Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2023/06/20 22:29 #297841

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Miłko, te maki sa bezproblemowe. Co prawda ja wycinam makówki, więc się nie rozsiewa, ale w miałam w ogrodzie kiedys takiego zwykłego polnego maka. Ten to dopiero był inwazyjny. Nie tyle rozsiewał sie, ale łaził rozłogami. Strasznie trudno było sie go pozbyć.
Tak, te rośliny z oczek trzeba przechowywać w akwarium. Ja traktuje je jak jednoroczne i zamawiam co roku wiosną.

Ostatnio zmieniany: 2023/06/20 22:31 przez Margo2.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/06/21 10:52 #297858

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18038
Gosia alez masz kolorowo... :kocham nadrobiłam zaległości od maja... przyjemnie sie spacerowało... współczuje Wam tego braku deszczu i dobrze że choć trochę popadało...
u mnie od czasu do czasu jest zlewa, choć nowo posadzone rośliny i tak staram sie codziennie troszke podlać... Najbardziej zadowolone z tej pogody sa dalie...
A Twoja kamienna ścieżka jest po prosu obłędna.... Krasnoludki już pewno tam są, tylko może jakieś leniwe Ci się zalęgły, że nie widać efektów ich pracy polewkamax
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2023/06/21 10:52 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2023/06/24 00:07 #298085

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Aniu, chyba mam nawet zbyt kolorowo. Ostatnio zaczęły mnie męczyć takie gęste nasadzenia.
"Wyrzucam" powoli rośliny.
Nareszcie dzisiaj popadało, ale tyle co kot napłakał. A zapowiedzi były bardzo złowieszcze, że ulewy, podtopienia.
Owszem były, ale 40 km dalej.
To dobrze, że nas nie zalało, ale czy to nie może wszędzie popadać, ale tak z umiarem, a nie wszystko w jednym miejscu.

Ostatnio zmieniany: 2023/06/24 00:10 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/02 21:58 #298626

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nareszcie popadało, ale wciąż za mało.
Rośliny troszeczkę odetchnęły po upałach. Ja zresztą też.
W poprzedni weekend odwiedziła mnie Asia2. Bardzo się cieszę, że mnie odwiedziła.
Po zeszłym roku jestem spragniona takich spotkań.
Asia zobaczyła mój bałagan, ale trudno. Nic nie będę robiła na siłę.
Od piątku będę miała urlop, więc może wtedy coś nadgonię. O ile nie będzie upałów, bo ostatnio nie umiem pracować kiedy jest taka wysoka temperatura.
No i mam plan na jesień. Muszę koniecznie przerobić rabatę z tamaryszkiem. Czeka mnie wysadzanie roslin i przesadzanie w inne miejsce. Może coś wywalę?
Zrobił mi się tam totalny bałagan.

Ostatnio zmieniany: 2023/07/02 22:00 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, VERA, Semper, Ave, zanetatacz, Danusia, Isia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/03 10:30 #298650

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Och, jak ja lubię Twoje malownicze irysy! Chętnie bym popaćkała, ale czasu brak.

Te maki, to nawet nigdy mi się nie rozsiewały, ale rozrastały się podziemnie i to bardzo głęboko, aż trudno je było wykopać. w tym roku też wylazły, choć naprawdę się starałam, żeby je usunąć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2023/07/03 23:01 #298684

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No właśnie nie wiem co z tym czasem się dzieje. niby dzisiaj nic w ogrodzie nie zrobiłam, a kręciłam się co najmniej 2 godziny.
Naprawdę liczę na to, że podczas urlopu uda mi się zrobić to co zaplanowałam, czyli czyszczenie chodników z chwastów i poprawienie obrzeży w przednim ogrodzie.

W tym roku irysy zakwitły dużo lepiej niż w zeszłym. Liczę, że w przyszłym będzie jeszcze lepiej. Uwielbiam je.
Co do maków to własnie łaziły rozłogami, bo makówki kwiaty od razu obrywałam.
Całe szczęście udało mi sie je z ogrodu wyplenić, ale nie mam pojęcia jak to sie stało, że zawędrowały za płot?

Ostatnio zmieniany: 2023/07/03 23:03 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/04 21:19 #298714

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Gosiu ten różowy żeleźniak to jak się rozmnaża..?

Widzę u Ciebie zieloną stipę... moje jakoś szybko żółkną..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2023/07/05 00:33 #298732

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4053
Zachwyciły mnie te twoje oczka z wodą i też takie zrobiłam...włożyłam roślinki wodne...i byłam bardzo z siebie zadowolona.
Ale jakiś ptaszor doszedł do wniosku, że mu pistia w oczku przeszkadza i wywalił ją na zewnątrz. Podeschła tak, że wylądowała na kompoście.
Ale reszta wodnej zieleniny przetrwała. polewkamax

Ogródek Gosi 2023/07/05 01:05 #298734

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5916
Gosiu, piękne te Twoje rabatki. I jak pięknie okancikowane!
Pamiętasz może co to za szałwia na zdjęciach z bodziszkiem?

Ogródek Gosi 2023/07/05 08:10 #298743

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Bałagan? Ja chyba mam na prawdę kiepski wzrok, bo go nie widziałam. :nie_wiem
Widziałam za to piękny, ukwiecony ogród, który chciałoby się podziwiać bez końca... :kocham
Cieszę się, że w końcu udało się spotkać. Dziękuję za gościnę :przytulam :przytulam :przytulam .

Ogródek Gosi 2023/07/05 09:19 #298746

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18038
Gosia ja tam nie widzę żadnego bałaganu... po prostu masz pięknie kwitnący, bylinowy ogród...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogródek Gosi 2023/07/05 22:24 #298803

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, z tego co wiem, ten żeleźniak jest jałowy, czyli nie rozmnaża się z nasion. Czyli tylko podział. Chyba. Bo nigdy nie próbowałam. Zakochałam się z żeleźniakach. Żółty tez mi się podoba.
Jeśli chcesz to wiosną, albo nawet jesienią mogę spróbować podzielić.
Zdjęcia są z czerwca. Ostnica zaczyna powoli żółknąć. Trzeba ją albo wyczesać, albo obciąć.

Ave
, cieszę się, że oczka na tyle się spodobały, że także masz je u siebie.
Ja swoje uwielbiam. Planuję nawet w pobliżu nich zrobić ławeczkę, żebym mogła sobie posiedzieć tam posiedzieć.
U mnie ptaki az takie bezczelne nie są. Za to korzystają z kąpieli wodnych. Super jest patrzeć na ich wodne harce

Dorotko, to jest najprawdopodobniej szałwia łąkowa Eveline, ale za nazwę odmianową nie ręczę.
Jeśli chcesz to mogę Ci wysłać kilka.
kanciki niestety szybko znikają. Powinnam już przejśc drugi raz, ale jak zwykle nie mam czasu.
Nawet jeszcze nie obcięłam bukszpanów.

Asiu, jesteś bardzo miła. Nie powiesz, że mój chodnik i część przy warzywniku jest super.
Od soboty zaczynam walkę z tymi miejscami.
Ciekawe, czy zdążę w 2 tygodnie.
To ja bardzo dziękuję za odwiedziny. Było super.

Ania, a kiedy Ty mnie odwiedzisz?
Nie widać bałaganu, bo staram się go nie pokazywać. :silly:

Dzisiaj nareszcie spadł deszcz. Rośliny były juz tak zmęczone tym upałem i suszą, że praktycznie kwiaty z dnia na dzień więdły. I jak co roku przyszedł najgorszy miesiąc w moim ogrodzie, czyli prawie nic nie kwitnie.
Oczywiście zdjęcia lipca będą w późniejszym terminie, bo nie pokazałam jeszcze całego czerwca. Nie mam czasu na forum, może na urlopie będzie go więcej?
Nie wyjeżdżam na tak zwane wczasy, siedzę w domu. Ale nie byłabym sobą, żebym nie pojechała zwiedzić jakiś ogród.
Tym razem jadę do Neli clap
Już nie mogę się doczekać.

Mój żylistkowy potwór. Został po kwitnieniu maksymalnie przycięty. Zostało tylko kilka gałązek

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Krzysia, Asia2, VERA, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/09 21:30 #298966

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Gosia przepięknie kolorowo i kwitnąco jak ja to lubię :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2023/07/09 22:31 #298979

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusia, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie już nie jest tak kolorowo i kwitnąco. Wszystko schnie na potęgę. Róże nawet nie maja siły porządnie zakwitnąć.
Fakt, że podlewam mało, tak, żeby tylko uratować rośliny. Ten rok jest chyba najgorszy ze wszystkich jakie były do tej pory.
W sumie, opady sa raz w tygodniu, czyli powinno być ok, ale nawet zaraz po deszczu wcale nie widać, że jest mokro, może przez chwilę.
I na dokładkę ma wrażenie, że jest jakieś inne to kwitnienie. Niektóre rośliny zaczynaja szybciej niż w poprzednich latach.
Oglądałam zdjęcia z poprzednich lat, rabaty wtedy wyglądały o niebo lepiej.

Zdjęcia z czerwca kiedy jeszcze było ok

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, zanetatacz, Danusia, GosiaM, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/09 22:42 #298983

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Gosia u mnie długo było zimno i wszystko opóźnione róże to u mnie dopiero teraz zaczynają dobrze że mam staw to mogę podlewać bez problemu :) :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2023/07/09 23:03 #298985

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Chyba u Was też wczesniej więcej padało.
U nas susza od początku sezonu.
Czuję, że stracę kilka roślin. Ale może to i dobrze. Naturalna selekcja i tak musiałabym chyba wybierać co zostawić, a co oddać, a tak samo się zadzieje
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2023/07/11 22:14 #299125

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Czekam na deszcz, ale mimo wszystko podlałam trawnik. Bardzo rzadko to robię, ale szkoda mi ciężkiej pracy włożonej w trawnik.
Dzięki takiemu podlaniu jest szansa że przetrwa. Najgorzej wygląda przedni trawnik, tam we wrześniu będę musiała porządnie go zwertykulować i dosiać.
Od wczoraj jestem na urlopie.
Powoli prace ogrodowe idą do przodu. Dzisiaj oczyściłam część polbruku pod sosną, jeśli deszcz nie spadnie może jutro uda mi się dokończyć.
Od czwartku raczej mam marne szanse na prace ogrodowe, bo mam od rana gości clap .
Przyjeżdża Edytka i Irma. Wieczorem urodziny m. A w piątek ja wyjeżdżam zwiedzać ogrody.
W niedzielę ma być upał, więc tez nic raczej nie będę robiła.
Powinnam mieć dłuższy urlop, bo jak na razie w ogrodzie przebywam rzadko.

Ostatnio zmieniany: 2023/07/11 22:30 przez th. Powód: Uaktywnienie pliku
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, Krzysia, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia, GosiaM ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/07/12 10:14 #299152

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Bardzo podoba mi się to miejsce, gdzie rośnie róża , naparstnice, czyściec , orlaya, dzwonki. :kocham
O iryskach napisałam u siebie. Bardzo mi się Twoje podobają, zwłaszcza ten, co go malowałam :kocham

Ogródek Gosi 2023/07/12 11:22 #299153

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5916
Gosia, narzekasz, że u Ciebie bałagan, ale ta rabata o której Miłka wspomina, jest genialna. Myślę, że Great Dixter by się jej nie powstydziło. Próbuję taki efekt osiągnąć u siebie, ale ciągle mi nie wychodzi. Goła ziemia wygląda spod roślin :mur

Ogródek Gosi 2023/07/12 11:41 #299154

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Na zdjęciach zupełnie nie widać suszy, ale może tych wyschniętych fragmentów nie fotografujesz think: Moje niektóre hosty cierpią z powodu :slonko - twoje piękne :woohoo:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, Margo2, DorotaZ
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.244 s.