Gatunek jesienny pochodzący z rejonów śródziemnomorskich i Azji Mniejszej, gdzie rośnie na glebach wapiennych.
Kwiaty stosunkowo drobne, kremowobiałe z żółtą podstawą. Zakwita końcem października. Liście pojawiają się w trakcie kwitnienia.
Dobrze będzie się rozwijał w jasnym miejscu o zdrenowanej glebie, dobrze się mnoży i łatwo naturalizuje.
Krokus żółtawy rośnie u mnie już kilka lat i zawsze jakoś tak go nie zauważałem. Najpierw było go za mało, a i czasem zdarzyło się że nie zdążył z kwitnieniem przed zimą.
Ale w tym roku zakwitł całkiem obficie, a kwiaty utrzymywały się bardzo długo ... no i się do niego przekonałem. Ciekawy dodatek do jesiennych rabatek.
Jest szansa, że zakwitną moje krokusy żółtawe zakupione na tegorocznej, jesiennej wyprzedaży. Wsadziłam do doniczek, bo nie wiedziałam jaka będzie pogoda, a chciałam zobaczyć kwiaty.
fot. 27.11.2024
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, ewacz, DorotaZ, Luke
Krokus żółtawy dopiero końcem października pokazuje pierwsze kwiaty.
Basiu ten krokus którego pokazujesz to raczej inny gatunek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak Crocus speciosus.
Niestety szkółki bardzo często sprzedają te krokusy jako Crocus ochroleucus i tak naprawdę trudno trafić na właściwe cebulki.