W pierwszym odruchu chciałam napisać, że śmiałków trzeba mieć cały ogród, ale zaraz przypomniałam sobie, że podczas ostatniego zbiorowego szkółkingu na Lubelszczyźnie zlotowiczki i zlotowicze w
Ogrodzie traw pana Maja kupowali głównie molinie i kostrzewy, a śmiałków nie, więc być może nie jest to najpiękniejsza trawa świata
A po drugie przypomniałam też sobie, że miałam raz zamiar poczytać o śmiałku, ale coś mi przeszkodziło ten cel zrealizować i zapamiętałam (albo tak mi się wydaje) tylko tytuł: Śmiałek darniowy - opis, zastosowanie, zwalczanie
Tak więc,
Dobra Nutko, być może następnej wiosny będę Cię mogła obdarować milionami siewek, bo mam tysiące kwiatostanów na 4 śmiałkach
Romciu, wybacz, ale nie wierzę w żadne Twoje słowo o złej kondycji roślin
bo zawsze najgłośniej narzekasz, a potem ja spadam z krzesła, kiedy Ty pokazujesz swoje rabaty
A, nie, raz prawdę pisałaś o wrzosach
Ja oczywiście nie pamiętam odmian wszystkich swoich roślin, ale róż mam tyle, że jestem w stanie to ogarnąć pamięcią
Kupione z nazwami (i tylko jedna pomylona, ale zidentyfikowałam), popularne odmiany, więc nie ma problemu
Można wrócić do instytucji kajecika, małego,kieszonkowego
Celinko, otóż to... masa, kolor i zapach róż robią czasem na człowieku piorunujące wrażenie
Jolu, moje starsze różyczki w dość marnej kondycji, bo część zeszła była po ostatniej zimie, część jest pozbawiona korzeni przez nornika, więc na pewno skona w czasie następnej zimy lub jeszcze wcześniej, a reszta
może i wygląda jak królowe, ale jakby, za przeproszeniem, zarażone wstydliwą chorobą
A to za sprawą czarnych owadów, które opanowały mój ogród, kiedy ja relaksowałam się na zjeździe maniaków ogrodowych
No regularne polowanie urządziłam na towarzystwo wczoraj
ze słoikiem uzbrojonym w zakrętkę
Nawet maczków syberyjskich nie oszczędziły mi te (s)padalce
Porcja rustykaliów
Ups, jakaś stara fotka mi wskoczyła pod myszkę, bo aktualnie pod tą jabłonką wiszą kaskady czerwonych truskawek