Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 00:53 #57882

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Dziewczyny flower , cieszę się z odwiedzin i postaram się odpowiedzieć po kolei, choć idzie mi to z trudem ze względu na eksperymety.
Nie było mnie miesiąc i po prostu ciągle coś odkrywam na działce nowego. Z resztą, tak wszystko pędzi.

Miłko, Wiesiu (razem bo dotyczy jednej roślinki). Zdjęcia pokazuję pierwiosnków wsadzanych w tamtym roku (ale mam coś dostać to się pochwalę, bo nie wytrzymam).
Miłko, jeśli Ci się podoba to myślę, że w paczce znajdzie się dla niego miejsce. Jest tylko jeden problem – dostałam go podpisany Ramona, a teraz nie jestem o tym do końca przekonana.
Za sprawą pytania Wiesi sprawdzałam ją ponownie i dogłębnie :P . Sprawdzałam przede wszystkim TU ale i w innych miejscach też.
Moje wnioski są takie (oprócz tego, że śliczniasta):
Wiesiu, twoja prymulka piękna (zdjęcie zostawiam, niech u mnie też będzie coś śliczniastego :buziak ), ale raczej nie Ramona – zwróć uwagę, że na stronie Barnhaven żółty środek kwiatka jest wręcz perfekcyjnie okrągły i brak innych przebarwień. U twojego pierwiosnka żółty rozlewa się ze środka w gwiazdę. Poza tym wydaję się, że twój pierwiosnek ma bardzo cieniutkie białe obrzeże na płatkach.
Mój pierwiosnek chyba jednak też nie jest Ramoną, bo: żółte oczko w środku też idzie w gwiazdeczkę, a poza tym pączki kwiatowe są bardzo ciemne (u mojego). To wskazuje nie na Ramonę, a na Little Egypt (patrz ta sama strona, pozycja niżej).
Na użytek tej analizy zrobiłam mojemu dziś jeszcze jedno, dokładniejsze zdjęcie.

Ewo (Nowinko), w żadnym razie nie rezygnuj z martagonów, a dolomitu to im sypnij zdrowo.
Majko (Edulkotku) – mam 9 nowych martagonów sadzonych w tamtym roku (zamieszczone jest ich tegoroczne zdjęcie). Wszystkie cebule, które dostałam były martagonowe, ale w tamtym roku nie było co pokazywać. Nie stawiaj więc swoim tegorocznym zakupom zbyt wysoko poprzeczki, choć życzę Ci wielu pięknych kwiatów. Jeśli jednak tak nie będzie daj im rok (jak ja swoim). Gaybird wśród moich też jest, tylko zobaczymy co zakwitnie, bo kasine znaczniki służyły u mnie czarnym złośliwcom do zabawy i nie wiem teraz gdzie który wetknąć.
Majko, muszę się przyznać, że akurat azjatka Royal Sunset wyjątkowo mi się podoba (to kolorystyczne połączenie – pomarańcz i czerwień, no i te urocze centeczki).

Nie mam nowego zdjęcia martagonów (poczekajmy na kwitnienie) więc walnę jeszcze jedną szachowniczkę (Raddeana oczywiście :P ).
Żaneto, Lukrecjo, serdecznie zapraszam na ich oglądanie. (Innych oczywiście też :oops: ). Jeszcze coś tam u mnie zakwitnie.

Chciałam tu jeszcze upchnąć ciut zaległości, co wcześniej wypadły. Więc, moje przylaszczki. Teraz już po kwitnieniu, ale jeszcze 2 kwietnia tak wyglądały:

różowa (ciut wcześniejsza);

i niebieska:

Dorcia, pomocy!, u mnie wcale nie chce się rozrastać szafirek Pink Sunrise. Dziad ma znowu (kolejny 3. rok) tylko 2 kwiatki.

Danusiu, dla Ciebie jeszcze jedna belarinka – Cobalt Blue. Na razie skromnie, ale może się rozkręci. ( :na_ucho chyba jeszcze jakaś belarina się znajdzie).

Jak pierwiosnki, to jeszcze ekstra wam zaserwuję:
– frondosa (już kwitnący)

– wyniosły

– lekarski.

Żeby podsumować pierwiosnki na dzisiaj, to jeszcze Lilacina (mam do niej aktualnie wyjątkową słabość).

Słuchajcie, jeszcze tylu rzeczy nie pokazałam, a za chwilę się zdezaktualizują (hortensje, hiacynty, narcyzy, ziarnopłon, miłek).
Co do miłka, to pełnego słońca brak, więc on wygląda zdecydowanie na zawiedzionego.

Jutro wstawię peonie, bo gdybym miała komputer kiedy je zobaczyłam, to szczęka na 100% by mi opadła na klawiaturę 037 .

Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/04/12 09:29 przez Gosia1704.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, piku, takasobie, edulkot, Semper, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 10:23 #57906

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Ja też jestem bardzo miło zaskoczona obecnym wyglądem martagonów sadzonych w zeszłym roku. Tylko ja sadziłam wiosną, cebule przyszły piękne, duże, ale nie zakwitła żadna. Marta, która mnie namówiła na ten zakup, zaleciła cierpliwość do następnego sezonu ;). No i zapowiada się bardzo obiecująco :woohoo:

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 10:46 #57912

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marta, ja swoje martagony też sadziłam wiosną tamtego roku, bo tak je dostałam. Kiedy już jednak są w ogrodzie to przesadzam jesienią (inne lilie też).
Z tych co je tu pokazałam to w tamtym roku zakwitł mi tylko jeden – taka cienizna. Pomoże to jednak przy identyfikacji (gdzie wcisnąć wskaźniki).
Mój tamtegoroczny – jedynak z nowych nabytków – Fairy Morning.

Jak już jestem to pokażę te peonie, o których wspominałam. Stan z wczoraj (oczywiście pokazuję te najbardziej zaawansowane). Rospisywać o nich będę się później, ale powiem, że z tego co wygląda przyrosty masy (ilości kłów) są zadowalającę :czarownica :slonko :mniam :kocham .
Będzie się działo :omg welcome flower clap :tup .

Peonia Rubra Plena.

Peonia Rosea Plena (z jednego pędu zrobiły się trzy kły :jupi ).

Red Charm – :omg zdziwko – ponad 10 kwiatów się zapowiada.

Jean d'Arc też bryluje (już ja dopilnuję, żeby w tym roku pięknie zakwitła gwizdac , tylko czy kwiaty będą już typowe dla odmiany?).

No i Coral Sunset, która 'fishy', czyli śmierdzi nie najświeższą surową rybką, rybeczką... polewkamax

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/04/08 11:00 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, edulkot, Dagusia, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 18:28 #57931

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14694
Gosiu :witaj ale pokazujesz rarytasy zdziwko
Pierwiosnki pięknie kwitną u mnie jakoś pierwsze kwiatki zjadane, są chyba przez ślimaki.
Pięknie pączki na piwoniach muszę zobaczyć, co słychać u moich.
Lilia martagon u mnie pięknie wykiełkowała ale już nic z niej nie będzie widzę ,że zgniła.
Bardzo się dziwie jak widzę takie łany u Ciebie, które tak pięknie rosną. :bravo
Co robisz ,że one tak ładnie rosną u Ciebie.?

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 20:09 #57947

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33626
Gosiu, zapowiada się pięknie piwoniowo. Moje również wszystkie pędzą w górę, ale moje to z reguły kwitną jak oszalałe. Chyba lubią glinę :)

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 20:26 #57954

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48214
Piwonie fajnie się rozrastają, ja nie odważyłam sie kupić żadnych nowych na ten sezon, choć mnie namawiałaś. ;) Nie mam miejsca i to co mam musi mi wystarczyć flower
Cieszyłabym się z prymulki, obojętnie, jak się nazywa. Mnie niewiele prymulek sie podoba, ale ta jest urodziwa :slonko

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/08 23:28 #58002

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
Gosiu u mnie różowe szafirki też się nie rozrastają,chyba dlatego ,żeby kolejne kupować jak chce się mieć kępkę ,zainteresowała mnie Ramona ,mam podobnego NN
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/09 13:39 #58066

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Franusiowa Majeczko, żadne rarytasy. Nie skreślaj jeszcze tego martagona. Ja bym próbowała go ratować (jego lub cebulki, które mogą odrosnąć z łusek). Wzruszyłabym ziemię wokół niego i podlała roztworem Kaptanu (zwłaszcza w miejscu, z którego wyrasta domniemana cebula). To powinno zatrzymać chorobę. Nie powiem, że na pewno ją odratujesz, ale moim zdaniem spróbować warto. Na ślimaki, jeśli nie uznajesz granulek, można spróbować usypać wokół roślinki pierścień z popoiołu.

Ewa, peonie rzeczywiście lubią ziemię nieco gliniastą. Wtedy nie wymagają tyle podlewania. Co do kwitnień, to ja na swoje nie narzekam – te wczesne, jak dotąd, każdy liść zakończony pąkiem. Jak tylko skończę przycinać róże podetnę łopatą korzenie bukszpanowi – to powinno pomóc peoniom, które rosną w jego pobliżu. Moje internetowe nabytki, tanie ale wymagające szczególnej opieki, już się zadomowiły – i jak dotąd pięknie mi się odwdzięczają za opiekę :) . Ten sezon też fajnie się zapowiada. Jak dotąd czuję się zawiedziona tylko przez białą majówkę. Ta była kupiona w gospodarstwie, u ogrodnika, przez niego wybierana i jak zaklęta odmawia współpracy. Myślę jednak, że w przyszłym roku już będzie do niej zmuszona. :mniam

Miłka, to prymulkę będziesz miała.

Dorotko, skoro nawet u ciebie też ten szfirek się ociąga, to czuję się rozgrzeszona, a wręcz cieszę się, że jeszcze u mnie żyje.

Jeszcze jedno spojrzenie na Ramonę przy innym oświetleniu. W rzeczywistości jest koloru burgunda.

No i miłek Flore Pleno się w końcu pokazal w całej okazałości (było wczoraj ciut słonka).

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, piku, takasobie, edulkot, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/09 13:47 #58067

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
piwonie faktycznie obiecujące ,u mnie chyba tak dobrze nie będzie i w ogóle dużo masz wiosennego kwiecia-pozdrawiam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/09 20:22 #58116

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu jutro spróbuję wykopać cebulkę jednak myślę ,że nic z niej nie będzie .
U mnie tej wiosny też zagościł miłek wiosenny ,ciekawe czy mu sie u mnie spodoba.
Piwonie masz naprawdę piękne ciekawe czym ich karmisz, że tak Ci się odwdzięczają.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/09 20:28 #58122

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu jestem :hejka cudne pierwiosnki oczywiście ale widzę że tutaj będzie szał piwoniowy a ja nie wiem czy moja jedya zakwitnie w tym roku no nic poczekamy zobaczymy :) miłek cudeńko prawdziwe :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/10 10:15 #58234

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny dzięki.

Majko, nie wykopuj tej cebuli martagona, bo ją i ewentualne przyrosty stracisz. Zostaw ją jak jest, tylko polej wszystko odpowiednim roztworem Kaptanu. To da szansę cebuli lub odrostom na przeżycie. Wykopywanie teraz chorej cebuli może ją zniszczyć.

Peonie traktuję w następujący sposób.
Teraz odrobinę wieloskładnikowego nawozu mineralnego. Przez sezon kurzak. Pod koniec czerwca pod krzak garstka superfosfatu + 1/2 garstki siarczanu potasu. Podlewam do lipca (tworzą się pąki kwiatowe na następny rok). Od lipca każda łapie co może. Od września powoli układamy się do snu – tniemy liście. Październik – mleczko na sen czyli podlewanie roztworem Kaptanu.

Żeby nie było postu bez zdjęć to wspomnieniowo uchwycone moje fiołeczki.

Na koniec oczywiście pierwiosnek, bo to ich pora – tamtegoroczny prezent – bezłodygowy.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/04/10 10:18 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, takasobie, edulkot, Semper, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/10 10:49 #58244

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48214
Żółte fiołki! zdziwko Super! Nie widziałam!

A martagona jednego już wiem, że nie będę miała, bo jak wyrywałam podagrycznika wczoraj, to wykopałam cebule i była zgniła! :mur

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/10 21:46 #58374

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu śliczne te fiołeczki tych w środku muszę poszukać bo śliczne :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/10 23:35 #58413

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny, napisałam o fiołkach, ale poszło w druty 0flaga .

Uwaga CZERWONY ALERT – znalazłam już poskrzypkę na szachownicach i Józefce.

Teraz już muszę pokazać moje najnowsze kwitnące cuda.
To pierwiosnek odmianowy, ale mam kilka znaczników do wyboru, bo Bartl to raczej nie jest.
Ale jaki śliczny – w środkiu kremowa gwiazdeczka. To raczej typ Border, bo oczko nie jest okrągłe. zdziwko

Chyba, że wiecie „odmianowy rotfl ”. W Barnhaven go nie kupowałam.
Mam jednak coś z Barnhaven – pierwsza kwitnąca siewka z tamtegorocznych siewów :kocham . Ma właśnie taki lila kolor z ognikami w środku i delikatną, białą obwódkę.

Co do lila, to wstawię jeszcze Lilacinę :oops: . Chyba już po raz ostatni, bo śliczniej już nie będzie wyglądała zdziwko . Odmiana ta nosi również nazwę „Quaker's Bonnet” lub „Ladies' Delight”. Trudno też uwierzyć, że znana jest co najmniej od 1835 roku. Podejrzewa się jednak, że wcześniej znano ją w Irlandii.

Porcelanowy róż nowości, która przezimowała – Sue Jervis.

Wracając do fioletu – Cobalt Blue (przezimował).

– Sasanka

Na koniec zaś – szchownica kostkowata. Jakoś za bardzo nie przyrasta, ale wydaje mi się, że mężnieje.

Przyjrzałam się… :unsure: …nic żóltego nie wstawiłam. No to pyk – narcyz Juanita.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/04/11 18:18 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, edulkot, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/11 07:45 #58425

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Dziękuję Gosiu za ciekawą stronkę :buziak . Pooglądałam nieco ale widzę że rozpoznanie muszę sobie odpuścić. Kolejne odmiany tak niewiele się między sobą różnią że nie podejmuję się takiego wyzwania krecigl
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/11 08:01 #58431

• Yooaśka
  • Yooaśka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 259
Witaj :)
śliczne, wiosenne kwiatuszki :)
swoich szachownic jeszcze nie widzę...
zazdraszczam sasanki; u mnie rosnąć nie chce

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/11 10:21 #58469

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu podziwiam Twoje cudeńka ale u mnie z nazwami tylko kilka reszta bezimienna wink-3 ale mnie cieszy że rosną .
Szachownica u mnie nawet ładnie się rozrosła i nawet jest już w trzech miejscach ale to raczej wina mojego wiecznego przesadzania 2smiech
Sasanki to u mnie dopiero chyba po swiętach zaczną szaleć przy takiej pogodzie.
Danusia

WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/11 15:13 #58506

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, Danusiu, z nazwami to mi się wydaje, że jest tak: wyjdzie jakaś siewka, oczywiście długi proces selekcji, ale tak na prawdę to reprezentant jakiejś linii, mający jej cechy, no to wiecie nazwa się lepiej sprzedaje. Poza tym nazwa pozwala nam na określenie wyglądu tego pierwiosnka.
Każdy z tych moich nazwanych jest rzeczywiście inny. Kiedy pierwiosnki niewiele się między sobą różnią to wydaje mi się, że nie ma to znaczenia.
Jednak nam w bazie potrzebne są określone z nazwy pierwiosnki, żeby było do czego porównywać.
Między sobą możemy je określać jako „w typie…”. Wydaje mi się, że ta moja siewka jest z linii Muted Victorians.

Danusiu, jednak te, które pokazałaś w Belarinach to jeden z nich jest „Valentine”, a drugi „Amethyst Ice” lub „Delft Blue”.

Joasiu, sasanki potrzebują gleby wapiennej, więc spróbuj im podsypać dużo dolomitu. :na_ucho u mnie przedtem też słabo rosły.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/04/11 15:13 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/11 20:10 #58562

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, dzisiaj wykopałam cebulkę lilii ,oczywiście kawałek uszkodziłam szpadlem. :glupek
Cebulka bardzo duża i dorodna tylko zielona część zgniła ,nawet w głębi cebulki.
Szkoda ,że tak się stało ,bo w zeszłym roku kwiat był mały z małej cebulki.
Gosiu a czy ziemia zmieszana z popiołem zmieni odczyn ziemi pod sasankami.
Twoje sasanki, są prześliczne ,taka duża krzewinka :kocham ,pierwiosnki też cudne :bravo
A czy szachownica kostkowa jak do tej pory nie wyszła ,to już po niej.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.