Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 16:07 #31433

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14694
Nowinka, nareszcie przyszłam z rewizytą już kilka razy oglądałam zdjęcia z początku wątku
ale ciągle mnie coś odrywało , tak szybko lecisz z wątkiem,że trudno nadążyć :hejka 2smiech
Już na początku jak przeczytałam ,że nie masz trawnika zakradła się u mnie też taka myśl,
żeby u siebie go zlikwidować -może poczekam jak wysiądzie kosiarka,to będę niezły pretekst..
Bardzo mi się podoba ogród gdzie wśród krzewów i kwiatów wiją się tajemnicze ścieżki.
A azalie i rododendrony ,to już widok do pozazdroszczenia :kocham :mniam
Podziwiam Cię jak to wszystko ogarniasz -tyle gatunków roślin i krzewów - :bravo :bravo
Pozdrawiam :przytulam
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 17:31 #31449

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Jureczku ,a skąd Ty masz takie pogodowe wieści ? Ja myślę ,że jednak chwila ze słonkiem się znajdzie .Dziś to nawet z godzinkę świeciło :slonko .Aż byłam zdziwiona .W razie czego to ,będę kopać roślinki we wtorek :na_ucho

Maju ,witam Cię pięknie :uscisk W tym moim ogrodzie to wszystko się znajdzie ale dominacja róż i kwasolubów jest niewątpliwa .
Czasem ciężko się z tym wszystkim uporać .Ogród na piachu i jeszcze do tego kolejny suchy rok .To jest chyba najgorsze .Upalne dni i dźwiganie konewek .Za to teraz pada codziennie i jak dla mnie to niech pada . :jupi Dzięki za przemiłą wizytkę i zapraszam częściej :witaj

A poniżej trochę historii mojego ogrodu .Widać ile kiedyś było miejsca :hejka

Ostatnio zmieniany: 2016/10/23 17:31 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, piku, Krzysia, edulkot, Gosia1704, chester633, nowababka, Danuta

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 17:41 #31454

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Fajna podróż sentymentalna :) , najstarsze zdjęcia ile mają lat? Prawie od początku widać, że trawnika nie było wcale, za to była spora pasieka :ohmy: , no i róże przewijają się od zawsze ;)
Widać też glebę, na jakiej gospodarujesz, nie jest łatwo, wiem coś o tym :przytulam

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 18:15 #31470

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Jeee. ..jeruna! ! Jeewkaaa! ! Toć to prehistoria i pterodaktyle po ogrodzie brykają. ..
Znaczy Ty i Małżonek jakże szanowny z dzieciątkiem.

Suuuper! Nigdy kosiarki nie miałaś. ..żałuj!

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 18:33 #31479

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
:bravo :bravo Ewuniu!
mój podziw dla Ciebie jeszcze urósł -choć od dawna jesteś moim guru! na piachu taki ogród stworzyć? a zdjęcia super obrazują jaka niezwykła z Ciebie ogrodniczka!
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2016/10/23 18:37 przez zanetatacz.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 19:16 #31497

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Ewuniu ale miałaś pustki w ogrodzie zdziwko przez te lata skutecznie je zapełniłaś 2smiech to ile lat trwało to dosadzanie i zapełnianie question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/23 19:16 #31498

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Fajnne takie stare zdjęcia. Dopiero wtedy widać jak było "łyso" polewkamax a po latach to już człowiek całkiem zapomina :)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 10:53 #31628

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
To jest to co lubię , zdjęcia jak powstaje ogród. Widzę, że od razu wiedziałaś jak ogród ma wyglądać. Nie zaczynałaś , jak prawie każdy początkujący ogrodnik od wielkich połaci trawnika. 2smiech
To ile latek ma Twój ogród ? :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 12:27 #31638

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marto najstarsze moje zdjęcie to jest to ,na ktorej facet stoi przy ulach i trzyma dziecko na rękach .Było to dwadzieścia trzy lata temu .Długo potem jeszcze nie było ogrodu ,jako że ja pracowałam a dzieciaków trojka ,a mąż czwarty.Nie miałam kiedy się w tylek podrapać ,a o ogrodzie nie było co marzyć .Ale kilka rabatek przed domem ,to zawsze miałam vishenka

Beti ano kosiarki nigdy nie miałam .To co było za pterodaktylów ,to mąż kosił kosą .Wyobrażasz sobie ? Ale ta trawa była czasem wyższa ode mnie .Wiele wspomnień z młodości mi się z tą trawą kojarzy gwizdac :kocham

Żaneciu ano ogród mój całkiem na piachu .Powstał dlatego ,że bardzo kocham kwiaty ,ale gdybym ja wiedziała wtedy jak duży wpływ na rośliny ma żyzność podłoża ,to chyba bym się nie zdecydowała na wiele roślin .Ale cóż ,człowiek młody ,to i wiedzy ma niewiele .
Dziękuję Ci kochana za Twoją życzliwość :przytulam

Konradku ule były u nas kilka lat .Ale potem okazało się ,że mam uczulenie na jad pszczeli ,no i musieliśmy zrezygnować .Ale nie zmienia to faktu ,że bardzo szanuję pszczoły ,sadzę rośliny dla nich i oczywiście zero chemii.Im więcej żywych organizmów w ogrodzie ,tym lepiej .Ogród wtedy sam staje się enklawą samą w sobie :jupi

Majuś ,pusto było .Ale wyobraź sobie ,że wszystek perz i inne zielsko wyrywaliśmy ręcznie bez pryskania .Kawałek po kawałku mąż skopał 170 metrów działki i wybraliśmy wszystko ,co do korzonka .Od początku wiedziałam ,ze nie chcę trawnika ,tylko ścieżki były wtedy szersze .Teraz została z nich jedna czwarta .Zapełnianie ogrodu zajęło mi 15 lat :zdrowko

Ewciu ,to bardzo szybko zleciało .Czasem wydaje mi się to wręcz niemożliwe .Tym bardziej ,że z braku kasy wszystkie roślinki były maleńkie .Te iglaczki ,to ledwie było widać .Jedna wielka pustynia a w nią powsadzane małe patyczki .a jaka była radość ,jak ktoś pochwalił .Teraz myślę ,że miałam bardzo życzliwych znajomych 2smiech

Inuś mój ogród w takim kształcie ,jak teraz ,ma 15 lat .W sumie nie tak dużo ,ale w ogrodzie w tym czasie dużo się zmieniło Wszystko porosło ,że aż nie do wiary .Trawnika nigdy nie planowałam ,to nie dla mnie impreza .Ogólny zarys miałam w głowie ,tylko z roślinami był kłopot ,bo wybór był mały ,a i brak komputrów też nie pomagał . Teraz ,to początkujący mają raj ,mogą spełniać wszystkie swoje zachcianki i kupować do wyboru do koloru :liscie
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 12:28 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, inag1, chester633, nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 13:28 #31647

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Świetny taki powrót do przeszłości :woohoo: Nasz ogród też ciągle ulega zmianie, to normalne, ale ja ciągle jestem zdumiona :silly: tymi zmianami :lol: U mnie jakoś mało zdjęć ogrodowych z dawnych lat...
Wczoraj córka świętowała rocznicę ślubu, oglądaliśmy zdjęcia...
Ech, wspomnienia :kocham
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 13:34 #31648

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
A mnie zaskoczyło to, że pterodaktyle po mosteczku chadzały :woohoo: . Myślałam, że to nowa aranżacyja :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 13:35 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 13:57 #31651

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maryniu ,czas gna tak szybko ,jakby go kto gonił .Mnie też to zdumiewa .Niedawno siły na wszystko starczało ,a teraz robotę trzeba na etapy dzielić ,bo na raz się nie da .Zmiany są szybkie i tylko w portfelu bez zmian think:

Edyciu ,mostek już swoje lata ma .Jako ,że lubię niebieski ,to wszystko w ogrodzie było na niebiesko .Teraz wzięło mnie na czerwony wszystkie odcienie .Jeszcze mi zostały lampy do pomalowania i druga ławka .Małż obiecał ,że na wiosnę przemaluje .A dokoła mostka była pustynia ,Teraz to już go mało widać .Nasadziłam tam krzewów ,jak głupia .Jałowiec Horstman ,kruszyna asplenifolia ,wierzba purpurowa i cyprysik .No zupełnie bez pojęcia .Teraz już bym tak nie zrobiła ,ale cóż wszystko mi się podobało 2smiech A jeszcze żeby było śmieszniej ,to w jednym oczku są tylko irysy żółte i nic więcej się nie zmieści ,tak dały czadu krecigl
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 13:57 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 14:15 #31655

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Nowinka napisał:
A dokoła mostka była pustynia ,Teraz to już go mało widać .Nasadziłam tam krzewów ,jak głupia .Jałowiec Horstman ,kruszyna asplenifolia ,wierzba purpurowa i cyprysik .No zupełnie bez pojęcia .Teraz już bym tak nie zrobiła ,ale cóż wszystko mi się podobało 2smiech krecigl

Wiesz, Ewo a ja staram się zachować rozsądek w tych nasadzeniach , przynajmniej drzew i krzewów ale czy to się da? Jak wszystko takie mikroty, że pomiędzy jeszcze tyle wejdzie? 2smiech Pewnie za jakiś czas napiszę to co ty 2smiech

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 14:18 #31656

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Ależ fajne wspominki :woohoo: . A ja myślałam że u Ciebie zawsze był gąszcz :silly:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 17:31 #31684

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ewuniu, to ja u siebie wspominam coś o pokazaniu tych przemyconych zdjęć a one już są :woohoo: Niesamowite jak ogród potrafi się zmienić, jak to wszystko inaczej wygląda na początku. Właśnie sobie uzmysłowiłam ile lat jest przede mną czdziura W tych "zamierzłych" czasach już wiedziałaś czego chcesz - konkretna jesteś i to bardzo :bravo A mostek mam właśnie przed oczami ten teraz zarośnięty, jak w zaczarowanym ogrodzie. I jak to widać po tym mostku, jak rośliny potrzebują czasu żeby nabrać "mocy". Ewuniu- cudowną jesteś ogrodniczką :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 19:51 #31726

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ewciu !-niby ciągle piszesz o tym piachu, ale jak na oczy go nie zobaczyłam to do mnie nie docierało
[bo go teraz nie widać},tym większa chwała dla Ciebie ,że masz taki wspaniały zielony busz-pełen szacunek!!!
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/24 23:17 #31821

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Nowinko, przyzwyczaiłas nas, że prawie z maczetą przedzierasz się a tu szok..... 2smiech , ech te nasze wyobrażenia o ogrodzie, teraz można pękać ze smiechu :diabelek
Nowi maja nie tylko dostep do roslin z całego świata ale i do ludzi, którzy niejedno wypraktykowali i wiedzę o ogrodowaniu maja ogromną, nie to co my.... krecigl

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/25 09:46 #31860

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ,gdy się sadzi małe rośliny ,to odległości wydają się olbrzymie .Ciężko sobie nawet wyobrazić ,że to w takim tempie rośnie i w dodatku takie wysokie .Mnie do tej pory się zdarza ,że za gęsto sadzę ,a potem przesadzam .ale za to aranżacja się zmienia wink-3

Wiesiu u mnie nawet jak nie było gąszczu ,to rosła wielka trawa .Dopiero jak się jej pozbyłam ,to się okazało ,że mam śliczny żółty piaseczek .Ale za to ile miejsca wszędzie miałam i ścieżki szerokie :na_ucho

Aniu ,a Ty jesteś cudowną pochwalaczką :jupi Jak przestaniesz liczyć mijający czas ,to przekonasz się ,jak on prędko umyka .
Jak dla mnie ,to nawet za prędko . :tup

Żaneciu ostro muszę grzbiet wytężać ,żeby to wszystko jakoś wyglądało .Niektórzy maja dobrą ziemię ,to jest skarb .Wsadzi podleje i mu rośnie .Ja tak dobrze nie mam .Zawsze muszę tą moją ziemię najpierw okrasić ,a dopiero potem wsadzić .O podlewaniu nie wspomnę ,a opady mnie nie rozpieszczają .Teraz się wzięło za padanie ,ale przez cale lato susza .Niektórzy moi znajomi dziwnie na mnie patrzą ,ale oni nie mają takiej kondycji ,jak ja .Coś za coś :zdrowko

Ewciu no widzisz ,jak to jest .Jak się nie zobaczy na własne oczy ,to trudno uwierzyć .Ładne sobie kupiłaś mebelki do ogrodu bardzo ładne ,takie ażurowe :kocham Do mojego też by pasowały ,tylko bym je przemalowała na czerwono . :na_ucho Ja ostatnio wszystko maluję na czerwono .Chyba minęło już kolejne siedem lat i mi się charakter zmienia :hejka
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/25 19:57 #31952

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, Gosia1704, chester633, nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/10/25 20:47 #31978

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Co to za różyczka na przedostatnim?
Śliczna!
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.208 s.