Krzew lub małe drzewko o zwartym, wyprostowanym pokroju. Wielkość: ok. 2,5 m. wysokości i podobnej szerokości. Liście: głęboko powcinane, wiosną jasnopomarańczowe, później żółtozielone, a natomiast jesienią zmieniają ubarwienie na szkarłatne. Stanowisko: najlepiej półcieniste, osłonięte od promieni słonecznych w samo południe, zaciszne. Gleba: wilgotna, przepuszczalna, żyzna, o kwaśnym odczynie.
'Red Wine' w maju, w ogrodzie Poli.
fot.Pola
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2020/03/30 18:27 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Acer palmatum 'Redwine'' (bo tak brzmi jego nazwa na oficjalnej stronie RHS, nie 'Red Wine'), stracił już niemal wszystkie liście. Zostały tylko te na szczytach pędów
Red Wine darzę szczególnym sentymentem, bo przeżył ze mną wypadek w Niemczech 5 lat temu. Miał złamane tylko dwie gałązki ( a ja cztery żebra i palec )!
Ładnie przyrasta, nie przemarza. Po tych pięciu latach jest już wyższy ode mnie a sięgał mi do bioder.
Teraz ma zawiązane pączki, które czekają tylko na cieplejsze noce
Długa, ciepła jesień pozwoliła się wspaniale wybarwić temu klonikowi. Sporo urósł i wydostał się z cienia sosenek i to też mogło mieć wpływ na jaskrawość barw.
W miejscach, gdzie promienie słońca nie dochodziły, kolory liści są zupełnie inne - mniej ciekawe.