Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Sałatki, surówki od wiosny do zimy

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/12/03 22:24 #37996

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43402
Chciałabym z tego miejsca zachęcić do produkcji kiełków podczas zimy! Nadadzą się do każdej surówki i sałatki!

Polecam zakupienie zwykłej kiełkownicy piętrowej i zaopatrzenie się w nasiona specjalnie do tego celu wyprodukowane.
Teraz można jedno i drugie kupić w wielu marketach oraz sieci.

Ja produkuję tak od 4 sezonów i doskonale uzupełnia to brak świeżej ogródkowej zieleniny.

Moimi hitami są:

fasola mung - tej jem dużo więc kupuję taką w paczkach po 0,5kg do gotowania. Sprawdzam tylko, żeby ziarna nie były połamane. Doskonałe do sałaty, kanapek, strojenia potraw.

gorczyca - cudowna! o smaku musztardy. Zaostrza smak sałatek, do kanapek z wędlinami też jej używam.

rzodkiewka - smakuje jak rzodkiewka, można dodać wiosny do sałatek!

lucerna - drobniutka i pyszna, dodaję do twarożku, sałatek i surówek, kanapek

burak czerwony - kiełki mają cudowny kolor, doskonały walor dekoracyjny

Musimy tylko pamiętać, by ściśle przestrzegać instrukcji oraz po wyrośnięciu kiełków przepłukać je poprzez zalanie wodą w misce, wyłowienie (wtedy łuski nasion zostają we wodzie) i odsączyć na sicie i przechowywać w lodówce, w zamkniętych pudełeczkach. Na dno pudełka kładę kawałek ręcznika papierowego, który reguluje wilgotność w pudełku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, halszka, Gosia1704

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2017/01/06 18:35 #42714

  • Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1730
  • Otrzymane podziękowania: 7062
Sałatka z Kurczaka.
Mała pekińska kapusta.
Przyprawa Vegeta.
Kukurydza w puszce.
3 ogórki kiszone.
3 piersi średnie z kurczaka.
Zabek czosnku.
Mała cebula.
Keczup 1/2 szkl.
Majonez 1/2szkl.
Kapustę kroimy drobno zasypujemy vegetą,odstawiamy na 20 minut,po tym czasie mieszamy.
Mięso kroimy drobno,moje dzieci lubią grubo,smazymy 20 minut na patelni na oliwie.
Cebulę ogórki kroimy w kostkę drobno.
Majonez i keczup i przepuszczony zabek czosnku mieszamy razem.
Do miski wkładamy kapustę pekińską,dodajemy trochę sosu zrobionego z majonezu i keczupu.
Na to mięso usmażone z kurczaka zimne,sos plus ogórki cebula,kukurydza na wierz trochę sosu i garść kapusty pekińskiej,przykrywamy folią i na 20 minut odstawiamy do lodówki,po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie .






Smacznego.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Gosia1704, Ness, zanetatacz


--=reklama=--

 

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2017/01/06 18:43 #42722

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1915
  • Otrzymane podziękowania: 2881
Dagusiu a mogłabyś jeszcze wstawić przepis na to ciasto, które tak ładnie się uśmiecha z blachy? ;) Wygląda bardzo smakowicie :mniam
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2017/01/06 19:21 #42736

  • Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1039
  • Otrzymane podziękowania: 1928
Ness napisał:
Dagusiu a mogłabyś jeszcze wstawić przepis na to ciasto, które tak ładnie się uśmiecha z blachy? ;) Wygląda bardzo smakowicie :mniam

Zwłaszcza jak się jest na diecie oczyszczającej krecigl
Pozdrawiam Fabiola.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2017/02/06 15:06 #48309

  • olwiakowalska
  • olwiakowalska Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 5
  • Otrzymane podziękowania: 1
Hej ;)

ja jestem miłośniczką sałatki greckiej :)
Dodaje : pomidory, fetę, czerwoną cebulę, ogórka zielonego, paprykę, rzodkiewkę, sałatę lodową
Wszystko mieszam z sosem koperkowo-ziołowym z knorra ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2017/03/23 18:41 #55180

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
W moim domu do pieczonej kaczki podaje się kapustę szmurowaną

Czerwona kapusta szmurowana
Składniki:
mała główka kapusty
oliwa
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
garść rodzynek
sól, cukier
sok z cytryny

Kapustę umyć, poszatkować, wrzucić do rondla, podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, potem dolać wody i dusić, aż zmięknie. Dodać garść rodzynek, sól, cukier do smaku i na koniec, jak będzie miękka, sok z cytryny.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.168 s.