Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2023/08/25 08:47 #301910

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
To życzę Gosiu owocnego projektowania rabaty! U mnie kropelkowe wiele uratowało, ale właśnie popsuł mi się hydrofor coraz drugi (wcześniej dało się naprawić) i chyba już w tym roku nie użyję.
Pisałaś u mnie o daliach. Rzeczywiście masz wszędzie raczej cieniście i półcieniście. A floksy w jakim miejscu rosną? Może obok trzeba sadzić ? think:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2023/08/25 11:14 #301921

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Gosiu -dziękuję za propozycję :buziak ,ale wiesz ,że nie mam gdzie sadzić a jak zobaczę to co mi się podoba to nie umiem odpuścić 2smiech ,więc na razie tylko w strefie marzeń są Zielone Progi 2smiech ,uszczknęłam znowu kawałek trawnika ,żeby wsadzić liliowce od p.Kotuli a jeszcze bym musiała sporo roślin rozluźnić krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2023/08/27 22:16 #302057

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Miłko, projekt zmienia się codziennie. Cały czas biję się z myślami, czy ją w ogóle robić, ale chyba dzisiaj w końcu wszystko sobie ułożyłam.
Z cieniem troszeczkę się poprawiło.
W piątek obcięłam połowę czereśni. Zrobiło się odrobinę jaśniej.
Z jednej strony się cieszę z tego powodu, ale z drugiej strony będę miała akurat więcej słońca na trasie, a tu akurat to nie jest dobra wiadomość przy tych upałach.
Ale obcięła przede wszystkim z powodu gnijących na czubku czeresni. Nikt nie chciał wchodzić na drzewo i zrywać, ptaki tez raczej za nimi nie przepadały, o dziwo.

Tak wyglądało przed, nie mam lepszego zdjęcia

I teraz

Żanetko, ja tylko w razie czego proponuję. B)
Wiem jak to by się skończyło, bo ja niby jestem rozważna, a jak tam wchodzę to kupuję co mi w oczy wpadnie.
Jestem tam kilka razy w roku i za każdym razem jest inny asortyment, więc za każdym razem płynę.

Jak już pisałam Miłce, w piątek nareszcie obcięłam czereśnię. To był ogólnie udany weekend. Zrobiłam sporo. Dokończyłam obwódkę przy warzywniku, wyrwałam bluszczyk kurdybanek z trawnika, dosiałam trawę w tym miejscu, wypieliłam rabatę przy płocie, w końcu chyba nowe rabaty nabrały kształtu.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, zanetatacz, Danusia, Isia, wojtek ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/08/28 07:16 #302073

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Co Ty tam znowu kombinujesz...? Gdzie ta nowa rabata ma powstać?
Acha, jak będziesz coś wykopywać z zamiarem utylizacji (np. zawilce :silly: ), to pamiętaj, że ja chętnie ofiaruję im nowy dom, znaczy się tfu.. ogród :P .

Ogródek Gosi 2023/08/28 19:55 #302090

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16364
Widzę że działasz w ogrodzie,a co z nową rabatą,coś wymyśliłaś ?
Faktycznie masz dużo cienia,cienioluby miały by gdzie rosnąć.

Ogródek Gosi 2023/08/28 22:32 #302112

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Asiu, gdy idziesz chodnikiem do schodów domu to przed schodami chodnik rozszerza się w placyk. To rozszerzenie jest kanciaste. Strasznie mi się nie podoba, bo wszędzie są zaokrąglenia, a tam kąty proste. Gdyby wszędzie były takie kąty nie narzekałam bym, ale w tym wypadku coś mi nie pasuje. Dlatego postanowiłam ukryć te kąty. To będą mini rabatki. Nic wielkiego.
Asiu, z przyjemnością przywiozę zawilce, tylko czy kwitnące się przyjmą? Warto spróbować, bo i tak będę je wyrzucała

Gosiu, rabatkę opisałam Asi. Myślę, że zabiorę się za nią jeszcze przed wyjazdem na zlot, a najpóźniej po powrocie. Nie jest to wielkie przedsięwzięcie, ale cieszy, szczególnie jak sie mało już nowych rzeczy w ogrodzie.
Cienia mam dużo. Jest obsadzony, ale nie umiem tak pięknie komponować cienistych rabat. Zdecydowanie lepiej się czuję ze słonecznymi. Chociaz ja coraz bardziej lubię cień rotfl Nie cierpię upałów.
A przez obcięcie czereśni zafundowałam sobie mniej cienia, a przez to gorętszy ogród i dom.
Za tę wiadomość podziękował(a): Asia2

Ogródek Gosi 2023/08/29 19:59 #302157

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Gosia to ja czekam z niecierpliwością co Ty tam wymyśliłaś za rabatkę :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2023/08/30 20:56 #302230

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, jeszcze chwileczkę musisz poczekać, bo na razie pogoda nie pozwala na prace ogrodowe. Jeśli nie pada robię to co można szybko zrobić, czyli pielenie, wycinanie brzegów trawnika.
Ogólnie jestem zadowolona, że w ostatnim tygodniu udało się zrobić sporo prac porządkowych. Powoli ogród zaczyna wyglądać porządniej.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, beatrix+, nelu-pelu, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/08/31 11:04 #302264

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jak ja lubię ta obfitość późnego lata! Tak u mnie też wygląda, podoba mi się :kocham

Ogródek Gosi 2023/09/02 23:40 #302438

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, cały czas dążę do tego, żeby zawsze coś kwitło. Najgorzej wygląda u mnie końcówka lipca.
Liczę na to, że w przyszłym roku będzie więcej jeżówek. One nadadzą koloru rabacie, jak już przekwitną liliowce.
Dalie u mnie wyglądają nieciekawie, bo się pokładają, mimo, że staram się jak najwcześniej je podpierać.

Nareszcie cały dzień w ogrodzie. Trochę przegięłam, bo nadal powinnam się oszczędzać, ale pogoda była tak cudowna, że nie mogłam się powstrzymać.
I jak to zwykle bywa, w sumie nie widać za bardzo, że coś robiłam, ale mimo wszystko robota cały czas idzie do przodu.
Przede wszystkim przygotowałam sadzonki na zlot. Najwięcej było roboty z wykopaniem zawilców dla Asi.
Rozlazły się po całej rabacie. Kiedyś dziwiłam się koleżance, że wyrzuca je z ogrodu. Przecież są przepiękne, ale u mnie to już też jest prawie chwast.
Kupiłam w ich miejsce zawilce Honorine Jobert , podobno się tak nie rozłazi. Zobaczymy.
Mam pierwszą żabę w ogrodzie clap Przynajmniej po raz pierwszy ją zobaczyłam, a dokładniej kot, który próbował ją upolować.
Całe szczęście zareagowałam na czas i wskoczyła do wody.
Uwielbiam te swoje sadzawki.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Fabiola, Krzysia, VERA, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/09/04 22:36 #302579

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ale jestem zadowolona z prac ogrodowych. Zmachana, ale szczęśliwa. Nareszcie mój m. popracował trochę w ogrodzie.
Efektem tego jest cała masa gałęzi do sprzątnięcia, ale przynajmniej sama nie musiałam latać z sekatorem, a co dopiero z piłą.
Spodobało mu sie obcięcie czereśni i postanowił oczyścić sosny z suchych badyli, przyciąć zbyt wyrośnięte tuje, oczyścił rynny.
W związku z powyższym jak tylko wróciłam z pracy rzuciłam się w wir sprzątania po tym całym bałaganie. Najlepsze jest to, że sąsiadce też spodobało się obcięcie czereśni, więc namówiła swojego m., żeby zrobił tak samo, więc obaj panowie na zmianę cięli, wspierając się nawzajem.
A wczoraj udało mi się przyciąć żywopłot. Już ciężko było przechodzić koło warzywnika.
Cieszę się, że codziennie coś się dzieje. Po zeszłym roku i tegorocznych upałach, podczas których nie byłam wstanie pracować, teraz aż się chce wychodzić do ogrodu.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/09/04 22:49 #302581

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Gosiu -to prawda ...nic tak nie cieszy jak praca w ogrodzie i widoczne jej efekty i chociaż się człowiek utyra to gęba mu się śmieje ,też dzisiaj trochę ogarniałam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, dultom

Ogródek Gosi 2023/09/05 19:15 #302614

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Gosia ja uwielbiam zmęczenie po pracy w ogródku ale na razie muszę poczekać żeby podeschło wink-3 Jeżówka sliczna i czosnek wpadł mi w oko pięknie wyglada :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2023/09/05 21:33 #302631

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, to jest takie odprężające zmęczenie. Szczególnie dla kogoś siedzącego za biurkiem.

Danusiu, czosnek jest faktycznie śliczny, ale kapryśny. To Summer Drummer Kupowałam kilka razy. Pierwsze po kupieniu od razu podzieliłam, żeby mieć w kilku miejscach. Kupowałam, już kwitnące w doniczkach. Wyobraź sobie, że nie wszędzie wyszedł na drugi rok, a ten, który wyszedł wygląda marnie.
Ten, który widzisz na zdjęciu posadziłam tak jak rósł w doniczce. I teraz boję się go ruszyć, ale chyba trzeba będzie spróbować, bo juz jest wielka kępa, a chętnie rozmieściłabym go po całym ogrodzie. Najwyżej kupię następne
Może one potrzebują ciasnoty? Jak apaganty?
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2023/09/07 16:34 #302716

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Powiedz ino, co obiecałaś mężowi, że tak się wziął? Ja też mam gałęzi kilka do obcięcia, ale Maciej ograniczył się do wyłamania jednej suchej i powiedział, że starczy 2smiech
Fajne te trawy i czosnek przy płocie :kocham

Ogródek Gosi 2023/09/07 21:04 #302733

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, chyba to, że zapłaciłam panu za wycinkę tak go zmotywowało.
Bał się, że za chwilę zawołam go do innych cięć i sam zabrał się do pracy polewkamax
Ale w marcu mimo wszystko zawołam pana do obcięcia drugiego żywopłotu, bo jak mi ten przy garażu obciął kolega to nie chciałbym tego powtórzyć.
Sąsiadka prawie płakała, jak go zobaczyła. Powoli zaczyna odrastać, ale przez te susze trochę przechorował.

Kolejny dzień w ogrodzie clap
Coraz więcej zrobione, ale jakoś tego nie widać.
M. zakupił mi kolejne beczki na wodę. Mam nadzieje, że teraz już wystarczy wody do podlewania doniczek i warzywnika.
Cały czas biję się z myślami nad nową rabatą. Ale dzisiaj kupił kolejne rośliny na nią. think: polewkamax
Najgorsze, że m. w najbliższym czasie nigdzie nie wyjeżdża. gwizdac
Wczoraj dostałam od koleżanki masę jeżówek i trawy.
Prawie wszystko wsadzone.
Czy ja mówiłam, że już miejsca brak? 037

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Krzysia, nelu-pelu, Danusia, Isia, a.nia, DorotaZ, ewakatarzyna

Ogródek Gosi 2023/09/12 11:08 #302957

• Isia
  • Isia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 543
Gosiu Pokaż tą wyciętą czereśnie jestem ciekawa jak ją ogołocił, dojrzały ogród o każdej porze roku wygląda fajnie zawsze cos można wypatrzeć to tylko właściciele wiecznie niezadowoleni (przynajmniej ja tak mam)
W Isiowym Ogrodzie - Pozdrawiam ciepło Isia
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2023/09/12 22:16 #303007

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Isiu, zdjęcia zaraz po wycięciu czereśni pokazywałam wyżej.
Jutro wyjeżdżam, ale w czwartek może zrobię zdjęcia już po wycinkach W. Dużej różnicy nie widać, ale dla mnie jest istotna.
Jak po powrocie? Bardzo ciężko było w pracy?
Ja niby miałam dzień wolny, ale załatwiałam naprawę samochodu po spotkaniu z sarną.
Może do końca tygodnia będę miała zrobiony.
No i sadziłam sprezentowane roślinki. clap
Oczywiście nie udało mi się wszystkich posadzić, bo było tego tyle.
I jest to chyba najdziwniejszy zlot, kiedy to nie kupiłam żadnej rośliny, a mam sadzenia na tydzień.
A ogrodnik chyba nigdy nie jest zadowolony ze swojego ogrodu, dlatego ciągle zmienia.
Dlatego nowe roślinki szybko znajda nowe miejsce, a może nawet zastąpią inne rośliny?

Dziewczyny prośba o zmianę położenia zdjęć
Ostatnio zmieniany: 2023/09/13 00:24 przez th. Powód: Postawienie zdjęć do pionu
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Efkaraj, takasobie, Krzysia, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, Isia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2023/09/13 14:52 #303038

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Po pierwsze primo..
To nie żaba , tyłko Księciunio,zatem nadstaw pyska i niech cię całuje z bliska :heart
Po drugie primo..

Ludzie to mają ogródki..ja tylko dwa badyle, które ciągle są w tyle :glupek

Ogródek Gosi 2023/09/15 22:32 #303259

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Beatko, to już mam kilku Księciuniów. Wszystkich mam całować?
A co na to mój m? polewkamax

Isia zrobiłam zdjęcia cięcia, ale w sumie mało uchwyciłam zmian.

Przed interwencją m.

po interwencji

Nie zrobiłam zdjęcia prześwietlonej sosny bo trzeba by mieć zdjęcia porównawcze

Ostatnio zmieniany: 2023/09/17 09:35 przez Efkaraj. Powód: ustawienie zdjęć do pionu
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, Efkaraj, takasobie, Krzysia, Semper, beatrix+, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.230 s.