziękowania: 307
Od jakiegoś czasu mąż mnie zamęczał, żebym mu zrobiła kluski ziemniaczane na mleku.
Ale zupka miała być dokładnie taka, jaką robiła jego babcia :blink:
No i wreszcie znalazłam przepis, najbliżej tego, który mąż pamiętał.
A gdzie go znalazłam - nie u pani Gessler, ale na stronie ... Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi :lol:
Potrawa została wpisana na 'listę produktów tradycyjnych', a nazywa się

Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione

www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Kaszubskie-kluski-ziemniaczane-lyzka-kladzione

Zupka wyszła pyszna :mniam
Nawiasem mówiąc bardzo fajna ta stronka, sporo ciekawych, regionalnych przepisów, w tym ziemniaczanych !!
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniany: 2016/11/29 00:06 przez ewa321.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2016/11/29 15:43 #37387

  • Tosia
  • Tosia Avatar
Ja najbardziej lubię zwykłe pieczone ziemniaki. Mogłabym się nimi zajadać praktycznie codziennie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polska kuchnia ziemniakiem stoi 2017/03/23 18:13 #55166

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Ziemniaki pieczone z czosnkiem
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
5 ząbków czosnku
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej
zioła do dekoracji

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, opłucz w bieżącej wodzie i ponacinaj w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Tak przygotowane ziemniaki polej delikatnie olejem, oprósz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką: słodką i ostrą.
Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Ułóż w nim ziemniaki. Nakryj arkuszem folii aluminiowej, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 40 min, delikatnie odwracając co jakiś czas. Następnie usuń folię aluminiową, ułóż ziemniaki nacięciami do góry i posyp resztą obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku. Naczynie wstaw do piekarnika na kolejne 10–15 minut. Udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, natką albo tymiankiem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.174 s.