Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/15 19:02 #29825

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Ewa, co tam lata, byle zdrowie było :)
Jeszcze mi trochę działania w terenie zostało ;) ale ciągle podczytuję co się u Ciebie dzieje. W przyszłym tygodniu chyba przyjdzie paka z roślinami. Znowu przygarniam sierotki wyrzucone z ogródka polewkamax I to będą 3 róże :)

Lilijki ładne zamówiłaś :) Ja też zauważyłam, że wiosną delikatniejsze lilie sprzedają i postanowiłam kupować tylko jesienia.
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 09:31 #29871

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ewciu, cieszę się razem z Tobą, że badania wypadły pomyślnie :buziak nie panikuj, musi być dobrze :kocham .

Dopiero po przeczytaniu Twego wpisu o liliach odwiedziłam ponownie wiadomy sklep z liliami i musiałam przywalić sama sobie :patel , szukałam botanicznych tulipanów i krokusów i przegapiłam, choć może to i dobrze, bo co będę sadzić za rok 2smiech . Na ten mam dość łopaty, ciekawa jestem czy w styczniu wezmą mnie lilie :diabelek , dziś mówię im stanowcze nie, ale ... jest nowe miejsce pod ścianą domu i chyba dobrze by się tam prezentowały :diabelek .

Duża Twoja morwa, też kupiłam, Hani rzuciła na mnie urok :P .

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 10:34 #29893

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Nie wyrabiam u Ciebie na zakrętach, tak pędzi Twój wątek. :) Czytam na bieżąco ,bo mus wiedzieć , co słychać w jednym z piękniejszych ogrodów.
Cieszę się na Twoje dobre wyniki a co do panikowania to możemy sobie podać rękę. ;)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 12:16 #29919

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Veruś moja miła :witaj co do zlotu ,to ja mam naprawdę za daleko .Nie ma co szaleć na siłę .Może kiedyś jakieś spotkanie będzie bliżej troszkę ,to i ja mam szansę .W myśl przysłowia .....co się odwlecze ,to nie uciecze .U mnie okropnie zimno ,a ja czekam na jakieś cieplejsze dni ,bo mam jeszcze troszkę prac do wykonania .Ale jakoś się nie zanosi .Swoją nową morwę zakopałam razem z doniczką do ziemi ,tak na chwilkę .Liczę ,że dam rade wsadzić ją jeszcze na miejsce stałe .Grunt ,że forsycja już wykopana ,to mam gdzie ,o ile mi się jeszcze nie odmieni :przytulam

Ewciu ,jaka paka ? jakie róże ? :woohoo: Koniecznie się pochwal .Do mnie już nic nie przyjedzie oprócz tego ,co już wiesz .A tak na marginesie ,to już się swoich róż nie mogę doczekać ,a podobno się wyleczyłam 2smiech Miejsca czekają ,kilka roślin zmieniło miejsce do innych ogrodów ,a część do kompostowego nieba :diabelek .Szkoda ,że nie mieszkasz bliżej ,wolałabym ciebie obdarować .
Niektórzy z moich znajomych ,mają już ogrody z moich roślin polewkamax

Krzysiu ,tulipany botaniczne to się opłaca kupować .Ja swoje miałam dziesiątki lat .Dopóki nie robiłam przemeblowania w ogrodzie Co rok było ich więcej ,ale szpadel swoje zrobił think:Też planuję sobie kupić ,ale chce już na dobre ustalić ,czy rośliny które rosną w danym miejscu są już na stale .Szpadel nie wchodziłby już w grę .Co do morwy penduli ,to ja choruję na nią od lat miłość od pierwszego wejrzenia .Jakoś się nie składało ,bo zwyczajnie była za droga .Jak już straciłam nadzieje na jej zakup ,to mąż kupił ją na ryneczku za 30 złotych .No grzechem było nie kupić ,ale przez to pożegnałam ostatnią forsycję wink-3

Inuś ,ja to okropna jestem panikara Zawsze wyobrażam sobie najgorsze ,łącznie z pogrzebem .A jak się tak jeszcze dalej zagłębię to nawet płacze na tym swoim pogrzebie .Zresztą płaczę na filmach ,występach ,piosenkach i przy wszystkich radościach i smutkach .
Powinnam się chyba tym trudnić zawodowo :placz
W imieniu mojego ogrodu ,dziękuję za dobre słowo ,dobra kobieto :przytulam
Ostatnio zmieniany: 2016/10/16 12:39 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, inag1, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 12:48 #29936

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ostatnio zmieniany: 2016/10/16 12:49 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, Krzysia, edulkot, VERA, Ness, nowababka, annawu, zanetatacz, Danuta

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 13:01 #29943

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Paprykę masz?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 13:04 #29946

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Jakie piękne niebieskie niebo... Powiedz, co to jest na zdjęciach 3 i 4 od końca?
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 13:30 #29953

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
To prawda, że wątek jest tak szybki, że ani się obejrzałam a zaległości powstały. Naprawdę na wiosnę są słabsze cebule lilii? Nastawiłam się na ich zakup wiosenna porą think: i to u mnie na ryneczku. Masz już Ewuś miejscówki dla różyc , ja jestem w lesie :silly: Pracuś z Ciebie niesamowity :bravo W tak mżystym i zimnym dniu tylko takie słoneczne fotki ku pokrzepieniu serc! Udanej niedzieli flower
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 14:47 #29966

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Czekam na wiosenną ofertę Lilypolu, bardzo bym chciała dokupić Polar Star, może będzie. Chyba wszystkie mi się podobają, z wyjątkiem słodkiego różu :diabelek
Zdjęcia morwy nie pokazałaś i pytam dlaczego, hę? Wieje dziś okrutnie i lodowato, działałam tylko za domem, tam jest cisza i nawet dość przyjemnie, liczę jednak na kilka ładniejszych dni, bo leń mnie dopada :woohoo:
:buziak

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 16:04 #29982

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25398
Ewuniu, na jakiej wysokości jest zaszczepiona Twoja morwa ?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 16:13 #29984

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Piękne zdjęcia porobiłaś. Jak bym nie widziała co za oknem, to myślałabym że u Ciebie pełnia lata 2smiech

Roślinki przyjmuję prawie wszystkie jak ktoś wyrzuca, bo mi ich po prostu szkoda. A że jak wiesz, miejsca ci u mnie jeszcze dostatek, to sierotki przygarniam :)
Te róże, któe przyjadą wyrzuca moja chrzestna z Nowego Sącza. Ma bardzo mały ogród a porosły jej jakieś wielkie różyce, co to miały być małe. @ są wysokie pnące a jedna zadarniająca. Wszystkie nn w czerwonym kolorze i jak ją znam to pewnie jeszcze coś powykopuje co jej nie będzie do koncepcji pasowało i wpakuje do paczki 2smiech Ale jak już wspomniałam jest gdzie sadzić :D

Ewciu, co to za róża na ostatnim zdjęciu? Wysoka? Przemarza? Bo bardzo urokliwa...

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 19:02 #30024

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Betinuś papryki już nie mam .Dziś i wczoraj jadłam z niej pysznościowe leczo :mniam Ale na przyszły rok też posadzę ,bo warto .Do tej pory była na kanapki ,razem z pomidorami ,które uwielbiam :zdrowko

Jaguś na 3 i 4 fotce jest pluskwica .Pewnie znasz .Późno kwitnie ,uwielbiają ją owady ,a zapach ma cudny :kocham

Aneczko ,miejsce dla róż już czeka .Tak dawno ich nie kupowałam ,że teraz doczekać się nie mogę .Dobrze ,że wcześniej o tym pomyślałam ,bo teraz okropnie zimno. A co do cebul ,to niektóre są sprzedawane tylko na wiosnę .Ale również i te ,które teraz się nie sprzedadzą .Ja wsadzę te ,co teraz przyjadą ,ale na wiosnę też czatuję na dwa gatunki :na_ucho

Haniu ,a właśnie słodkiego różu w liliach nie brak wink-3 .Ja chyba różowych mam najwięcej .Ale zapach i kształt powodują ,że kolor już się robi mniej ważny .Do nowej oferty Pajdy jeszcze szmat czasu ,ale nie mamy wyboru .Trzeba czekać i mieć nadzieję ,że będzie to co chcemy flower

Verciu moja morwa jest szczepiona jakieś 1,70 .Dosyć wysoko .Do tej pory trafiały mi się niższe ,ale te płaczące są ładniejsze takie wyżej szczepione .Bardzo się z niej cieszę clap

Ewciu czerwone róże to klasyka :kocham Lubię czerwone ,z resztą ,których ja nie lubię :zdrowko .Ciekawe jak kobitka Ci zapakuje,bo te większe ,to i korzenie mają galante .Będziesz musiała wielkie doły kopać .Na ostatniej fotce jest Mini Eden Rose.
Wcale nie taka mini jak nazwa wskazuje .Dosyć wysoka ,nie choruje i nie przemarza za bardzo ,ale na wiosnę tnę ją dosyć nisko .
A co do fotek ,to są z przed dwóch tygodni .Dziś poszłam robić ,to normalnie ręce mi zgrabiały od zimna . Niedługo to już niewiele zostanie do focenia :(
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, VERA, Ness, jolifleur, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/16 19:29 #30034

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Boszszszsz, Ewcia, ale Ty pędzisz, jak pendolino normlnie... Trochę mnie nie było i 5 stron natrzaskane. Przypomniałaś mi, że muszę krzaczki papryczkowe wykopać i do domu przenieść, bo mają jeszcze papryczki, może w domu dojdą. Jutro koniecznie muszę się tym zająć.
Kwiecia jeszcze u Ciebie mnóstwo i kolorów, ale ilość roślin do tego zobowiązuje. Dziś i u mnie zimno, mokro i ponuro, a następny tydzień ma lać. Oj coś czuję, że jakoś się nie dosuszyłam w tym sezonie 2smiech

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/17 18:11 #30196

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ,kolorów z dnia na dzień coraz mniej :( Dalie wykopane ,wszystkie cebule niezimujące też .Smutno się robi .Wiatr wieje z dużą mocą i nie pozwala aby kolorowe liście dłużej powisiały .Moje pendolino też już jakoś zwalnia :na_ucho

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/17 18:55 #30223

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17299
Trochę się ogrzałam tym słoneczkiem, bo u mnie dzisiaj zimno. Nawet miałam wolne popołudnie i planowałam w końcu coś zrobić, ale brrr czdziura .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/17 22:28 #30308

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Ewuniu szkoda, że dni słonecznych coraz mniej, w promieniach słońca ogród wygląda cudnie :bravo
Lilii kupiłam kilka, w różnych miejscach, sporo za to mam młodzieży z moich mieszanek LA, mają łatwą tendencję do rodzenia dzieci 2smiech teraz mam skrzynkę przedszkola liliowego do zadołowania :dry:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/17 22:40 #30315

• annawu
  • annawu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1138
Nowinka napisał:
Aniu oprócz miskanta ,kupiłam jeszcze tą nieszczęsną włosowatą i Buteluę Gracilis .Szukam jeszcze przygiełki i jeżotki .Takie małe w sam raz dla mnie .I jeszcze miskant Gnome i Kleine zebrine .Twoja kolekcja mnie zapowietrzyła ,jesteś potentatką trawiastą :woohoo: Tyle to ja nigdy nie będę miała .A które najbardziej lubisz ?ciekawa jestem bardzo :heart

Ewuniu, przygiełki i jeżotki jeszcze nie mam, ale będę za nimi się oglądać, z moich posiadanych miskantów najbardziej się mi podoba Memory, Ballerina, Dronning Ingrid, Flamingo dalej bym mogła wymieniać ale te najbardziej zwracają na siebie uwagę, z innych traw, które kocham to wszystkie pennisetum, miłki, molinie i długa lista carexów, i długa lista innych traw :kocham

Ach jak jeszcze u Ciebie kolorowo :slonko
pozdrawiam Ania

zapraszam do ogrodu

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/17 22:46 #30317

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8347
O matko, a co to przygiełki i jeżotki polewkamax , czy to aby na pewno roślinki 2smiech ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, inag1, Gosia1704

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/18 08:09 #30392

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
markita napisał:
O matko, a co to przygiełki i jeżotki polewkamax , czy to aby na pewno roślinki 2smiech ?

Marta, jeśli nie Ty to kto ma wiedzieć 2smiech, a może Ewa i Ania nas wkręcają 2smiech .

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/18 10:16 #30408

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8347
Krzysiu nie ma dnia, żebym nie odkrywała ilu rzeczy jeszcze nie wiem gwizdac
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.193 s.