Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/27 21:34 #62024

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Gosiu moja hortensja ogrodowa wygląda gorzej od Twojej,mam nadzieję ,że Twoja da radę
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/28 20:44 #62193

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Miłko :witaj , no jest tragedia z daliami, a ja zdołowana. Postaram się jednak nadrobić przez długi weekend krecigl . Ja sama cała w nerwach.

Danusiu, mnie tylko do pierwiosnkowych nasionek ręce kręcą się w dobrą stronę hu_rra .

Żaneta, mam nadzieję, że z twoją hortensją też będzie dobrze. U mnie to hortensje od zachodu są przy domku, a od północy chroni je „szklarnia” sąsiadki. Ta najgorsza to akurat siedzi w przeciągu no i kataru dostała.

Słuchajcie, była u mnie wczoraj Monika-Th. Przyjechała, kochana, mimo siąpiącego dość mocno deszczu. Przewaliła na rabaty chyba z pół tony ziemi kompostowej. Ja bym tego w tydzień nie zrobiła :oops: .
Dzięki niej powstanie ciemiernikowe przedszkole, lub może lepiej powiedzieć – idealny żłobek, przedszkole mam pod czereśnią. Ono też zyska dużą dawkę witamin – ziemia kompostowa z gołębiakową wkładką. Może jeszcze dorzucę fusów z kawy i dolomitu z odrobiną wiórów rogowych. Niech się pasą, rosną, mężnieją a na wiosnę (przyszłego roku) poproszę o kwiaty. :omg
Pokazały się nawet takie, o których myślałam że stracone na zawsze.

Monia wie, które :na_ucho . Monia wie już o moim ogródeczku wszystko i widzi, że to zupełnie nieogrodowy „groch z kapustą” – 0 pomyślunku, tylko żeby jak najwięcej wlazło :oops: .
Wczorajszych zdjęć brak, bo padało, ale zdradzę wam, że najbardziej spodobały się jej

oraz

Najbardziej chyba zadziwiła ją małość (niewielki wzrost) pierwiosnka Petticoat.

Nie wiem czy on tak ma zawsze, ale u mnie to nie wyrósł. Innych konusów jej nie pokazywałam z wyjątkiem moich marnych efektów zimowania w doniczkach. Monia jednak wspaniałomyślnie nic nie mówiła, choć w jej oczach widziałam „nadzieja jest miłościwą matką…, po co ci ta ziemia w doniczkach”.
Stanowisko tamtegorocznych siewek odnalazła bezbłędnie. „Czekoladka” też jej się spodobała i „Ramona” (na innej rabatce).
Zaciągnęłam ją nawet to wyglądającego z ziemi kiełeczka „Lankongense”.
Widać, że Moniś ma niewyrośnięte dzieci, bo pokłady cierpliwości ma wręcz niespożyte.
Na pierwszy ogień poszły oczywiście peonie (nawet z grzeczności wyraziła chęć przygarnięcia jakiejś, bo zapomniała, że ma cienisty ogródek).
Niestety dalie leżą jak leżały, bo z nieba wciąż kapało.

Na koniec wcisnę, bo mało go pokazywałam – Sunshine Susie – ślicznie kwitnie.

Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/04/30 07:41 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, chester633, zanetatacz

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/28 22:47 #62231

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Przejrzałam wątek od początku, mnóstwo kwiatów a do tego wiele rarytasów, zawilce to bardzo wdzieczne kwiatki, nawet nie wiedziałam, że tyle ich.....mam tylko poletko zwykłego, którego nasiona zawędrowały do ogrodu z korą.....w tym roku, przez zimna aurę wyjatkowo długo kwitną.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/29 19:55 #62353

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14694
Gosiu pierwiosnki cudne a skąd masz takie nasiona . :mniam
Psiząb piękna kępa i równo zakwitły u mnie jedne kwitną a drugie rosną jeszcze przy ziemi.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/30 12:08 #62479

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16784
Gosiu... relacja z mej wizyty przednia... łącznie z czytaniem w myślach gwizdac polewkamax
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/04/30 15:09 #62486

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17295
Bardzo podoba mis się kolorek Woodstocka :kocham . Będę musiała sprawić sobie takie jesienią :) . Lubię hiacynty, bo jak na wiosenne kwiaty, to kwitną bardzo długo :lol: . Irysów kwitnących u mnie brak, ale na jednym widziałam już wyraźne pąki :tup .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/01 12:54 #62645

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, bardzo mnie urzekły anemony. Dotąd miałam jednak wrażenie, że mam z nimi „pod górkę”. Zawilce gajowe dopiero w tym roku mi ruszyły, natomiast z greckimi u mnie średnio. Wszyscy chwalą się ich kwitnieniam, a moje tak wczoraj wyglądały:
- tamtegoroczne nasadzenia.

– te, które kwitły już w tamtym roku.

Majka, nasiona pierwiosnków mam dzięki wspólnym zakupom z Evastyl w francuskiej firmie Barnhaven.
To moja śliczna, ostatnio rozkwitła siewka. Żółte listki, kwiat bardzo ciemno śliwkowy.

Psizęby niech Ci rosną jak najlepiej. W kępie wyglądają na prawdę ślicznie.

Edytko, te swoje kupiłam jesienią w Lidlu, jako mix hiacyntów. Miały być po 2: Woodstoch, Gipsy Queen i Gipsy Princess. Sadziłam je biorąc pod uwagę kolor cebul. Coś mi nie pasowało w jednym przypadku i wiosną okazało się, że miałam 1x Princess i 3x Queen :diabelek .
W lidlu kupiłam też wtedy cebule narcyzów Bridal Crown i Avalanche, a wiosną wyrosły 2x Bridal Crown.
Mówi się trudno, tylko szkoda, że nie mam odmiany Avalanche :nie_wiem .

Poza tym rozkwitła mi w końcu żółta szachownica „Lutea”. :na_ucho To jeszcze jednak nie koniec z szachownicami u mnie.

Peonie pną się do góry. Ciekawa jestem czy ta lekarska dotrwa do połowy maja, bo pnie się do góry, że ho…

Cały wczorajszy dzień, ponieważ był to pierwszy dzień, kiedy nie padało, spędziłam na porządkowaniu karp dalii. Sadzić je chyba zacznę w weekend.

Na koniec nowo rozkwitająca w moim ogródku sadzonka pierwiosnka auricula.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/05/01 20:55 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, takasobie, edulkot, chester633, sierika, zanetatacz, Lukrecja

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/01 21:41 #62693

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17295
Ja też kupowąłam hiacynty i irysy w Lidlu, ale przyznam, ze nie sprawdzałam zgodności odmianowej ;).
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 15:13 #63105

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu śliczne te nowe pierwiosnki a ten o jasnych listkach :bravo zawilce greckie u mnie wyginęły całkowicie niestety
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 16:31 #63113

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Edytko, może jako mod cebulowy mam takie przekręty, że sprawdzam odmiany 2smiech . Z resztą Bridal Crown miałam, a ciekawa byłam jaka jest Avalanche. To był jeden z nielicznych nie wyciągniętych znaczników polewkamax . Już tak przywykłam, że jak sadzę, to staram się znaczyć.
Bardzo lubię narcyzy. Tutaj mam takiego, którego sadziłam ze 2 lata temu (bez znaczników) i teraz nie wiem kim jest – zadanie na posezonowe szukanie. W tamtym roku mi nie kwitł, a jest przecudny ( :na_ucho wolę takie od tych pełnych odmian, takich „barokowych” kwiatów). Jego piękno i zwiewność mnie urzeka. W dodatku pachnie.

Inne narcyzy też oczywiście mi się podobają. Na przykład ten – „Tickled Pinkeen” jest ciekawy – jak zaczynał kwitnąć to płatki okółka były białe, a teraz zaczynają żółknąć zdziwko . Kolor dna trąbki też się zmienia.

Danusiu, mnie zawilce greckie też giną… a ja je sadzę…, one giną… a jaj je sadzę. Wierny jest mi tylko taki jeden biało-czerwony z czarnym środkiem. Tylko, że to jedyny, który mi się nie podoba krecigl . On mi wyrasta od 4. lat, choć już myślałam, że sobie poszedł :mur . Inne te śliczniaste odchodzą nie wiadomo kiedy.
Co do pierwiosnków to już jestem ciekawa tych nowych siewek, choć one dopiero wschodzą.
Póki co to brak wschodów 'Paris '90'. Hose in Hose chyba zaczynają się gramolić, 'Midnight' (ciemne), to wygląda na to, że będzie więcej niż nasion.
Jeszcze troszkę zdjęć pierwiosnków, bo tego nigdy dość.

Pełny niebieski.

Corporal Baxter (dopiero początki)

Ken Dearman

Marie Crousse

Green Francisca też już zaczyna.

No i pierwiosnek Siebolda (gatunek).

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/05/04 16:50 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, edulkot, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 17:14 #63118

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Śliczne masz kwiecie Gosiu ! pierwiosnki długo kwitną ,a teraz chłodno ,to trochę się nimi nacieszysz :zielony
Dalie masz pięknie podpisane ,aż pozazdrościć można .Moje wszystkie bez nazwy ,ale ja mam tylko kilka więc jakoś to przeżyję .A kłopotu z wsadzeniem miałam co niemiara .No ale oglądać kwitnące ,to niemała radość :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 17:33 #63123

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, chłodno – okropnie, dalie jeszcze nie posadzone tylko posegregowane :( . Jedyne co mnie pociesza, że pogoda sprzyja pierwiosnkom gwizdac , a wysiałam ich troszkę. Jestem ze wszystkim do tyłu. Dalie jeszcze nie w ziemi, mieczyki leżą (nawet pod nie nie jest skopane). Nie pryskałam na robaka.
Powiedz mi jednak Ewuś, jak tam twoje peonie, bo pamiętam, że coś kupiłaś w tamtym roku, a i mąż Ci ze sklepu przyniósł. Pamiętałaś podsypać im dolomitu?
Pamiętam, że podobała Ci się moja Primevere.
W tym roku wygląda tak (należę do tych „wariatek”, co to samym liściom też robią zdjęcia 2smiech ).

Jak tam twoje cesarzówny? U mnie na pewno to tylko jeszcze jedna nie będzie kwitła – biała majówka „od ogrodnika”. Może nie zakwitnąć jeszcze jeden krzaczek – ze względu na małość (jest u mnie dopiero drugi rok, a darczyńca bardzo sobie tę odmianę cenił, więc odskubał tylko tyle ile mu serce pozwoliło), ale mniej więcej wiem jaka będzie.

Te dwie odmiany należą do później kwitnących. Te wczesne wyglądają ciut inaczej.

Na koniec, dam choć jeden kwiat rozkwitnięty, więc ni z gruszki ni z pietruszki – narcyz „Wave” :przytulam .

PS. A pacze, a pacze… i widzę, że nie widzę we własnym wątku mojego świeżucha – psizęba „Kinfauns Pink”. welcome

:mniam

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/05/04 17:46 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, edulkot, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 17:39 #63125

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Moje cesarzówny w tm roku bardzo lichutko kwitły :nie Ale cóż ,mnie już nic nie dziwi co do kwitnienia roślin .Jeśli chodzi o piwonie ,to właśnie wczoraj przesadziłam dwie z doniczek do ziemi .Ale o dolomicie zapomniałam na amen .Jutro im podsypię trochę ,chyba się nic nie stanie .Deszczyk pada ,to pięknie wsiąknie .A Twoja Primavera nadal mi się podoba ,ciekawe ,jak Ci zakwitnie w tym sezonie :jupi

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 17:51 #63128

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, sama jestem ciekawa jak zakwitnie.
Zapowiada się piękny i dłuższy niż w tamtym roku sezon peoniowy. Jeśli ta Twoja będzie inna, to moja rośnie. W tym roku jeszcze za mała, ale może za 2 lata będzie co uszczknąć. Niestety te moje to były 3–4 centymetrowe kawałeczki korzeni, to czasu trzeba, na rozrost. Z mojch obserwacji, to co sezon przybierają na masie tak ze 2x – zuch kwiatuszki.

Dla przypomnienia – tamtegoroczne zdjęcia.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/05/04 17:54 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, Nowinka, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 18:48 #63136

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Gosiu -jest co oglądać u Ciebie..........o piwoniach nawet nie wiedziałam ,że trzeba sypać dolomitem a o dziwo kilka zakwitnie ,z ginących cebul to u mnie właśnie narcyzy w dużej ilości zaginęły ,będę musiała w tym roku uzupełnić.Jedyny plus tej pogody ,że wszystko długo kwitnie.Posadziłam cisa ,którego kupiłam w Leroyu i okazało się ,że nie ma prawie korzenia-normalnie rozbój w biały dzień -myślisz ,że urośnie? kosztował 30 zł ale przeceniony z 90zł -toż to masakra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 19:23 #63145

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ostatnio i mnie ogarnęła jakaś faza piwoniowa! O dolomicie musze poczytać, bom jeszcze zielona! Dziękuję za tak cenne informacje :buziak

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 20:51 #63172

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu piwonie na razie mnie nie kręcą bo ja mam jedną i do tego przez trzy lata miała w zeszłym roku cały jeden kwiatek wink-3 za to wiesz ze pierwiosnki możesz wstawiać non stop bo też je :kocham jak wiesz a psi ząb cudeńko :bravo
Narcyzów jeszcze kilka mam w pączkach i czekam :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/04 21:07 #63178

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny – Żaneto, Swietko, wiem, że u Ewy jest dużo kwasolubów, więc ma kwaśną ziemię. Peonie chińskie, te nasze popularne są roślinami równin (na ogół). Takie rośliny lubią ziemię obojętną, lekko kwaśną, lekko zasadową. Bardziej zasadową ziemię lubią majówki i krzyżówki z peoniami południa Europy.
Ewa kiedyś mówiła, że peonie u niej nie kwitną. Przyczyn może być oczywiście wiele, np. zbyt głębokie sadzenie (one lubią podmarznąć w zimie), brak słońca oraz za kwaśna ziemia. Poenie w środowisku bardziej kwaśnym (nie kwaśnym) lepiej się rozrastają, a w bardziej zasadowym bujniej kwitną. Peonie zawiązują pąki do połowy lipca. Później powoli zasypiają.
To, ile pąków mają w sezonie, lub ile nowych kłów wypuściły mówi nam o tym czy opieka nad nimi w poprzednim sezonie im odpowiadała, czy też nie.
W tym sezonie pracujemy na ich kwitnienie w przyszłym roku. Teraz mamy to, na co zapracowałyśmy rok temu.
Chyba czas, żeby powspominać peonie przed nowym sezonem. :diabelek

W tym roku będzie kilka więcej. Mam nadzieję, że zakwitnie peonia, najpiękniejsza (wg mojej córki), w tamtym roku straciła pączki przez bukszpan. Delikwent ma już od strony peonii podcięte korzenie. gwizdac

Żanetko, odnośnie cisa to się kompletnie nie wyznaję. Gdyby mnie coś takiego spotkało to próbowałabym go podlać jakimś ukorzeniaczem do zdrewniałych i odstawić w lekki cień. Nie mam pojęcia co więcej można dla niego zrobić.

Danusiu, ja też jeszcze na kilka narcyzów czekam. Pierwiosnki, no to sama wiesz. :czarownica

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/05/04 22:36 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, inag1, Nowinka, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/05 11:48 #63257

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48214
Już niedługo! Mam nawet kilka sztuk w pąkach! Już teraz wiem, że nie będę dosadzać piwonii, ale na pewno zadbam o te, które mam!
Jedną mam taką, co kolejny, może już piaty rok nie kwitnie, ale ja trochę "spłyciłam" i obsypałam popiołem i dolomitem. Może jej się spodoba? :nie_wiem
Te Twoje są piękne! Będzie co podziwiać! :bravo
Ostatnio zmieniany: 2017/05/05 14:34 przez takasobie.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/05/05 14:31 #63270

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłka, peonie lubią to samo co dalie. Ja w tym roku znowu posadzę dalie między/za peoniami. Patrząc na przyrosty ilości kłów i ilość pąków kwiatowych na peoniach, wspólne towarzystwo im bardzo służy :P . Ja tam mam dla Ciebie upatrzoną sadzonkę. Ta peonia w tamtym roku nie kwitła, ale w tym ma pięknie zawiązane pąki.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.195 s.