Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 09:10 #71104

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Maju naparstnice to roślina uniwersalna i niekłopotliwa .Jestem całe życie jej wielbicielką :kocham
U mnie sucho jak piorun ,dzisiaj zielsko mogłam wyrywać dwoma palcami ,coś strasznego mówię Ci !
Pomyłkowa róża zaczyna kwitnąć ,a mnie już zaczyna się podobać 2smiech mam okazję zamówić jeszcze raz ,a wiadomo ,że jednej się nie opłaca :diabelek

Żaneciu chciałaś powiedzieć zarośnięty wink-3

Gosiu nie zajrzałam ,dopiero się wybieram .Dziś późno kawkę piję ,bo wyrwałam się jak dzika do ogrodu
a komary mało mnie nie zeżarły :angry: Trochę popieliłam a potem podlewanie .Moje piwonie marne ,
zakwitły tylko trzy ,a reszta się nie kwapi .Roślina o którą pytasz ,to wiązówka bulwkowa .Rośnie bez problemu ,ładnie kwitnie i ma śliczne powycinane listki :zdrowko

Danuśka liliowce ,to żelazne rośliny .Ja trochę od nich odstąpiłam ,ale czuję że znowu mnie bierze .
Chciałabym sobie zafundować jakiegoś wypasa ,bo więcej nie dam rady .Ale zawsze jakieś miejsce się klaruje .Dziś mi się zwolniła miejscówka ,będzie akurat na hortensje ,która się ukorzeniła z patyków .Oczywiście nie wiem jaka ,bo nawet nie myślałam ,że coś z tego wyjdzie i nie oznaczyłam ,
będę miała niespodziankę zdziwko

Gosiu piwonie i róże to podstawowy zestaw ogrodowy ,a już w szczególności róże :slonko
Jak już zaczną ,to kończą po przymrozkach .Nie pamiętam czy u Ciebie rosną ? :na_ucho

Betinuś tyle czasu się nie odzywać :patel ja już myślałam ,że Cię cygany porwały ,bo w tamtych rejonach trochę ich jest polewkamax Jak będziesz tyle degustować ,to Cię Szkodnik rzuci wink-3
Nie wiesz ,co z tym moim rodkiem ? bo Moniś się nie odzywa think: :przytulam

Nelciu ,bo w ogrodach dzieją się różne tajemnicze rzeczy .Mnie to już nic nie zdziwi ,ani wędrujące znaczniki ,ani rośliny które skądś się pojawiają ,a ja ich nie sadziłam i wiele ,wiele innych .A pani z ryneczku ,to przemiła kobitka .Na jutro obiecałam jej kilka irysków ,muszę dziś przygotować :kibic
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 10:52 #71121

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Ewciu -nie pomyliłam się ,ty już po pieleniu a ja ogarniam plan dnia ,trochę u mnie pokropiło,więc chyba ruszę najpierw na zakupy bo jeszcze kilka doniczek i skrzynek mam do obsadzenia :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 11:08 #71124

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Ewuś! A we w tym Milanówku,to gdzie mam skręcić? Przed brzózką czy za modrzewiem?

A pewnie,że przyjadę! :slonko

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 11:59 #71131

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Ewuniu, chyba Jurek kiedyś napisał, że jak ogląda Twoje foty to traci wenę, Ja chyba też tak mam, do tego gęba się otworzy i nie chce zamknąć. zdziwko
Zawsze, kiedy buszuję po Twoim ogrodzie męczy mnie pytanie : jak Ty zapamiętujesz gdzie co rośnie ? do tego jeszcze nazwy. question
Muszę Ci powiedzieć, że w czasie zlotu częst o Tobie rozmawialiśmy. :na_ucho
W czasie zwiedzania ogrodów nieraz padały pytania : a co to jest? i często ktoś rzucał odpowiedż: aaaa to widziałam/łem u Nowinki,
ona na pewno to zna i ma. :kocham
Ja dziś chciałam zapytać o mydlnicę, kupiłam z zamiarem posadzenia na skalniaku, ale nie jestem pewna czy to dobre miejsce dla niej
bo bardzo nasłonecznione i czeka sobie w poczekalni. U Ciebie rośnie chyba w cieniu?
Miłego dnia i :slonko albo lepiej :deszcz
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 15:39 #71146

• Olga1234
  • Olga1234 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 412
Witaj słoneczko :slonko

Pogoda u nas bardzo ciężka, duszno , podobno ma być burza ledwo żyje :tup
.Wycinam przekwitłe kwiaty ,jest tego dość sporo.
Mam pytanko , wiem że masz taką róże ,ona jest już przekwitła ma jeszcze 2 kwiatki to pewnie wiesz co o jaką róże chodzi
ma już zawiązane owocniki , nie wiem czy też obcinać
oto ona

Widzisz jaka ze mnie gapa teraz chyba dobrze wstawie
Ostatnio zmieniany: 2017/06/16 15:50 przez Olga1234.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 16:03 #71148

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko moja robota w ogrodzie mogłaby trwać codziennie od rana do wieczora .I cały czas byłoby co robić .Jak z rana nie zrobię najgorszych robót ,to już potem nie zrobię ,bo za gorąco .U mnie ,jak zwykle nic nie pokropiło ,więc wychodzi na to ,że ja muszę :podlewam

Betino ,nie skręcasz ani za brzózką ,ani za modrzewiem ,tylko za kapliczką na rogu 2smiech

Elciu ja też zapominam nazwy :oops: Większość pamiętam ,ale mylą mi się bylinki zwłaszcza te nowsze .Teraz wszystko ,co kupię to od razu oznaczam .Ci do mydlnicy ,to absolutnie są wskazania na słonku .Jest masywniejsza i obficiej kwitnie .Ja mam ją w kilku miejscach i w półcieniu też kwitnie ,ale co na słońcu to ładniejsza .Jak już Ci przekwitnie ,to ją przytnij i będziesz miała drugie kwiatuszki zwyc

Oluś moja miła ,czy Ty aby na pewno pokazałaś mi różę do przycięcia ? wypisz wymaluj naparstnica :P Jeśli zaś chodzi o róże ,to ja obcinam wszystko ,bo jak zostawiam owocniki ,to mam potem dwa razy tyle roboty .A taką samą naparstnicę ,jak mi pokazałaś na fotce ,to dostałam od pani z ryneczku .
Mam zamiar zebrać z niej nasionka i mieć więcej .U mnie też duszno ,teraz zamknęłam się w domu bo na powietrzu nie daje się oddychać krecigl

ps teraz zobaczyłam różę i jeśli chce Ci się ją obcinać ,to będzie ładniej wyglądać ,bo ona potem powtarza kwitnienie ,ale już dużo słabiej :zdrowko
Ostatnio zmieniany: 2017/06/16 16:07 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/16 17:13 #71158

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gabriel, chester633, Dagusia, sierika, nowababka, Elżbieta, Olga1234, zanetatacz, Danusia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 10:48 #71303

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
witaj Ewciu-przyszłam zapytać czy to normalne ,że jeden z moich floksów ma już pąki? chyba jakoś wcześnie prawda? wprawdzie u mnie pogoda bardziej jesienna niż wiosenna to może dlatego
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 14:10 #71325

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17342
Śliczna piwonka. Czy to Miss America?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 15:45 #71330

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Ewciu, to aż nieprawdopodobne, że u Ciebie taka susza i gorąc. U mnie jest chłodno i leje cały dzień dzisiaj, wczoraj zaczęło. I też nic zrobić w ogrodzie się nie da krecigl
Lubię naparstnice a za nic nie chcą się wysiewać u mnie. Może gdybym je posadziła w słońcu, to by coś pomogło? Bo ja uparcie sadzę je co roku od nowa, pod lasem :)

Powiem Ci na ucho :na_ucho nie wierz Betince, Ona wcale tak nie pije jak pisze. Ja tam wiem, bo widziałam, cały zlot trzeźwa była, tylko chodziła ze swoimi buteleczkami i rozlewała innym.
A pyszne to było, oj pyyyyyyszszszszsznnnnneeee :mniam

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 17:17 #71344

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko jeśli chodzi o floksy ,to zależy od gatunku .Moje niektóre też już mają pączki i ja już się nie mogę doczekać aż zakwitną ,bo akurat to są z tych nowych .W ubiegłym roku srodze się zawiodłam ,bo miałam kilka pomyłek ,skutkiem czego teraz nie wiem jakie mam odmiany think:

Edytko nie wiem ! to miała być Coral Sunset ,ale okazała się taka jak na fotce ,a druga która miała być Red Charm jest różowa ,jak stare majty ! Kupując w niektórych sklepikach ,to mamy rozrywkę gwarantowaną .Ciekawe jakie będą kolejne 2smiech

Ewciu u mnie dziś też chłodniej ,ale o deszczu to już nawet nie marzę :nie Moje naparski świetnie się wysiewają ,a teraz mam już je w całym ogrodzie ,więc praktycznie mam je i w słońcu i w cieniu .Jeśli chodzi o Betinkę ,to ja przecież wiem ,że to kobitka do tańca i do różańca .Lubię się tylko z nią podroczyć .A wyjazdu ,to Wam zazdroszczę .Wszystkie fotki oglądnęłam z przyjemnością :na_ucho

Ostatnio zmieniany: 2017/06/17 17:49 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gabriel, Efkaraj, Gosia1704, chester633, Ness, Elżbieta, Olga1234, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 19:50 #71376

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu -doczytałam ,że floksy kwitną od lipca - bo Ci powiem ,że się zmartwiłam widząc te pąki- bo jakoś floksowe kwitnienie kojarzy mi się z jesienią.......pewnie te stare odmiany kwitną później....fotki cudowne i ta ciemna róża na przedostatniej fotce :mniam :kocham
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/17 23:09 #71434

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Ewcia, dużo się napisałam ale poszło w druty. Dzięki za informację o Wiązówce bulwkowatej. Chyba ma ją mój sąsiad, a ja się do niej ślinię.
Ma jeszcze takie śliczne coś różowego.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/18 08:48 #71453

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ewuniu, zamyśliłam się chodząc po Twoim ogrodzie :buziak teraz jest taki czas najwspanialszy, wszędzie coś kwitnie, róże cieszą oczy tylko tych konewek Ci współczuję. I ja mogłabym od świtu do wieczora nie wychodzić z ogrodu, przychodzą mi do głowy różniste pomysły a ja jakoś w środku dojrzewam jak i te moje mikrusy ... :buziak i cudownej niedzieli !
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/18 17:07 #71537

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żaneciu nie martw się ,floksy tak mają .Tylko patrzeć jak dalie zakwitną :slonko

Gosiu to już może przestać się ślinić ,bo wiązówkę masz już zaklepaną :na_ucho

Aniu Twoje życzenia bardzo szczere ,bo niedziela wspaniała :) a konewki ,to już tradycja ,a ja to już się przyzwyczaiłam .Czasem to już nawet mi się śni ,że podlewam ogród :na_ucho

Ostatnio zmieniany: 2017/06/18 17:09 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, chester633, Ness, nowababka, Elżbieta, Olga1234, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/18 19:17 #71548

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Widzę krople wody na liściach róży, czyżby????
Ale chyba niewiele tego deszczu było, bo reszta sucha.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/19 06:36 #71640

• Olga1234
  • Olga1234 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 412
:slonko

Czy to już czas na floksy ?gdzie zajrzę ,mowa o floksach. Sporo kasy wydałam, jak kupuje to po parę szt w jednym gatunku,,. posadziłam, nie chcą u mnie być. Posadzone 3 lata temu wogule się nie rozkrzewiły mają po2 nowe przyrosty i na tym koniec, swoje stare jakoś straciłam porozdawałam po osiedlu i wprowadziłam nowość i teraz nic nie mam . Floksy, jeżówki , nowoczesne odmiany ostróżki u Mnie nie rosną . Różyce pięknie u Ciebie kwitną ,a w koło nich pewnie jak po procesji w BOŻE CIAŁO bo już się sypią :owady pozdrawiam vishenka Deszcz był??????

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/19 12:26 #71686

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Tak mówiłaś Ewuś o peonii – taka różowa mi zakwitła…, ależ to jakaś różowa piękność jeśli mnie oczy nie mylą.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/19 18:40 #71719

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu czy u Ciebie też taki upał ?,ja popołudnie spędziłam z książka i powoli szykuj się do podlewania....
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/06/19 20:24 #71734

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ,a gdzie tam deszcz ,to mogą być tylko jakieś zagubione krople .W dalszym ciągu susza :nie_wiem

Olu jeśli nowości nie chcą u Ciebie rosnąć ,to hoduj tylko sprawdzone odmiany ,ale jeśli chodzi o floksy ,to niektóre naprawdę wolno przyrastają .Za to później są piękne w dużych kępach .Jeżówek i ostróżek nie kupuję .Rośliny nietrwałe ,a kosztują krocie .Wolę te stare odmiany ,gdzieś mi się wysiewają w różnych miejscach i to mi się najlepiej podoba :hejka

Gosiu ja nie widziałam jeszcze brzydkiej peoni ,one dla mnie są synonimem piękna i zapachu .Tylko czasu do tego potrzebują dużo :zdrowko

Żanetko u mnie było nie do wytrzymania .Raniutko poszłam pielić ,a o dziesiątej przyszłam do domu wszystko pozamykałam i już nie wychodziłam ,dopiero pod wieczór .A moje ciśnienie ponad dwieście !
Dobrze ,że mam awaryjne leki w domu ,bo było niewesoło .Jednym słowem takie gorączki to nie dla mnie .Jak rano nie zrobisz ,to potem koniec .Jutro szykuje się do ogrodu jeszcze wcześniej niż dziś .
Albo zapalę swoje latarenki i będę pielić w nocy 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704, Elżbieta, Olga1234, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.189 s.