Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/23 19:35 #61073

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
A ja juz trzeci dzień mam "globusa" krecigl , ale jak ma głowa nie pękać jak za oknem bollywood :angry: , śnieg, słońce, deszcz, wichura i znowu słońce :mlotek

Pięknie cisy wyglądają :kocham , a hakonki też już między nimi wsadziłaś? Czy czekasz na ocieplenie ;)?
Moje tulipany w ciasnych pąkach, ani myślą się otwierać w taki ziąb :dry:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/23 19:47 #61081

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
To Pani jest szczęśliwa flower tulipany wschodzące na wiosnę to piękny widok.....u mnie po raz pierwszy od wielu lat 90 % cebulowych została zeżarta :placz ..dokarmiam teraz myszowate wszelkimi dostępnymi środkami chemicznymi :burza , byle do maja podobno ma przyjść wiosna.

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/23 19:48 #61083

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Aniu, jak to zawsze miło, jak ktoś serdecznie kibicuje :przytulam :przytulam

Nie dziwię się, że mając swoich CHłopaków w domu porzuciłas ogród..pogoda zreszta też niezbyt zachęcała.
Na razie strat po zimie nie stwierdzam..

Ściskam Cię gorąco :przytulam

Moniśka- nic nie osłaniałam.
Pierwszej nocy jak poszedł przymrozek- w Wielkanoc, to trochę chorowałam, więc nawet się nie kapnęłam, co się za oknem dzieje. DOpiero następnego dnia zobaczyłam zwieszone smętnie tulipany. Szybko sie pozbierały- to te czerwone, własnie kwitnące.
Klony palmowe siedziały gołe..tzn gołe od marca, gdy zdjęłam zimowa kołderkę. Przymrozek był u mnie pewno ok -2*, więc poztanowiłam, że ryzyk fizyk.. Nie mogę zwariować i ganiać co chwilę po ogrodzie z osłanianiem..
Jakby mróz zapowiedzieli u mnie gorszy, to pewno bym się ruszyła- uznałam, że dla takiego małego spadku nie ma co się fatygować..i na szczęście miałam rację.
Odpukać- wszystko się dobrze trzyma.

Co kupiłaś??? rodka..czy różę 2smiech

Mastuśka- przechlapane masz z tym globusem, ale co robić- błękitna krew zobowiązuje 2smiech

Cisy wyglądają extra! Jesienią dosadzę więcej tulipanów między nimi i o tej porze za rok będzie lepszy efekt..chociaż już fajnie wygląda to tulipanowe wojsko.
Hakonki już też posadzone. Dałam 3 sztuki bo wydaje mi się, że 5 to jednak się nie zmieści.. Poprzyglądam się w sezonie, jednak na razie dwie nadliczbowe hakonki planuję dać gdzieś na rabatę przytarasową..

Mgliście planowałam robić ją w czasie majówki..czyli za kilka dni- a roslin nie mam zadnych.. No-tylko te hakonki dwie
Słowo daję- jeszcze nigdy nie byłam tak nieprzygotowana do sezonu.. krecigl

Powrotu do formy życzę, bo pracy przed Tobą sporo i nie czas, aby głowa się wygłupiała.
Mnie na szczęście nie męczy, za to ciągle spać mi się chce.

Ściskam i czekam jutro na info :buziak

Paweł..no wiesz, taka drastyczna zmiana diety może myszkom nie wyjśc na zdrowie :silly:

Majówka musi być ładna- nie może być inaczej!!
Mam zaplanowane sporo prac..i obym tylko na chodzie była, bo na razie to nawet jak siedzę to noga boli..
że tez ja sobie zawsze muszę coś uszkodzić :mur
P ma ubaw patrząc na mnie..ja bawie się trochę gorzej wink-3
Ostatnio zmieniany: 2017/04/23 19:51 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/23 20:11 #61090

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16786
Phi... różę... też coś... ja to mogę namiętnie oglądać róże u Marty lub u Majki lub w innych forumowych ogrodach... i zachwycają mnie w stopniu najwyższym, ale... ja się do ich hodowli chyba nie nadaję... :silly: usiłowałam nawet pożegnać się z nimi zimą, bo niczym nie zabezpieczyłam ich donicy... gwizdac ale wybrałam twarde zawodniczki i teraz czeka mnie nowy różany sezon... a może jest nadzieja, że się pokochamy? polewkamax

Ofkoz że rodki... podkreślam liczbę mnogą... w końcu moja depresja była głęboka :P

Mały wczesny 'Staccato' po którego pojechałam do Acrocony... a przy okazji przytuliły się tam do mnie 'Rasputin', 'Madame Masson', 'Marcel' po raz wtóry (niby z przeznaczeniem na prezent dla mamy, ale czy ja zdołam się z nim rozstać think: polewkamax ) i dziś'Królowa Jadwiga' w OBI

Klony dały radę przymrozkowi, to miło z ich strony... rozumiem, że już wypuściły listeczki :)

Później wkleję Ci grujeczniki, bo sfociłam je w Acroconie, tylko jeszcze nie przerzuciłam zdjęć na kompa... niestety ale ich listeczkom mróz dokuczył :(
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2017/04/23 20:14 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): April

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 21:35 #61545

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniśka,
Grujeczniki w Acroconie, mówisz.. Dawaj fotę- chociaż zerkałam zimą do ich cennika i chyba nieco mnie to przerasta;)

U mnie klony palmowe ledwo listki pokazują, zimno u mnie i wietrznie, więc wszystko wolniej sie budzi.
Stan na dziś...

Kupiłas kilka rodków.. Nie umiemy sobie tego odmówić, prawda.. :kocham
ja, planując rabatę rodkową za domem, wymysliłam tam kilka sporych i dwa maluchy.. Na razie rodki w poczekalni- rabata powstanie dopiero w czerwcu zapewne, bo chcę znią poczekać, az opaska będzie zrobiona przy domu..
Tymczasem w poczekalni kwitnie fioletowy maluszek..

Wiosna skrada się nieśmiało..
Azurika

Geisha Orange- chyba oszalała..?! Dziwnie podejrzane te plamki- pewno Topsinem prysnę, jak się nieco ociepli

tu niedługo zakwitnie fioletowa poduszeczka

brzozowa mgiełka

pierwsze grzyby :D

pigwowiec

wiśnia Kanzan już niedługo

turzyca Little Midge, świetna, że tak wcześnie startuje!

ciąg dalszy wiosny

Zerkam w prognozy- na razie obiecują, że w najbliższych dniach ma popadać deszcz, a od weekendu skok temperatury. Spodziewam się wybuchu wiosny i zieloności.. CHociaż nie mogę marudzić- trawnik już soczysty :kocham

Pozdrawiam :witaj
Ostatnio zmieniany: 2017/04/25 21:41 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 21:52 #61556

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Monisiu :witaj u mnie już pada a dzień był taki przyjemny wreszcie,co do roślinek to u mnie wszystko bardziej w tyle kloniki dopiero pączki mają a wiśnie jeszcze nie ruszyły i nawet się boję czy Amanogawa nie przemarzła no ale na razie czekam.
Tulipany i narcyzy w większości jeszcze w pączkach co do pogody to mam nadzieję że masz rację bo mam mieć gości :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 22:14 #61570

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
No to daję gwizdac

'Pendulum' doniczka C15 190cm

'Glow Ball' doniczka C27 200cm

Ostatnio zmieniany: 2017/04/25 22:22 przez th.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 22:40 #61578

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No ale po ile, po ile????? Ale napięcie Monia zbudowałaś ;)

W poszukiwaniu brzozowej mgiełki odkryłam, że dwie z moich trzech Dorenboos nie żyją :placz . Why???? :placz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 23:02 #61589

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ogród wygląda elegancko :woohoo:
Fajnie będzie go zobaczyć znowu
Czy ostatni weekend maja Ci odpowiada?
Podpowiedzcie mi gdzie w okolicach Warszawy można kupić drzewka?
Moja kuzynka chciałaby kupić
Co to za szkółka o której pisze Monia?

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 23:05 #61592

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Nie napisałam, bo Monia zna cenność swojego grujecznika :P

Dla zainteresowanych:
'Pendulum' 300zł
'Glow Ball' 320 lub 350... zapomniałam :glupek

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 23:09 #61594

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Faktycznie cenny gwizdac
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/25 23:11 #61595

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Gosiu... a od której strony Warszawy i jakie drzewka? Od mojej drzewka kupisz w Acroconie w Józefosławiu (o niej piszę), u Ulińskich w Konstancinie i w szkółce w Żabieńcu oraz kapkę dalej u Grąbczewskich w Runowie i w Kordusie w Woli Mrokowskiej

Monia pewnie poda Ci namiary na swoją stronę :)
Ostatnio zmieniany: 2017/04/25 23:15 przez th.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 08:55 #61627

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki Moniśka.
Cena jak widzę się nie zmniejszyła przez zimę krecigl
Drzewka ywsokie, ale żeby wołać tyyyle kasy za kilka gałązek zdziwko

Dzięki, że o mnie pamiętałaś, wizytując szkółkę :przytulam

Martuśka, telefonicznie namierzyłąm też grujeczniki w Daglezji.. gwizdac ale nie wiem za ile i jak wysokie- powiedzieli tylko, żde mają.
Szkoda, że z dostepnością taki kłopot krecigl

Brzozy padły- dlaczego?? :omg :omg Ja to wiem, dlaczego drzewa morduję :glupek
Wiesz..w ubiegłym roku..to chyba było rok temu..nie pamiętam- z zaskoczeniem zauważyłam, że moja samosiejka, rosnąca już ok 6 lat, więdnie.. WYraźnie miała klapnięte liście- byłam w szoku, jak to możliwe- przeciez to niezniszczalna brzoza!
Położyłam szlauch i lał wodę przez 2 godziny..i jakos się pozbierała. Wydawało się, że drzewko już solidne i sobie poradzi i bardzo byłam zdziwiona tymi więdnącymi listkami. Może musisz swoje solidnie podlać, żeby pomóc im ruszyć na wiosnę..?
Oby przeżyły :przytulam

Gosiu- na ten moment wydaje mi się, że ostatni weekend jak najabrdziej jest dobry, tak więc do zobaczenia :buziak

Odnośnie drzew- mam w okolicy kilka sklepów całkiem niexle zaopatrzonych..np Hortorus na Płochocińskiej chyba najwiekszy sklep w okolicy(niektóre rośliny drogie..), duży asortyment jest też w Dom w Ogrodzie na Modlińskiej.
Najładniejsze drzewa- najwieksze, najbardziej okazałe..i cenowo ciekawe kupowałam u p Tomka w Boot & Hortorus w Kątach Węgierskich.
Tam najlepszy stosunek ceny do wielkości, ale to producent drzew alejowych, więc asortyment mają ograniczony.
Od nich mam klony, Wredei, wiśnię Kanzan i jabłoń Everest. Drzewa po 4-5 metrów, równiutkie pnie, zgrabne korony.
Mają jarzębiny, buki,brzozy, ginko biloby, wiśnie, jabłonie, graby, gruszę Chanticler, dęby kolumnowe, to tak z pamięci.
Najlepiej na ich stronę wejść, a kontaktować się z p Tomkiem- to najfajniejszy tam pracownik.

Najbardziej lubię tam kupować i bardzo boleję nad tym, że grujeczników nie mają- ewidentnie nie są to drzewa alejowe na tereny miejskie :P

Byłam w sklepach, które poleca Moniśka..tzn w Acroconie- bardzo mi się tam podobało. WYbór duży, rośliny okazałę, ceny ciekawe (no z grujecznikiem to poszaleli..), za to nie podobało mi się u Ulińskich- średni wybór, szukałam np bukietówek to były bez sensu przycięte..albo wcale nie przycięte, kupiłam berberysy i były pomylone odmiany. :nie_wiem
Kodrusa nie znam, ale słyszałam dużo pochwał i od Pawła i od Aguniady.

Wszystko zalezy, która strona Wawy interesuje.

Do zobaczenia za miesiąc :przytulam
Ostatnio zmieniany: 2017/04/26 08:56 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 09:08 #61634

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kochane :kocham ten grujecznik na zdjęciu Moniki Th ma nienaturalnie jak na tę porę roku duże liście.....mam podejrzenie że przyjechał z polderów - a gdzie w Europie ....hmmmm lub zimował w tunelu - ciekawe czy przeżyje pierwsza zimę w ,,normalnych'' warunkach... think: :diabelek
Tak na marginesie u mnie listki nie pomarzły - za to padły inne byliny i młode przyrosty, listki są wielkości mojego paznokcia u małego palca (paznokcie obcinane a palec u dłoni) 2smiech
zapewne pomogłem w wyborze....... :bravo gwizdac wink-3

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 10:22 #61659

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Brzozy nie odżyją, padły nieodwołalnie. Obłamywałam po kawałku słuchając jak strzelają suche gałązki i tak do samej ziemi gwizdac . Coś złego musiało się dziać już pod koniec poprzedniego sezonu, a ja chyba przegapiłam :( . Były podlewane regularnie, bo pierwszą brzozę pożyteczną straciłam przez suszę, więc nauczka była. Podejrzewam robactwo :mlotek , bo coraz więcej znajduję wszędzie :placz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 11:47 #61676

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kto w ogrodzie ma kreta,ptaki,ropuchy,,chrząszcze biegaczowate,jaszczurki,mrówki to nie ma robali...... 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Lukrecja

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 18:31 #61748

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
chester633 napisał:
Kochane :kocham ten grujecznik na zdjęciu Moniki Th ma nienaturalnie jak na tę porę roku duże liście...
listki są wielkości mojego paznokcia u małego palca (paznokcie obcinane a palec u dłoni) 2smiech
zapewne pomogłem w wyborze....... :bravo gwizdac wink-3

Paweł, nie wiem jak wyglądają Twoje paznokcie, ale mój grujecznik ( któremu część liści pomarzła i wygląda jak na zdjęciach Moniki) ma teraz listki o średnicy około 4 cm 2smiech . Poszłam i zmierzyłam wink-3 - zrobiłabym zdjęcie, ale :burza
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/26 18:40 #61750

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ogród naprawdę wygląda już imponująco. :lol: Oj widzę, nadal dywagacje nad grujecznikiem trwają wink-3 Fajnie się czyta takie zapowidzi że od weekendu idzie ocieplenie, już mam dość dogrzewania domu, wolałabym na słonku! I w ogrodzie rzecz jasna.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/27 11:10 #61953

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Paweł- nie bardzo kapuję, w podjęciu jakiej decyzji miałeś pomóc, opisując swoje paznokcie think: polewkamax
ale jesli na myśli masz grujecznika, to decyzja o nim już dawno podjęta zwyc , teraz "tylko" muszę namierzyć piękny okaz w dobrej cenie.. gwizdac

Martuśka, padły na śmierć- masakra :unsure:
Pewnych roslin nie posądzam o chorowanie a tym bardziej umieranie- a na czele są brzozy własnie.. krecigl

Marysiu- domyślam sie, że etap rozwoju zależy też od terenu.
U mnie ogród wietrzny i zimniej, niż nawet kilka km dalej..
Przykładowo- między moim a Mamy ogródkiem jest co najmniej tydzień różnicy.. na korzyść ogrodu Mamy- zacisznego, na osiedlu domów z dużymi starymi drzewami.
Teraz na pewno różnice są zauważalne znaczne..a odnośnie rozwoju grujecznika..
W Acroconie część roślin zimuje w tunelach- wiem, bo sama kiedyś Wredei z tunelu sobie wynosiłam..ale też teren osłonięty żywopłotami, dookoła domy- to nie jest gwiżdzące pole, więc możliwe, że on tak naturalnie szybciej sie obudził.

To byłoby u mnie na plus- im później rośliny obudzone tym większa szansa, że się na przymrozki nie załapią..

Grujecznika masz zwykłego czy pendulę?

Lukrecjo- prognozy na weekend długi majowy co chwilę się zmieniają i doprowadza mnie to do rozpaczy, bo coś za dużo deszczu widzę :angry:

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/04/27 14:51 #61970

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
:burza Ten deszcz bardzo psuje mi plany i humor :( A jeszcze bardziej niepokoi mnie poziom Wisły :mur
Cyknęlam dwie fotki

Mój grujecznik kupiłam kilka lat temu wysyłkowo i zapłaciłam jakieś grosze think: i nie wiem co mam :nie_wiem Ale na pewno nie jest to pendula 2smiech
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.