Dereń STELLAR PINK VARIEGATA Cornus kousa x Cornus florida oznaczony jako Cornus × rutgersensis
Duży krzew lub małe drzewo dorastające maksymalnie do 3-5 m. wysokości i podobnej szerokości
Liście: podłużne, długie ok.10 cm, z kremową obwódką nieregularnie otaczającą zielone centrum Podsadki: początkowo białe, potem różowiejące, pojawiają się od końca maja do czerwca. Stanowisko: słoneczne, lub półcieniste Gleba: żyzna i wilgotna, o odczynie kwaśnym do obojętnego.
Uwagi:
- odmiana wyhodowana przez Elwina Ortona Jr z Uniwersytetu Rutgers w New Jersey
- lubi zwiększona wilgotność podłoża
- młode rośliny warto nakryć przy bardzo mroźnej zimie
- na słonecznym stanowisku lepiej wybarwia się jesienią
- podobnie, jak odmiana 'Stellar Pink'/ 'Rugan' długo utrzymuje liście, nwet po późnojesiennych przymrozkach
I ja, jako wielka miłośniczka dereni, skusiłam się na odmianę 'Stellar Pink Variegata'. Kupiłam go wiosną, już po przejściu przymrozków, a do gruntu trafił w czerwcu. Starałam się znaleźć mu stanowisko słoneczne, lekko ocienione po południu... Oczywiście wilgotne, bo derenie kochają wilgoć pod stopami.
Tak więc, trafił na żyzny i często podlewany stok paprociowy:
'Stellar Pink Variegata' trafił do mnie, jako ok. 40 cm sadzonka. Teraz ma już około 100 cm.
Zastanawiam się, czy jego stanowisko nie jest obecnie zbyt cieniste, bo coś nie chce się przebarwiać. Latem, cień dociera tam dopiero po południu:
Stellar Pink Variegata zaczął się w końcu wybarwiać. Patrząc na zdjęcie Bendkosa, zaczęłam się martwić, że mój dereń to nie ta odmiana. Być może inne drzewa wokół dawały zbyt dużo cienia, a teraz gdy opadła część ich liści, do mojego malucha zaczęło dochodzić więcej promieni słonecznych