Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Spokojna podkrakowska...

Spokojna podkrakowska... 2019/10/02 18:52 #178190

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Świetny pomysł z tymi balami Efciu :bravo , a przytargania dorodnego pniaczka gratuluję zwłaszcza że musiałaś go toczyć pod górę. To ja mam szczęście że las mam powyżej mojego pola i mogę sobie pniaczki toczyć w dół :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Spokojna podkrakowska... 2019/10/02 20:26 #178212

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16402
Ale świetny pniak..!
Z reguły widuję takie różne fajne korzenie daleko od działki.. :( ..wyrzucone na brzeg morza na przykład.. rotfl
No ale zakulać takiego na górę to naprawdę wyczyn.. clap
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

--=reklama=--

Spokojna podkrakowska... 2019/10/02 20:49 #178216

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23457
No Efciu -siłaczka z Ciebie ,ale fajnie wygląda ,pomysł z balami też przedni :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Spokojna podkrakowska... 2019/10/03 07:15 #178254

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17360
Mi też bardzo podoba się pomysł z balami :woohoo:. Ze sznurem prezentują się niezwykle elegancko clap.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Spokojna podkrakowska... 2019/10/03 09:12 #178266

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Ewciu pomysłów Ci nie brakuje ,w ogrodzie to się bardzo przydaje .Hosty nadal masz ładne .Bridal Falls mam i ja od ubiegłego roku i jestem nią zachwycona .Nieźle przyrosła i dobrze się jeszcze trzyma .Nie wiem czy znasz taką Final Summation ,ta to dopiero ma liście ,wprost niesamowicie twarde .Też ją podziwiam właśnie za jej gabaryty :na_ucho

Spokojna podkrakowska... 2019/10/03 16:03 #178290

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33641
Miłko, zawsze mi się podobało drewno i wszelakie drewniane ozdoby. Kiedyś nawet rozglądałam się za figurą św. Franciszka, ale ceny u rzeźbiarzy gwizdac Cóż, rekodzieło tanie nie jest... może kiedyś... Sznur sizalowy został mi z drapaka dla kotów, który sama robiłam i za dużo metrów kupiłam. A sizal ma jeszcze tę zaletę, że nie rozpadnie się po dwóch sezonach ;)

Wiesiu, las powyżej, to świetna sprawa. Ale u mnie już wyżej nic nie ma, bo ja na samym szczycie górki mam domek :)

Nelu, nad Bałtykiem to piękne są karpy i kłody. Wygładzone przez fale i zakonserwowane przez sól... mają tylko jedną wadę. Są za daleko. No i można mandat dostać za zabieranie ich z plaży (podobno)

Żanetko, do słabych kobitek to ja nie należę, ale i tak myślalam, że mi mózg przez nos wyleci :D

Edytko, bali będę jeszcze trochę miała, więc sprawa jest przyszłościowa. A pomysłów w głowie coraz więcej :lol:

Ewuniu, czy znam niejaką Final Summation? Otóż ci ona

Przesadziłam ją w tym roku na nowe miejsce, bo strasznie zaczęła się rozpychać tam gdzie rosła. Tutaj ma cień, dlatego wyciąga się w stronę ogrodu, do światła :) A w liście, to faktycznie, postukać można :)
Ostatnio zmieniany: 2019/10/03 16:06 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, inag1, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 19:45 #179059

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zaczyna się robić ciepło, ale pada deszcz... podobno jutro ma już padać ostatni dzień. Strasznie mam mokro na ogrodzie. W dołkach stoi woda. Pomimo dwóch dni przymrozków żadne rośliny nie ucierpiały... nie mam dalii ;)
Najładniej chyba teraz wygląda trawiasta

Zachodnią stronę w przyszłym roku muszę jakoś "dorobić". Czegoś mi tutaj jednak brakuje... mam całą zimę na przemyślenia :)

A młoda rabatka ma rosnąć w siłę, więc póki co zostaje tak jak jest

I takie pojedyncze zbliżenia

Czekam na :slonko
Ostatnio zmieniany: 2019/10/09 19:46 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, nowababka, zanetatacz, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 19:57 #179067

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16402
Ewa Ty naprawdę w mokrym punkcie mieszkasz.. :lol:
U mnie świeciło, ale co z tego skoro dziś aż nie poznałam swojego ogródka.. wszystkie horki bukietówki
zbrązowiały.. większość host już była żółta ale teraz to już tylko mokre szmatki zostały.. jedyna dalia
cała czarna.. :( szkoda.. ma być jeszcze ciepło i mogły kwitnąć.. no, ale - taki mamy klimat.. polewkamax

Twoja trawiasta nabrała ciała, jest na co popatrzeć..! Za rok ta nowa też będzie już wyglądać inaczej..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 20:01 #179071

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Trawiasta i mnie się podoba, a te bale ze starej stajni fantastyczne :woohoo: I uświadomiłam sobie, że być może w niedługim czasie brat będzie rozbierał starą stodołę, w której bawiłam się jako dziecko u Babci :lol: Może coś wydębię od niego ciekawego think:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 20:05 #179073

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nelu, zawsze powtarzałam, że mieszkam w krainie deszczowców :)

Marysiu, nękaj brata, bo warto :) Moje dzieci będą jeszcze rozbierać stary dom z bali, a ja już zacieram ręce :)
Ostatnio zmieniany: 2019/10/10 07:33 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 20:13 #179074

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22734
Ewuś niby tak niedaleko mieszkamy a u mnie padało tylko w nocy a potem przez dzień tylko pokropiło a pod ścianami i świerkiem normalnie sucho .Tą rabatkę po zachodniej stronie to ja bym poszerzyła i posadziła coś dołem kolorowego :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 20:55 #179083

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23928
Efciu już wiem jaką hostę dziecię S&S muszę mieć, to Final Summation hu_rra będzie idealnie pasować pomiędzy moje młodziki hu_rra
Trawiasta rzeczywiście zachwyca clap clap clap
Stare drewno zawsze dobrze wpasowuje się w naturę i Tobie wyszło to świetnie clap kto wie czy nie skopiuję jak będziemy rozbierać stodołę :P
Korzeń z takim wysiłkiem dotoczony będzie pasował do nowej rabaty clap mnie syn przywiózł w lecie dwa wielgaśne pniaki, ledwo mieściły się na wielkiej przyczepie traktorowej, jak je zobaczyłam to zdębiałam zdziwko
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Spokojna podkrakowska... 2019/10/09 22:16 #179102

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17360
Rabata trawiasta prezentuje się świetnie :bravo .
U nas też trochę w końcu popadało, ale do stojącej wody w dołkach to jeszcze daleko :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 08:05 #179120

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48333
Ja zamówiłam 2 kapliczki w drewnie do ogrodu, ale żal mi było je wystawiać i od kilku lat stoją w salonie. A specjalnie artysta daszki kryte papą ozdobną zrobił.
A może trzeba samemu wydłubać... think:

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 08:12 #179121

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu, po moim poście rozlało się całkiem i tak lało do godz. 23. Potem trochę zelżało, a całe szczęście, dziś już od rana piękne słońce.

Zachodnią chcę poszerzyć, tylko wciąż nie mam koncepcji, co tam ma być i jak to coś wkomponować. Na pewno hortensja Bobo, musi być wyciagnięta do przodu, ale co z tyłu? Nie chcę tam sadzić nic wyższego od siatki, bo sąsiadka ma za siatką winogrona i jeżyny. Może więc jakiegoś cisa bym tam wcinęła think: I na tle ciemnej zieleni, ładnie będzie się odznaczała kwitnąca hortensja... Myślę, że jak już ruszę z jednym, to pójdzie łatwiej z całą resztą.

Majeczko, jak chcesz Final Summation, to wiosną Ci podzielę moją, a w czerwcu sobie zabierzesz. Chyba, że chcesz wcześniej, to wyślę po podziale i w czerwcu będziesz się już cieszyć zadomowioną hostą :) To świetna hosta, ślimaki jej nie ruszają, prosionki również, liście ma twarde i duże, lekko uniesione do góry.

Edytko, to ja bym Ci bardzo chętnie tego deszczu podesłała, byleby u mnie przestało padać. Mam nalane tyle, że myślę, iż do wiosny starczy.

A w domu koty zaczynają dbać o zapasy na zimę. Wiadomo, że ludzie polować nie potrafią, więc trzeba zadbać o niemoty i załadować spiżarkę świeżym mięskiem... W obec powyższego zainwestowaliśmy w żywołapkę i na efekty wcale dlugo nie trzeba było czekać ;)

Głównym łowcą w stadzie obecnie jest Batman, a on jest bez zębów, więc myszeczki całe i zdrowe wracają na pole
:D
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, edulkot, VERA, inag1, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 08:15 #179123

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko, u mnie też tak się to własnie kończy, tylko że to raczej mężowi mojemu jest żal i wszystko chce chować... Tak też, część rzeczy leży w piwnicy i... nie służy zupełnie do niczego. No bo przecież nie wszystko w salonie można trzymać :nie_wiem
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 11:42 #179155

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Efciu już u siebie pisałam o tej hoście ale tu też powtórzę, szkod jej jeszcze dzielić, niech jeszcze przyrasta.
Za to zsciekawiła mnie ta paprota co ją pokazałaś, co to jest?
Szukam niskich do półcienia ale zanikających na zimę.

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 12:54 #179159

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majko, jak chcesz, ale moja Final Summation w tym sezonie wyszła 7 kłami, więc w przyszłym może być całkiem smiało podzielona. Zastanów się :)
Paproć to wietlica samicza 'Fieldiae', kupiłam ją wiosną u naszego Tomasza. Na zimę zanika, ale jeszcze, jak widać ma się całkiem dobrze :)
Nie wiem, co masz na myśli, pisząc o niskich paprociach. Według opisu, może osiągnąć wysokość nawet 80cm. Ja czekam na taki właśnie rozmiar :)
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Spokojna podkrakowska... 2019/10/10 18:46 #179182

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Popatrz, a nie wygląda na to żeby miała aż 7 kłów :ohmy: skoro tak to chętnie przygarnę kawałek :kocham :buziak
Niskie to takie najwyżej do 50 cm, dodatkowo tolerująca trochę słońca, np Polystichum rigens - paprotnik lśniący czy Polypodium vulgare „Bifido Multifidum” - paprotka zwyczajna, właśnie szperam po Sadzawce wink-3

Spokojna podkrakowska... 2019/10/15 22:23 #179875

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Bale na rabacie super, ale rabat zdecydowanie za mała przy nich.
Powinnaś ja powiększyć.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.197 s.