Ciekawa odmiana dorastająca do ponad 2 m. wysokości. Pokrój: wyprostowany, gęsty. Kwiatostany: bardzo duże, stożkowe, składające się zarówno z kwiatów płodnych, jak i płonnych ( czteropłatkowych, ząbkowanych). W początkowej fazie kwitnienia są koloru biało-kremowego, a zbiegiem czasu nabierają różowych barw. Liście: szerokie, ząbkowane.
Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych, ale w słońcu kwiatostany ładniej się wybarwiają.
Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33633
Dla mnie to pink, mogłoby być cały czas white Najbardziej podobają mi się te koronkowe kwiatostany.
Od zeszłej jesieni w moim ogrodzie, czekam jak będzie wyglądać
'Pink Lady' wchodzi w okres kwitnienia
Ostatnio występująca susza nie wywarła na niej większego wrażenia (jak na razie). Nie ma przypaleń ani przesuszonych liści.
Podlewana bardzo skąpo, dziś pierwszy raz od kilku tygodni dostała wodę z nieba
'Pink Lady' to bardzo żywotna hortensja, która raczej nie nadaje się do małych ogrodów.
Zimą straciła jeden z głównych pędów (wnuczek znalazł wspaniałą gałązkę na bałwankowe rączki), ale jak widać, zupełnie tego nie zanotowała.
Jest u mnie od jesieni 2020 roku, a już osiągnęła 1.5m wysokości, pomimo cięcia. Bardzo się również rozkrzewia na boki... kawał hortensjowego krzewu
Zaczyna kwitnienie
Najprawdopodobnej z powodu słabego cięcia, 'Pink Lady' wytworzyła mnóstwo kwiatostanów. Są one mniejsze i bardziej ażurowe niż w ubiegłym roku, dużą ilością kwiatów płodnych. Nadają one, ogólnie całej roślinie, limonkowo-zieloną kolorystykę
Wiosną mocno cięta, 'Pink Lady', pokazuje swoją wigorność. Jest już wyższa ode mnie.
Miałam dylemat przy cięciu, które pędy wyciąć, bo właściwie wszystkie były mocne (w porównaniu do pozostałych moich bukietówek). Wycięłam więc każdy z trzech nowych przyrostów na pędzie.
Dziś już wszystkie hortensje bukietowe mają brązowe kwiatostany, tylko 'Pink Lady' wyróżnia się bardzo jasnym kolorem kwiatów płonnych.
Bardzo szybko wytwarza długie, mocne pędy. Rozkrzewia się równie dobrze, tworząc duży krzew.
Nie nadaje się do małych ogrodów, gdyż przycinanie, nawet bardzo mocne, pobudza ją do wielkości jeszcze bardziej.