Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 10:21 #129046

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Ale fajnie! Rodzina znalazła fajne miejsce na spa (drinki, kąpiel, bąbelki, szum wody)!
Moje chyba nie lubią mojego poidełka, bo coś tłoku nie widzę pomimo upałów i suszy. think:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 13:49 #129057

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8355
Miałam niedawno napisać, że nie miała baba kłopotu, to sobie kaskadę zbudowała :silly: , ale wygląda na to, że niedociągnięcia poprawione, woda czysta, a już tych wróbli to przepatrzec nie mogę z zazdrości :diabelek

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 21:38 #129080

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Przepiękne fotki z ptaszorkami :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 22:43 #129094

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17342
Martuś, ptasiory się zanęciły, to teraz ciągle przylatują. Poniżej zdjęcia z dzisiaj

Danusiu, ciężko się do nich zbliżyć bardziej, ale dają się przyłapać.

Miłko, marzy mi się lepszy sprzęt do fotografowania gwizdac

Woda w oczku zrobiła się tak czysta, że widać najmniejsze kamyczki na dnie. O rybkach nie wspomnę ;).

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 23:05 #129100

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8355
Żeby się tylko koty nie dowiedziały o tych ptasich kąpielach :lol:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/22 23:21 #129103

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Na szczęście ptaki są bardzo czujne, a koty nie mają się gdzie zaczaić, żeby zapolować z zaskoczenia ;).
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 10:05 #129124

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dobry sprzęt nie jest zły, ale zdjęcia fajne wyszły! Jak masz takie marzenie - powolutku je spełniaj! wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 15:29 #129141

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Edytko, co zastosowałaś, ze woda jest teraz jak kryształ?

Zdjęcia ptaszorków cudne i widać jak bardzo się cieszą, bo kamyki wkoło całe popryskane. Znaczy baraszkują tam sobie bardzo clap

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 17:41 #129150

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efciu, ptasiory chlapią na wszystkie strony wink-3 . A co do wody, to właśnie nic nie zastosowałam i nie wiem, jak to się stało zdziwko . Ogólnie to mam pompkę do kaskady na którą nałożyłam filtr gąbkowy. Nie sądzę jednak, żeby to zadziałało, bo pompka i rośliny były w wodzie prawie 2 tygodnie i była całkowicie mętna. W sobotę posadziłam zakupione wcześniej rośliny (siedzące tymczasowo z grubym żwirze) w ziemię do oczek i umieściłam z powrotem w wodzie. Następnego dnia zauważyłam, że woda robi się bardziej przezroczysta. Zbiegło się to z obniżeniem temperatury (szczególnie nocą), więc może to też miało znaczenie. Z każdym dniem woda stawała się bardziej klarowna i po ok. tygodniu zobaczyłam dno. Co zadziałało? Nie wiem :nie_wiem . Czy wszytko na raz, czy jeden czynnik? Nie mam pojęcia. Mam tylko nadzieję, że taki stan się utrzyma i nie będę musiała poszukiwać usilnie odpowiedzi na to pytanie :P .

Miłko, w tym roku spełniłam już wiele marzeń ogrodowych i nie tylko ;). Zanim będę spełniała marzenia sprzętowe ,będę musiała najpierw przeszkolić się z fotografowania. A póki co, stoi wyciągnięta maszyna do szycia. To kolejny pomysł, żeby zdobyć nową umiejętność wink-3 .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 21:29 #129167

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Edytko cudną masz wodę w tym oczku jak kryształ :bravo :bravo a fotki śliczniusie :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 21:36 #129172

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25900
Kaskady gratuluję a chlupiące się ptaki to piękny obrazek :woohoo: .
Umiejętność szycia to niewielka filozofia :) , ciekawa jestem jakie będzie pierwsze twoje dzieło think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/23 22:14 #129180

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Fotki ptaszków wspaniałe -zobacz ile radości im sprawiłaś - :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/24 21:55 #129286

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
No proszę. Pani se zrobiła kaskadę i wszyscy zadowoleni. Pani z ptaszorków Lucynka z rybek, pop prostu raj. wink-3 Jaki filtr zamontowałaś . Taki akwarystyczny, czy specjalny do oczek ? Temperatura ma na pewno wpływ na wodę ale pewnie największą robotę robi filtr.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/08/26 19:51 #129438

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1551
Stadko ptaków super wygląda, ja widziałam raz jak u mnie ptaki rano kąpały się w poidełku, teraz mam całą zimę na przemyślenia i wiosną napewno powstanie u mnie większe oczko, dla takich widoków warto mieć oczko w ogrodzie.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/03 21:03 #130346

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Może faktycznie wszystko na raz zadziałało, ale może to rosliny zadecydowały o wszystkim,
U Izy bez kaskady rosliny chyba same regulują wygląd wody.
Też ma czystą, klarowną wodę

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/17 21:26 #131606

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Odpowiem wszystkim razem, bo właściwie wypowiedzi sę w jednym temacie. Po tym, jak ucieszyłam się z klarowności wody glony zaczęły się rozrasta bardzo intensywnie. Woda stała się zielona jak ja w temacie oczek :P . Ponieważ zupełnie się nie znam obawiałam się czy nie zaszkodzi to rybkom. M powiedział, że nie - przecież ryby żywią się glonami. Dla pewności sprawdziłam w necie co jedzą karasie i uznałam, że skoro tak, to nie będę ich karmić - niech jedzą glony. Istotne ograniczenie podawanej karmy (właściwie to dostają ją tylko wtedy, jak chcemy sobie popatrzeć na rybki :diabelek ) okazało się trafną decyzją, bo nadmiar glonów zniknął. Tak więc, sprawa czystości w oczku jest bardzo dynamiczna wink-3 .

Ino, nałożony filtr, to taka gąbka pasująca do pompy o mocy 3500 l/h, więc raczej do oczek a nie do akwarium ;).

Wiesiu, uruchomienie maszyny okazało się nieco problematyczne, więc znowu inne sprawy odciągnęły mnie od szycia.

W sobotę byłam w Daglezji na Jesiennych barwach traw. Jako, że nie mam już miejsca na nowe nasadzenia (ewentualnie jeden krzaczek lub małe drzewko, jako parasolka dla rodków) planowałam odbiór zamówionej piwonii + ewentualnie wspomniany krzew. Oczywiście przy okazji należało odwiedzić Końskowolę. Pierwszy punkt programu to była szkółka Kurowskich i zdziwko zdziwko zdziwko
zobaczyłam całe łany dereni :kocham :glupek :mniam .
Wiedziałam, że dobrze się to skończyć nie może. Biegałam pomiędzy rzędami z obłędem w oczach. Nawet Pamelka, patrząc na mnie, z niepokojem przypomniała, że mówiłam coś o braku miejsca w ogrodzie. A potem była jaszcze jakaś szkółka i tu już wykazałam się brakiem asertywności i wzięłam co kazali - a szczegółowo kazali brać kielichowca Venus - że niby piękny i cena niespotykanie niska teacher . Próbowałam bronić się nieudolnie, ale wszyscy, którzy nie mieli, to właśnie nabyli i zabrakło mi argumentów gwizdac .
Tak więc wróciłam do domu w takim towarzystwie:

I szczegółowo:
dereń kousa Capuccino:

Czy widzicie te cudna pączusie :kocham ? Mam nadzieję, że wiosną będzie prawdziwy popis :mniam .

dereń kousa Samaritan:

Też ładnie zapączkowany :mniam :

Kielichowiec Venus:

I jeszcze chciałam prosić o pomoc w zagospodarowaniu przestrzeni pomiędzy garażem a komórką. Fragment ten znajduje się w części gospodarczej, niedaleko piwnicy i warzywnika. Chciałam stworzyć tutaj ładny, intymny zakątek z hortensjami i paprociami, ale kiedy mąż wyciął rosnące tam chaszcze mój entuzjazm opadł. Odsłonięta została paskudna stodoła sąsiadów. Nie wiem, co mam zrobić z tym miejscem krecigl . Nie mogę puścić pnącza na ścianę, bo to zagrozi dobrosąsiedzkim stosunkom. Ktoś ma jakiś pomysł question

I widok na to miejsce ze szczytu piwnicy.
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2018/09/17 22:04 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, VERA, zanetatacz, Franusiowa, wojtek

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/17 22:24 #131639

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Edyta jesteś niesamowita z tymi zakupami..! clap clap
Aż się boję tego słowa, ale.. szykujesz czasem jakąś (........) kolekcję dereni..? gwizdac
Wiosną będzie szał! flower flower

Jeśli nie można puścić pnącza po ścianie, to może jakaś Wasza podpora a na niej hortensja pnąca..
szybko rośnie.. kwitnie latem..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/17 22:27 #131641

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, rozważaliśmy z mężem kratkę z pnączem, ale obawiamy się, że zrobi desant i zaanektuje również ścianę. Aktualnie raczej zastanawiam się nad jakimś szybko rosnącym drzewem think: .

Co do dereni, to nie odnajduje w sobie żyłki kolekcjonera. Przyznaję, że mam fazę na derenie gwizdac , w tym roku kupiłam 4 szt: hybrydę Venus i 3 kousa (Satomi, Samaritan i Capuccino). Może coś się tam jeszcze przyplącze, ale jak siebie znam, to przychodzi moment wysycenia. Tak było z trawami, liliowcami, piwoniami. Tamte rośliny również kocham nadal, ale preferuję różnorodność :lol: .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2018/09/17 22:31 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/18 07:11 #131662

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ostatnio Moniczka Th opowiadała o swoich ogródkowych kotach. Ja też mam dla Was pewną opowieść:

Siedziała sobie biała kicia:

Całlkiem sympatyczna, prawda?

Wypatrzyła kicię Lucyna:

Jakaś akcja się szykuje:

Trzeba się przyczaić:

Ja? Ja tylko futerko sobie tutaj myję gwizdac :

Ha, nie patrzy

Uwaga!

I siup:

Mam cię:

I po chwili siedziała na górze już tylko jedna kicia - szara :diabelek :diabelek :diabelek .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, inag1, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2018/09/18 08:04 #131663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Miejsce strategiczne, nie dziwie się, że walczą. wink-3
Nie dziwię Ci się, że przywlokłaś derenie. Ja też do nich mam słabość, ale raczej do białych. Choć obiecałam sobie, że i kousa sobie sprawię. Podobają mi się bardzo!
A chaszcze trzeba posadzić świeże i tyle! think:
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.199 s.