Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/11 11:24 #179290

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72992
Nowinka napisał:
...teraz już z obowiązku niczego nie muszę i mogę robić tylko to ,co chcę .To dopiero jest przyjemność .No za wyjątkiem kopcowania róż ,które jeszcze przede mną think:

Tego zazdroszczę wszystkim ogrodnikom. rotfl Że nie muszą, że najnormalniej w świecie mogą się cieszyć ogrodem. Ja , głownie przez upalne lato , w ciągłym pędzie, w robocie po łokcie. Praca zabiera mi każda minutę pobytu w ogrodzie., zwłaszcza teraz, gdy zmrok tak szybko zapada. :nie_wiem Mączniak, to to, co hamuje mnie przed wysadzaniem większej ilości floksów. Ze względów sentymentalnych lubię je, miejsce też by się znalazło, bo nawet w moim piachu dają radę ale ten ich wygląd....
:czarownica
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/13 15:04 #179494

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Miłko ,jak znajdę chwilę ,to wrzucę na pewno .Pogoda dziś piękna ,w sam raz na spacer .Przeszliśmy się więc z mężem na wybory ,oddaliśmy głos i mam nadzieję że się jednak w Turcji nie obudzimy think: Miałam już nic nie zamawiać oprócz róż ,ale skusiła mnie darmowa przesyłka u Barcikowskich i kilka roślin zamówiłam .Pogoda piękna ,to jeszcze z chęcią posadzę :jupi Moja silna wola ,to całkiem mocy nie ma wink-3

Poluś ,ja się tak urobiłam w sezonie ,że chwilami to mi wszystko brzydło .Lato dało nam w kość niesamowicie .W Twoim ogrodzie jest tak dużo rarytasków ,że nawet bez floksów masz w nim cudownie i z klimatem .Ja od wiosny biorę się za mączniaka kategorycznie ,właśnie ze względu na floksy ..Nie wiem ,z jakim skutkiem ,ale muszę jednak przeprosić się z chemią ,od której uciekałam skutecznie przez tyle czasu :nie_wiem

kilka jesiennych kadrów ze słonecznego ogrodu

Ostatnio zmieniany: 2019/10/13 16:20 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, chester633, beatrix+, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/13 19:47 #179532

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Jesień czaruje kolorami hu_rra ,azalie czarują ponownie -cudnie jest hu_rra clap hu_rra .Ewciu jesteś nie samowita -ja choć przeglądam sklepy to o dziwo nic nie kupuję polewkamax
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/13 20:01 #179533

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Mary jesień u Ciebie piękna...

Już po remoncie jestes? Wyszłaś na prostą? :zdrowko

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/13 23:42 #179591

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18039
Nowinka napisał:

Aneczko floksy ,to całkiem moja bajka ,chociaż ja ogólnie na bajkach się wychowałam :) Iryska wsadź do ziemi ,szybko zacznie go przybywać i mam nadzieję ,że Ci zakwitnie .Moj Nowinka świetnie sobie radzi i już ma nowe pączusie .Niesamowicie jestem go ciekawa .A jak planujesz zabezpieczyć swoja azalkę ? bo ja okręcę agro ,chyba jej wystarczy .Floks na 4 fotce od dołu ,to Green Mystique .Dobrze rośnie i nie choruje .Jakby co mam wolna sadzonkę :zdrowko

Ewuś mój nowinka też ma pączki,chociaż niestety trochę go poturbował upał :mur na zimę też dostanie tylko agro. Floksika chętnie ale pod warunkiem, że oddam za transport :buziak

Nadrobiłam zaległości ... piękna jesień u ciebie. Trzcinnik boski... w piątek miałam go w łapach i grzecznie odłożyłam... chyba jeszce raz pojadę rotfl
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/10/13 23:59 przez a.nia.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 07:57 #179597

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Nadrabiam zaległości! I pięknie jest, nostalgicznie i nastrojo. Bardzo lubię tę porę roku, jest kolorowo, ale nie jarmarcznie jak na wiosnę. OPrzez Ciebie o trzcinniku myślę i ja :D ale najbliższe zakupy jakie zrobią to dopiero wiosną. :buziak
Ten sezon i mnie dał ostro po rzyci. Żle znoszę upały, obrzydło mi wszystko, jakieś zniechęcenie mnie dopadło, wrzucałam co prawda do koszyka w markecie jakieś cebulki, niby niedużo bo tu paczka, tam paczka... a nazbierała się wielka siata. Teraz musze to jeszcze wsadzić. Na szczęście dół ogrodowy mnie pomału opuszcza i znów nowe pomysły kiełkują w głowie... gwizdac

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 09:35 #179621

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Trzymam Cię za słowo Ewka! Jak się nie doczekam, wyrwę siłą i niecnie wykorzystam! 2smiech
Cudowne widoki! Jak ja lubię jesień! hu_rra

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 16:45 #179645

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko ja też myślałam ,że mnie w tym sezonie nic nie skusi ,ale nowa paproć którą chciałam wcześniej i paprotnik ,a to jeszcze miskancik karłowy ,i jeszcze rojniczek.no jak się oprzeć ? jak ! :nie_wiem i jeszcze do tego przesyłka za darmo .Dziś obejrzałam Maję i zobaczyłam swój różanecznik w wieku dojrzałym i zdębiałam ,bo ja swojego młodzika posadziłam tak ,że za chwilę nie miałby gdzie rosnąć .Dawaj przesadzać .Pod szpadel poszły 3 funkie ,dwa floksy i hortensja .Potem oczywiście musiałam znaleźć miejsce na to ,co wykopałam .Już mi się potem z samej siebie śmiać chciało ,ale rodka przesadziłam i będzie miał gdzie rosnąć bidul jeden :jupi

Betinko jesień piękna ,a słonko grzeje aż chce się w tym ogrodzie popracować .W domu się wreszcie obrobiłam i mogę odetchnąć z ulgą .Boję się tylko że znów coś padnie ,bo w starej chałupie ,to tak ,jak u starego człowieka ,ciągle coś wysiada :diabelek

Aneczko trzcinnika Ci polecam ,bo to trawa nie do zdarcia ,a ozdobna bardzo .Floksika Ci przyślę ma wiosnę ,chyba ,że chcesz teraz .O kosztach przesyłki nie mówimy ,bo nie ma o czym . :na_ucho

Nelciu ,jak już nowe myśli kiełkują w głowie ,to nie jest źle.Prędzej ,czy później to ogród zawsze bierze górę nad wszelkimi smutkami . .Ja w tym roku nie kupowałam cebul .Wyjątkiem jest kilka czosnków ,do których mam słabość i mam nadzieję ,że się doczekam kwiatów na przyszły rok .Nornice i krety szaleją u mnie na całego i bankietom końca nie ma ! wystrzeliłabym to całe towarzystwo w kosmos razem z tym ,którego imienia nie wolno wymawiać wink-3 wink-3

Miłciu ,dziewczyno moja miła wyrywaj ,co tylko Ci pasuje :) co do jesieni ,to ja tylko taką lubię .Można sobie teraz wiele zrobić ,żeby na wiosnę było ,jak znalazł .Może to zabrzmi śmiesznie ,ale ja już za nią tęsknię :kibic
Ostatnio zmieniany: 2019/10/14 17:03 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, a.nia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 16:48 #179647

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Ewka, cudne jesienne widoki pokazujesz. A czerwone dodatki wpisują się w nie doskonale :mniam

Jak to skąd wziąć skrzyp? Ze sklepu :silly: - skrzyp suszony, pisała o tym Maggie tu:

zielonozakreceni.pl/forum/powojniki-klematisy/4380-powojnik-clematis-rooguchi
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2019/10/16 07:36 przez halszka.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 19:44 #179684

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22702
Ewuś pięknie ogród wygląda jesienią gdy zmienia kolory a jeszcze jak jest tak piękna pogoda to już pełnia szczęścia :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/14 22:42 #179738

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18039
Na wiosnę Ewuś...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/15 22:25 #179876

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Ewuś do wiosny jeszcze nie tęsknię, ale do takiej bezrobotnej zimy wink-3 bo ja ciągle muszę - zrobić to co zaplanowałam parę lat temu :bezsil
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/15 23:52 #179895

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Dziendoberek..
Z przyjemnością odwiedzam dawno nie widziane zakątki..
Dobrze pamiętałam, czerwony mostek.. :kocham ale, ale,,, czy to moja skleroza, czy dopiero jakis czas temu pojawiły się te czerwone dodatki..
Jeśli o tym wspominałaś, wybacz, ze nie doczytałam, ale przyznaję, niewiele cofnęłam się w wątku.. :dry:

Patrze na werbenę u Ciebie i z zazdrosną radością się domniej uśmiecham... wyobraź sobie, ze u mnie w tym rokunwhszla jedna...!! siewka.. :mur
Kupiłam wiec sadzonkę w ZP, licząc ze taka dorodna, rozrośnięta, wyda porządne nasionka gwizdac

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 13:11 #179920

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Halinko ,nie wiedzieć czemu ,ale suszony skrzyp całkiem nie wpadł mi do głowy :glupek .Chętnie o wszystkim poczytam ,dziękuje Ci za linka dobra kobieto :przytulam

Danuśka w taką pogodę ,to szkoda z ogrodu wychodzić .Siedziałam w nim do tej pory ,zrobię kawkę i idę znowu i tym razem z czystym sumieniem usiądę i wypiję ciesząc się kolorami :kawa :slonko

Anula ,jak chcesz .Będę pamiętała zwyc

Majeczko ,a ja się z planami wyrobiłam i chwilowo mam dosyć .Na przyszły sezon nawet zakupów roślinnych nie planuję .Utrzymać w dobrym stanie to ,co już rośnie ,to przy mazowieckiej suszy nie lada wyzwanie .Ty też powinnaś troszkę odpuścić ,bo zdrowie masz tylko jedno :buziak

Moniczko ,jak miło Cię gościć welcome co do czerwonych dodatków ,to masz rację .Przybywają od jakiegoś czasu ,jako ,że mnie czerwonka złapała .Ale podoba mi się tylko w ogrodzie ,bo w życiu czerwony jest na tyłach.Jeśli chodzi o werbenę ,to i u mnie nie bardzo się wysiewa .Kiedyś dostałam od naszej Marty i tak do tej pory jakaś się wysieje ,to skrupulatnie zbieram sieweczki ,ale szału nie ma ,jak to mówią . Widocznie ona nie każdą ziemię lubi.Ale trzeba przyznać ,że jak już rośnie ,to atom jej nie ruszy . :na_ucho

Dziś sadziłam ostatnie byliny ,które przyjechały do mnie od Barcikowskich .Mianowicie narecznica mocna The King ,hosta Secret Love , miskant Little Miss ,paprotnik Herrenhausen i rojnik Beltran .Wszystko pięknie posadzone i zaraz pędzę z kawką na zasłużony odpoczynek .Miłego dzionka dla wszystkich hu_rra
Ostatnio zmieniany: 2019/10/16 13:12 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, zanetatacz, Danusia, a.nia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 13:25 #179922

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14772
Ewuniu jesień u Ciebie wygląda recourse Mróz chyba nigdy nie dotrze do tak zaprojektowanego ogrodu.
Piękny gąszcz iglaki wszystko to otula cały ogród i chroni przed zimnem .
Zastanawiam sie, czy u siebie nie zlikwidować trawnika zachwycając się rozmieszczeniem roślin u Ciebie.
Ewuniu pozdrawiam :buziak zaglądam często, po cichutku i podziwiam zdziwko

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 13:54 #179923

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Czytam u Ciebie o wysiewaniu się werbeny patagońskiej - nie wiem od czego to zależy :nie_wiem . U mnie do tego roku siała się bez problemu, ale w tym jakoś niewiele siewek wyrosło, poza tym wzeszła wyjątkowo późno (i późno tym samym zakwitła). Warunki glebowe się raczej nie zmieniły :nie_wiem Tak że mam jej znacznie mniej, mam nadzieję, że w przyszłym roku lepiej się wysieje, bo to fajna, bezproblemowa roślina późnego lata.
Pozdrawiam
Halina

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 16:07 #179927

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majeczku ,w kwestii trawnika ,to ja Ci raczej nie doradzę ,jako że ja go nigdy nie chciałam i nie mam do dziś .Szkoda mi miejsca na hodowanie trawy ,bo ja wolę kwiaty wink-3 Raczej mi się już na stare lata nie odmieni . :heart Jeśli chcesz dosadzać rośliny ,to chyba nie masz wyjścia i musisz go troszkę uszczknąć ,ale moim zdaniem zawsze warto :jupi

Halinko ,a ja się zastanawiam ,czy nie lepiej by było zebrać nasiona i samemu nie zasiać na wiosnę w doniczki ,a potem dopiero siewki wsadzić do ziemi .Może by się człowiek dochował wielkich kęp. Widzę w ogrodach takie dorodne ,że aż mnie zazdrość zżera ..Ona chociaż duża ,to ażurowa i wszędzie pasuje :owady :owady
dzisiejszy spacer po ogrodzie

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 18:59 #179939

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Majeczko ,a ja się z planami wyrobiłam i chwilowo mam dosyć .Na przyszły sezon nawet zakupów roślinnych nie planuję .Utrzymać w dobrym stanie to ,co już rośnie ,to przy mazowieckiej suszy nie lada wyzwanie .Ty też powinnaś troszkę odpuścić ,bo zdrowie masz tylko jedno :buziak
Ty pracowałaś całe upalne lato, ja się obijałam bo takie temperatury mnie zabijają :bezsil dlatego teraz muszę nadrobić przynajmniej to co konieczne tej jesieni zrobić. Już odpuściłam przesadzanie bylin, muszę zrobić zarysy rabaty przed domkiem przesadzając róże, reszta dopiero wiosną i oby była wiosna a nie od razu po długiej zimie upalne lato zwyc
To co teraz dostaję, np hosty od Ewy - ewacz wsadzę do doniczek, zadołuję i niech czekają na miejscówkę. wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/16 20:19 #179951

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22702
Ewuś u mnie dzisiaj się trochę pogoda popsuła pierwsze halny wywijał a potem chwilkę padało ale podobno jeszcze ma być ładnie :)
Cudnie a szczególnie piękne różyczki jeszcze :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Ostatnio zmieniany: 2019/10/16 20:23 przez Danusia.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2019/10/21 17:47 #180421

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju ja już na szczęście przesadziłam wszystko .W tym tygodniu przyjadą róże ,to posadzę je z wielką przyjemnością,bo najważniejsze roboty mam już z głowy .Pogoda nam sprzyja do prac ogrodowych ,oby jak najdłużej . :slonko :slonko

Danuśka pogoda fajna i wciąż jeszcze coś kwitnie .Ptaki się uwijają po ogrodzie i tak myślę ,że robaków to chyba maja pod dostatkiem think:Zima podobno ma być sucha i krótka ,ano zobaczymy . :na_ucho

kilka fotek na dobranoc

Ostatnio zmieniany: 2019/10/21 19:07 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.