Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 20:41 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, chester633, nelu-pelu, ewacz, a.nia, DorotaZ, Luke, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
W tym roku Krokusy jesienne w moim ogrodzie kwitły nieregularnie i raczej pojedynczo lub małymi grupami. Z uwagi na różne moje wyjazdy i zmienną pogodę nie wszystkim mogłem zrobić zdjęcia.
C. Orcholeucus (21.09)
C. 'Zephyr' ucieszył nas większą ilością kwiatów. Zdjęcia z 06.10, 19.10 i 20.10.:
C. Savitus jak dotychczas rozwinął tylko jeden kwiat (12.10):
C. Conqueror kwitł głównie pojedynczo, pewnie byłoby więcej kwiatów, gdyby ich pączków nie zjadły owady i ślimaki (zdj. 06.10):
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, basik, wojtek, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova
Luke wydaje mi się, że to pomylony krokus ... wygląda mi na Crocus speciosus Albus Monika83 też pokazuje powyżej raczej Crocus speciosus
Crocus ochroleucus ma bardziej zaokrąglone końce płatków, żółty kolor na zewnątrz jest bardziej kontrastowy i ogólnie jest drobniejszy
Hmmm szczerze mówiąc nigdy nie kupowałem i nie miałem w ogóle białej wersji krokusa speciosus. Na tym zdjęciu kwiat jest już nieco zmęczony. Szukałem zdjęć z tego miejsca z wcześniejszych lat i znalazłem z 2022 roku, wówczas uchwyciłem kwiat w nieco lepszej kondycji. Generalnie w tym miejscu w trawie spośród białych Krokusów posadziłem tylko odmiany Orcholeucus i Zephyr. Zdjęcie z 2022 roku: