Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/05 14:25 #178496

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16392
Ewa właśnie jesiennie.. nostalgicznie, kolorowo, ale bez fajerwerków jakie mamy wiosną, interesująco..
Bardzo lubię koniec lata i początek jesieni w ogrodzie..
Może jeszcze jakieś babie lato nam się trafi..

Bardzo ciekawa ta trawa.. w pierwszej chwili pomyślałam - perowskia..? :lol: no bo jakby trochę niebieska..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/05 22:12 #178571

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Jesienne widoki takie nienachalne a jednak kolorowe clap clap clap
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/05 23:46 #178577

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8356
Jaka wysokość ma u Ciebie pluskwica? Czy to jedna sadzonka, czy więcej? Ile ma szerokości? Jak długo czeka się na taka kepę?
Milion pytań, bo właśnie czeka doniczka z Albamaru i nie wiem, gdzie wsadzić :lol:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/05 23:50 #178578

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Ja mam dwie świecznice. Wolę tę nazwę tamta jakoś mi się źle kojarzy.
Niestety mój ogród im nie odpowiada. Nie kwitną, sa malutkie

Nowinko masz przepiękny jesienny ogród.
Nie wspomne o floksach

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 09:09 #178718

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Tak, jesienią wygląda u Ciebie cudownie! jak fanie ogląda się rdesty i sadźce! :buziak Mam nadzieję, że wkrótce u mnie tak cudnie będą kwitły!! Rok szybko minie B)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 11:29 #178724

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Halinko ja bym tym skrzypem chętnie pryskała ,tylko skąd go wziąć :nie_wiem Nie rośnie nawet w mojej okolicy .Na początek spróbuję miedzian ,a potem Mospilan albo Topsin .No i zobaczymy .Trochę też zależy od pogody ,ale tego to już się nie da przewidzieć .Jeżówki ,które pochwaliłaś ,to prezent od znajomej pani z ryneczku .Czasem coś jej oddam do ogrodu , no i się kobitka odwdzięczyła ,chociaż nie liczyłam na nic .Ale przyjemność wielka z takich darów .Dziś planuję podzielić się z nią daliami :na_ucho

Nelciu ta trawa to trzcinnik .Rośnie u mnie kilka lat .W tym roku z powodu suszy jest dużo niższa ,ale jest niezawodna .Nie rozłazi się po rabacie ,grzecznie siedzi w kępie .Ciekawe jakiego narzędzia musiałabym użyć ,żeby ja podzielić ,bo szpadel raczej odpada think:

Majeczko ,kolory to dopiero się zaczną .U mnie zawsze wszystko z opóźnieniem :tup

Martula ,moja pluskwica ma około 5 lat .Jest już raz przesadzana i rozdzielana .Kolejne sadzonki kwitną już w kilku ogrodach .Potrzebuje dużo miejsca około dwa metry .Rośnie wysoko nawet do dwóch i pół .To duża roślina U mnie jedna rośnie na słońcu ,a druga w cieniu i przyznam ,że ta z cienia jest ładniejsza .A owady kochają ją przebardzo :owady :owady :owady

Gosiu może Twoja pluskwica ma za sucho ? ja musiałam swoja niestety podlewać .Posadziłam swoją koło sadźca ,bo to duecik wodolubny .Razem dostają wodę i jakoś dają radę .Podejrzewam ,że bez tego też by nie kwitła .A floksy ,to u mnie wciąż niezmiennie na tapecie no i róże choć co roku się wypieram ,to wciąż jakaś nówka przybywa .Jesień bez nowej róży ,to jesień stracona wink-3

Miłko rok za rokiem ,sezon za sezonem .... gna to wszystko niesamowicie szybko .Zanim się obejrzysz ,a to co sadziłaś malutkie zacznie Cię przerastać .Pamiętam swój początek ogrodu ,pustynia w której rosły malutkie iglaczki .A teraz mam park i niektórych malutkich iglaczkow musiałam się pozbyć ,bo zarosły wszystko . :na_ucho
Ostatnio zmieniany: 2019/10/07 11:30 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita, takasobie, edulkot, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 12:11 #178729

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Ewa, piękne zdjęcia - ogród nadal bujny :) Rdest mnie zachwycił, u mnie wysiewany z nasionek od Wiesi nie wzeszedł :(
Jeśli szukasz skrzypu to mogę Ci wysłać pakę na wiosnę :diabelek Kiedyś nawet nasuszyłam tego dziadostwa i nie bardzo wiedziałam co z nim dalej robić, więc wyrzuciłam. Teraz zwykle dodaję do gnojówki z pokrzyw, ale i tak mam go zbyt dużo.
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 18:10 #178747

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Ewciu -kolejna pora roku u Ciebie zachwyca hu_rra clap hu_rra , u mnie w końcu podlane a nawet i zmrożone także sezon powoli się kończy i przychodzi czas na odpoczynek
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 20:10 #178770

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Nadrobiłam zaległości i nie żałuję, u Ciebie trudno się nudzić bo przegląd roslin mam, szczególnie kochane floksy :kocham Uwielbiam je, mam sporo choć wiele nn, co mi nie przeszkadza wcale. Nie wiem tylko co zostanie po zimie think: "pozbyłam się" trzcinnika, z wielu kęp nic nie zostało :( a on na rabacie najlepiej/wg mnie/ pasuje do bylin, nie wyróżnia się a podkreśla ich urodę.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/07 22:19 #178818

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25416
Na mączniaka na floksach i pysznogłówkach stosowałam bardzo prostą miksturę z czosnku. 2 -3 ząbki czosnku przez praskę, do 10 l konewki, zalać wodą i zostawić na 24 godz. Wymieszać, przecedzić do opryskiwacza i solidnie spryskać rośliny, jeszcze zanim pojawi się mączniak. I tak 2 razy w miesiącu przez cały sezon. Mączniak się nie pojawił.
Ten oprysk testowałam po raz pierwszy, więc na 100 % nie mogę powiedzieć że to absolutnie skuteczny sposób, bo być może rok podpasował roślinkom :nie_wiem
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/09 15:30 #179027

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marysiu przysyłanie skrzypu ,to by nas za drogo kosztowało zdziwko nazbieram go gdzieś na jakiejś wycieczce ,skoro już wiem ,że pożyteczny .Pogodnie dziś u mnie ,trochę pobyłam w ogrodzie ,ale raczej się nie przepracowałam ,bo i mnie w końcu lenistwo dopadło .Zostały mi jeszcze do przesadzenia dwa floksy i parzydło ,jako że 5 róż musi się gdzieś zmieścić wink-3

Żanetko ,a u mnie jeszcze tak bardzo nie mroziło ,ale dalie już wykopane suszą się na strychu i nawet podzielone . Cebulowe też już w pomieszczeniu czekają na przyszły sezon .Dziad z Włocławka się nie odezwał ,więc pożegnałam floksy z którymi nawet nie zdążyłam się przywitać :nie_wiem

Ewciu u mnie też jest wiele floksów nn ,jako że znaczniki są znikające ,a w dodatku czasem są źle nazwane przez sprzedających i robi się z tego pomieszanie z poplątaniem .Ale mnie to wcale nie przeszkadza we wielkim do nich uczuciu :) Trzcinnik szalenie lubię i mam go najdłużej ze wszystkich traw .Czasem żałuję ,że nie mam więcej miejsca ,bo pewnie gdzie indziej też by rósł :tup

Verciu opryski z czosnku są już ogólnie znane .Nie wiem czemu ja tego sposobu jeszcze nie wypróbowałam .Ale na wiosnę będę testować .Z tym ,że najpierw obowiązkowo miedzian ,którym traktuję swoją brzoskwinkę przeciwko kędzierzawości .W tym sezonie jadłam z niej owoce i byłam w szoku ,że tak obrodziła .A przecież to drzewko ozdobne .Niesamowita roślina ! a potem pojadę po floksach i azaliach ,które też lubią łapać mączniaka. Nie ma rady ,trzeba się za to wziąć ,bo inaczej dziad zniszczy wszystko ,czego dotknie krecigl

kolorki jesienne

Ostatnio zmieniany: 2019/10/09 17:30 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, takasobie, edulkot, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, a.nia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/09 17:28 #179033

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Ewciu, pięknie jesiennie, a czytam, że jeszcze pracy przed zimą masz sporo... Ale mam nadzieję, będzie dluga ładna jesień, więc na pewno zdążysz ze wszystkim. Ja czekam na 5 róż, miejsce już im przygotowałam, tylko chcialabym żeby było nieco suszej, bo u mnie mokro, woda w wykopanych dołkach stoi i wciąż pada deszcz...

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/09 19:54 #179065

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22702
Ewciu ślicznie jeszcze u Ciebie u mnie już większość roślin zniszczonych przez mróz nawet hortensje już wszystkie brązowe.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/09 20:44 #179079

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Kolorów masz mnóstwo dalej :) trzcinnika nasadziłam kilka kęp ale wszystko zżarte, każde źdźbło :placz innych traw nie ruszały think:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/10 08:58 #179133

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Fajnie obiektyw Ci "rysuje". Jaki masz?

Co to za piękne biało-czerwona dalia? Nie mogę znaleźć, co to może być?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/10 18:52 #179184

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ,jak czytam o wodzie stojącej w wykopanych dołkach ,to aż mnie zdziwienie bierze zdziwko takie zjawisko u mnie nigdy nie wystąpiło .Dziś i ja kopałam dołki pod róże ,a piach aż kipiał ,taki był suchy :( ja się zastanawiam ,jak te moje bidule różane kwitną w tej Saharze ,bo przecież woda z konewki nie sięga do korzeni think: Deszcz i u mnie kropi ,ale podlewa tylko po wierzchu .Brakuje jeszcze tylko zimy bez śniegu krecigl

Danuśka współczuję mrozku ,ale wszystkich nas to czeka .Ja jeszcze mam pięknie i kolorowo ,co mnie niesamowicie raduje ,ale jedna zimna nocka i ptokach . Czeka nas już tylko szarość i wyglądanie wiosny :na_ucho

Ewuniu masz przekichany żywot z tymi swoimi dziadami .U mnie w tym roku szaleje kret .Chyba sprowadził całą rodzinę ,bo zryte jest wszędzie .Zwłaszcza ulubiły sobie rośliny świeżo wsadzone .Szlak mnie trafia ,no ale co zrobić .Udeptuję i ciągle mam nowe kanały i kopce .Jak złapię dziada ,to nie ręczę za swoje dobre serce :mlotek

Miłeczko ta dalia to Tartan .Kartofelek wsadzony na wiosnę dał zgrabny krzaczek ,który kwitł całe lato .Już wykopana ,tak jak reszta dalii ,czeka na strychu na nowy sezon . flower
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, Danusia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/10 22:22 #179254

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Ewciu -z Ciebie to pracuś jest -mi się jeszcze nie zdarzyło się mieć dołków dla roślin ,które jeszcze nie przyjechały a wiesz ,że u mnie w końcu kałuże stoją kilka godzin bo codziennie pada ,dziś lało całą noc hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/10 22:26 #179256

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Ewuś u Ciebie nie było przymrozku zdziwko ciągle pięknie kwitnące dalie i ciągle lato clap clap clap
Po przymrozkach u mnie pada i popaduje kolejny dzień więc i jakoś robić w ogrodzie nie ma warunków, ale czeka mnie jeszcze dużo pracy :bezsil
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/11 08:49 #179278

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko ,a ja chyba skorzystam z pogody i przesadzę sobie jeszcze hortensję ,która mi wyrosła z wiosennych patyczków i nawet kwitła kilkoma kwiatami .Ale to jest Vanilka ,więc jak urośnie to będzie jedna na drugiej ,a ta druga to Grandiflora .Więc muszę oddzielić .Na wiosnę będzie jak znalazł . :jupi

Majeczko ,pogoda dzieli nas nierówno .Taki mamy klimat .Ja już w większości roboty zrobiłam ,teraz już z obowiązku niczego nie muszę i mogę robić tylko to ,co chcę .To dopiero jest przyjemność .No za wyjątkiem kopcowania róż ,które jeszcze przede mną think:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/11 08:51 #179279

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To ja serdecznie Cię poproszę o wrzucenie kilku zdjęć tej dalii (jeśli masz więcej) do dalie foto 2019, a ja z tego zrobię wpis do bazy, bo jej nie mamy w bazie, albo sama dodaj post o tej piękności! :buziak
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.185 s.