Rozmnażanie roślin iglastych - szczepienie
2017/07/26 21:53 #78271
Boomer
Wylogowany
Świeżak
Jest szansa na jakąś odpowiedź ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
2017/09/12 21:48 #84129
AdasG
1. Podkładki zimujemy w pomieszczeniu zabezpieczonym przed mrozem, 2-3 tyg przed szczepieniem przenosimy je do ciepłej szklarenki, tunelu foliowego.
2. Amatorsko najlepiej dzień przed szczepieniem, w mroźną pogodę.
5. Przyrosty dwuletnie
To niestety tylko informacje zdobyte z książek, może ktoś z wiedzą praktyczną je potwierdzi/wyśmieje
Ja też mam 3 pytania odnośnie szczepienia:
1. Czy miejsce szczepienia może być wystawione na działanie wody jeśli rośliny szczepimy w tunelu z zamgławianiem?
2. Czy miejsce szczepienia można wraz z całą rośliną spryskiwać np roztworem previcuru lub innego środka grzybobójczego?
3. Czy przy szczepieniu luty/marzec należy przenieść roślinki z tunelu foliowego gdzieś gdzie temperatura nie spadnie poniżej 0st jeśli wiemy, że zbliżają się mrozy?
Z góry dziękuję za zainteresowanie
--=reklama=--
2018/02/18 21:17 #105092
rispetto
Wylogowany
Platynowy forowicz
Homo hortulus
Otrzymane podziękowania: 3352
Ad.1. Nie stosuję zamgławiania. Folia leży na szczepach minimum 4 tygodnie i w środku jest taka wilgoć, doniczki są mokre
Ad.2. Pryskam profilaktycznie co dwa tygodnie (oczywiście jeśli nie ma mrozu)
Ad.3. Nie przenoszę. Za dużo tego jest. Ma przeżyć, to przeżyje
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, piku
2019/03/26 17:33 #155036
agnes2609
Wylogowany
Świeżak
Otrzymane podziękowania: 12
witam, może mi ktoś doradzi, stawiam pierwsze kroki odnośnie szczepień i mam w doniczkach kilka daglezji i stąd moje pytanie czy mogę coś na niej zaszczepić jeśli tak to jaki gatunek, i proszę o radę mniej więcej jakie podkładki do jakich zrazów się nadają
pozdrawiam
2024/04/22 21:33 #318844
piku
Wylogowany
Platynowy forowicz
"Zielono mi..."
Otrzymane podziękowania: 25876
Widzę że wątek zasnął a mnie właśnie zainteresował temat w związku z czarcią miotłą jak wyrosła na mojej jodle
wygląda dość interesująco i nie chciałabym jej zmarnować a nie bardzo wiem czy próbować zaszczepić ją w całości czy podzielić na kawałki . Nie przyuważyłam jej wcześniej a wygląda mi na to że ma już ze dwa lata . Mam jodłę pospolitą już kilkuletnią w donicy więc chyba nadawała by się na podkładkę, tylko co dalej?