Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills'

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2021/08/08 11:32 #246422

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Polystichum setiferum 'Broughton Mills'
(Paprotnik szczecinkozębny)

W 1968 roku Martin Rickard wraz z Reginaldem Kaye , na terenie Lake District we wsi Broughton Mills odnaleźli kilka sztuk ciekawej odmiany Paprotnika szczecinkozębnego. Roślina Martina nie przetrwała, natomiast Reginald Kaye swoją paproć utrzymał, rozmnożył i pojawiła się w katalogu jego szkółki pod nazwą 'Broughton Mills'.
Zaliczona została do grupy 'Foliosum' i uznawana jest za jedną z ciekawszych w tej grupie. To ciekawa grupa podobna do 'Plumosum'. Charakterystyczną cechą są szerokie listki, niekiedy zachodzące na siebie. Z tym, że w grupie 'Plumosum' listki są wyraźnie podzielone, natomiast u 'Foliosum' są tylko drobno nacięte i kolczaste. Zazwyczaj są to odmiany płodne.

Mój egzemplarz jest jeszcze młody, uzyskany z zarodników. Wygląda, ze jest to odmiana średniej wielkości.

Ostatnio zmieniany: 2022/08/16 16:30 przez Tomek Mr.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, jugo, ewacz, dultom

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2022/08/16 16:40 #274883

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ciekawi do jakiej wielkości dorasta Brighton Mills. w tej chwili z daleka przypomina 'Congestum', ale w ubiegłym sezonie miała kilka liści sporo dłuższych.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, jugo, basik, ewacz, Shalina, a.nia, dultom

--=reklama=--

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2023/10/13 21:57 #305064

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
'Broughton Mills'. w połowie października.... Jaśniejsze frondy, to te, które zostały niedawno rozwinięte.

fot. 13.10.2023r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu, ewacz, Shalina, dultom, ewakatarzyna

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2024/09/06 19:55 #327878

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Tomasz, doczytałeś w swoich mądrych książkach, jaka wysokość osiąga docelowo? Pytam, bo mój ciągle malutki... A jaki wstydliwy? Listkiem nakrył swoje wstydliwe miejsca. :lol:

fot. 05.09.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/09/06 20:20 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, ewacz, dultom

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2024/09/06 20:44 #327887

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Tomasz, doczytałeś w swoich mądrych książkach, jaka wysokość osiąga docelowo? Pytam, bo mój ciągle malutki... A jaki wstydliwy? Listkiem nakrył swoje wstydliwe miejsca. :lol:
Niestety droga Poll, niewiele jest informacji o tej odmianie. Na moje oko, to nie będzie większa niż 40-60 cm....a może i mniejsza ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2024/10/07 19:23 #329781

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Polystichum setiferum 'Broughton Mills', to chyba najwolniej przyrastający paprotnik, jaki widziałam na swoje oczy.
Kilka dni temu przeniosłam go na nowe stanowisko, bo brak mi pomysłu, jak skłonić tę paproć, by w końcu cos z siebie wykrzesała.

Coś się wiąże na przyszły sezon:

fot. 07.10.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/07 19:51 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setifrum) 'Broughton Mills' 2024/10/22 20:54 #330869

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64971
Było mi dane widzieć ją z bliska clap ... fot. 21.10.2024, ogród Poll

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, nelu-pelu, ewacz, wojtek
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.170 s.