Cześć Erwinie
Absolutnie nie mogę się z Tobą zgodzić! Rozwijające się pastorały są zupełnie inne, niż
P. setiferum wraz z odmianami. Nawet ja, niezbyt wielki znawca szczegółów botanicznych, widzę to na pierwszy rzut okiem. I nie chodzi tylko o termin rozwijania się pastorałów (
P. microchlamys jest już całkowicie wzniesiony,
P. setiferum dopiero ruszają z rozwojem bez względu na stanowisko), ale przede wszystkim o kolor i ilość włosków, oraz delikatność pastorałów.
W ubiegłym roku kupiłam młodą
P. microchlamis w innej szkółce-tym razem w niemieckiej. Obecnie rozwija małe pastorałki.
Hello Erwin
I can not agree with you. The developing pastorals are completely different from
P. setiferum and its varieties. Even I, not a great connoisseur of botanical details, can see it at first glance. And it's not only about the timing of the development of the crosiers (
P. microchlamys is already fully erected,
P. setiferum is just starting to develop regardless of the location), but above all about the color and number of hairs, as well as the delicacy of the crosiers.
Last year I bought a young
P. microchlamis from another nursery - this time in Germany. Currently, he is developing small pastorals.
Dorosła roślina/ zdjęcie z wczoraj
Młoda roślina/ zdjęcie z wczoraj
Kolaż-
P. setiferum (gatunek) + trzy odmiany (Plumosum desum, Hamlet, Herrenhausen) i
P. microchlamys. Świetnie widać wszelkie różnice pomiędzy roślinami.
Wszystkie zdjęcia z wczoraj, 09.04.2024r.
.
.