Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2017/09/10 18:48 #83824

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Ina własnie miałam pytać Gosię o to cudo ze zdjęcia- róza pustaczkowa.
A jakaś nazwa odmiany???

Oj kobietki ale narzekacie ;). Głowa do góry - lato jeszcze sie nie skończyło .
Jeszcze czeka nas słoneczko i dobry humor :slonko
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2017/09/10 21:27 #83850

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Asia, czasem trzeba sobie ulżyć :przytulam
Najgorsze, że z tym zdrowiem nie jest w porządku. Jak tu coś szwankuje to reszta też bardziej dołuje
Ja na szczęście zdrowotnie jakos przędę. Chyba, że bierzemy pod uwagę zdrowie psychiczne polewkamax
Tutaj powoli zaczynam chyba zauważać jakies dysfunkcje.
Po prostu wykończy mnie ta robota. Szukam powoli nowej, ale nie wiem, czy dotrwam. 037

Ewa, moja pod orzechem to nie jest tak do końca pod samym orzechem, ale niedaleko. Tak to ta na pierwszym zdjęciu
Napatrzyłam się u dziewczyn na rabaty trawiaste i zamarzyła mi sie taka. Niestety nie ma takiego efektu jak u nich, bo skala mikro. Na razie wiem, że posadziłam za dużo roślin, za gęsto
Wiosną będzie przesadzanie.

Ino, ja bym chciała, żeby było jeszcze więcej kwiatów. Powoli chyba zaczynam dochodzić do łądu z tymi nasadzeniami.
Musze dosadzić kilka dalii, astrów wieloletnich, jeżówek i bedzie dobrze.
U mnie wczoraj była rewelacyjna pogoda. Dzisiaj trochę popadało, ale nie mogę narzekać

Ino, Aga, pustaczkowa to Jaqueline de Pure.
Bardzo ją lubię za te czerwone pręciki.
Bardzo liczę jeszcze na słoneczne ciepłe dni, szczególnie, że dostałam przedwczesny prezent urodzinowy, własnie z tą myślą
Rodzinka sprawiła mi mebelki do wypoczynku na świeżym powietrzu.
Także liczę jeszcze że je wykorzystam tak jak to zrobiłam wczoraj i dzisiaj
Było cudownie wink-3

Wczoraj byłam na weselu. Prawdę mówiąc myślałam, że to bedzie tylko takie przyjęcie weselne, ale okazało się,. że to prawdziwe wesele. Wytańczyłam się jak dawno. Ostatnią godzinę na boso gwizdac
Także dzisiaj ledwo żyłam. Ale i tak udało mi się przed kolejną imprezą, tak, dzisiaj znowu miałam wyjście, krecigl obciąc kolejne gałęzie na czereśni
Zostało jeszcze 1/3.
Poza tym nie wiem, czy moje plany urlopowe wypalą. W czwartek chyba będę musiała być w pracy, ale może przynajmniej piątek będę miała wolny.
Zobaczymy

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2017/09/10 21:30 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, VERA, inag1, chester633, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2017/09/11 15:38 #83936

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Fajnie masz jeszcze w ogrodzie .I jakoś tak mało jesiennie .U mnie już pełno listków i płatków ,a w tym wszystkim pełno obrzydliwych ,oślizgłych ślimaków .Codziennie chodzę na polowanie ,ale mam wrażenie że bez skutku .Tańców weselnych to Ci trochę zazdroszczę ,bo ja ostatnio żyję ,jak ta mniszka tybetańska wink-3

Ogródek Gosi 2017/09/11 21:06 #83991

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, to są zdjęcia sprzed 2 tygodni. Chociaż teraz chyba nawet więcej mam kwiatów, bo nareszcie róże ruszyły z drugim kwitnieniem.
Ja ślimaków nie zbieram
Jakoś rośliny sobie radzą, a może mam jakiś tajemniczych pomocników?
Kiedyś miałam na pewno jeża, ale dawno go nie widziałam, bo chyba nie lubią się z moim psem, bo traktował jeża jak piłkę
Wyciągał z krzaków, kładł na środku trawnika i czekał co jeż zrobi
Mam nadzieje, że się nie obraził
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/11 21:56 #84003

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Róże wzięły sie do kwitnienia, moje tez i wyobraź sobie puszczaja pedy długie, kiedy one zdążą zdrewnieć think: umarzną jak nic gwizdac, co za rosliny zawsze sa a nimi jakies problemy 2smiech

Ogródek Gosi 2017/09/12 20:28 #84097

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jakoś jestem w stanie im to wybaczyć gwizdac
Słyszałam kiedyś opinię, że bardziej chodzi o wyciszenie róż przed zimą, czyli nie obcinanie od września przekwitniętych kwiatów, żeby zaczęły niby wiązać owoce, a nie nowe pąki produkować
Ja tak robię od paru lat i chyba to fakt, bo zazwyczaj wszystkie róże mi zimują dobrze, a przynajmniej nie wymarzają na amen
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/12 20:37 #84099

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Gosiu to ciekawe co piszesz o różach -też tak zrobię....
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2017/09/12 20:52 #84105

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ale sie uśmiałam czytając Wasze narzekania - nie dlatego że jestem taka zołza i się cieszę, że komus źle się dzieje, dlatego, że narzekać to też trzeba umieć wink-3 Mistrzostwo świata!
Gosia, roboty szukaj. Nie warto tak się męczyć. Po tym wszystkim co napisałaś (i kiedyś i teraz) schizofrenia murowana jesli tego nie zmienisz.
A póki co, raczę się Twoimi kwitnącymi rabatkami. I co z tego że trochę chaos - ale kwitnący :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2017/09/12 23:59 #84148

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16784
Gosiu...przychodzę do Ciebie z zagadką :P

Moje dziecię miało dokończyć 2 zdania... pierwsze: Podczas wakacji byłam... i drugie: Najbardziej podobało mi się... i zgadnij to proszę, co najbardziej zapadło w serce mojej dziecinie? gwizdac

Podpowiedź: żaden ze szczytów, na które ciągali ją rodzice... żaden z zamków, które jej pokazywali... i żaden tam spływ pontonem czy kajakiem... czy cokolwiek innego, co ciż rodzice powymyślali 2smiech

Tadam!

Cytuję:

Najbardziej podobało mi się, gdy byłam u koleżanki w Płocku i bawiłam się z psem

Gratuluję! clap Zostałaś koleżanką mojej córki a Twój ogród zyskał w kategorii Atrakcje wakacji 6 gwiazdek... co ja mówię, wszystkie gwiazdki :buziak

I taki smuteczek mnie tylko nachodzi, że ja jej tego dać nie mogę... tej przestrzeni w ogrodzie i tego psa... ech...

Gosiu... Twój ogród jest pełen kwiecia... a w planach kolejne dokwiecanie... wiem, że w takim ogrodzie się odnajdujesz, taki daje Ci radość... więc podążaj tą drogą... więcej jeżówek i więcej dalii to znakomity pomysł na sierpień i wrzesień :)
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, nowababka, Margo2, zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/13 08:26 #84156

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Dalioza rozwija się niepostrzeżenie B) . I ja doszłam do wniosku że dalie dają w ogrodzie kolor na cale lato i chyba też pójdę w tym kierunku :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2017/09/13 08:51 #84157

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
U nas ostatnio dużo deszczu spadło, ogród zrobił się zielony, trawa bujna, też wymaga pilnego koszenia. Mimo braku wielu kolorów jakoś nawet taki ogród mi się podoba, sama jestem tym zdziwiona ;-) Zawsze podobały mi się mocno ukwiecone rabaty, a mój M. jest zwolennikiem mocnych kolorów, najlepiej aby kwiaty były czerwone 2smiech Róże też :)
Ciekawe te Twoje obserwacje na temat nieobcinania i zimowania róż. Ja często zapominam obcinać, więc będę tłumaczyć, że to tak specjalnie, dla zdrowotności 2smiech
Trzymaj się, nie poddawaj zniechęceniu i może faktycznie zmień robotę :nie_wiem
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogródek Gosi 2017/09/14 20:37 #84329

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam po bardzo trudnym jak do tej pory tygodniu pracy. Jeszcze został jutrzejszy dzień, zobaczymy jaki będzie.

Żaneto, trochę to ma sens, bo produkcja owoców, powstrzymuje wypuszczanie nowych pąków

Lukrecjo, czyli urządzamy zawody? 2smiech
Powoli zaczynam szukać pracy. A może się zdarzyć, że zacznę robić to co lubię, czyli projektować ogrody.
Koleżanka ostatnio mnie zaczepiła, że chętnie wzięła by mnie na wspólnika. Ale to daleka droga, bo najpierw musiałabym skończyć kursy. Ale początek już by był.
Zobaczymy

Monia, ale jestem dumna :jupi
Tyle gwiazdek mi przypisałyście :buziak
Tylko dlaczego nie przyjechałyście znowu?
Nasze ogrody różnią się, ale to jest właśnie fajne. Ja akurat kocham kwiaty. Może dlatego, że w normalnym życiu raczej jestem osobą mało kolorową. Lubię wszystko stonowane. Tylko w ogrodzie pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa.

Wiesiu, a znasz może taki wątek na jednym z for?
www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=72127
Pan Stanisław ma przepiękną kolekcję dalii.
Zastanawiam się, czy nie zamówić u niego wiosną, czy po porstu kupić w sklepie te które będą.
Ja mam problem zimowaniem karp i boję się, że nie przetrwają zimy i będę musiała je traktować jak jednoroczne

Marysiu, mój M niestety woli kolor zielony w ogrodzie. Kwiaty najlepiej pojedyncze
Chociaż ostatnio odpuścił mi juz chyba, powoli przestaje narzekać, że rabaty są zbyt bałaganiarskie
Ja ostatnio też coraz bardziej akceptuję takie ogrody jakie jemu się podobają
Może za jakiś czas nasycę się kwiatami i zrobię to co on by chciał?
\Ale na razie nic na to nie wskazuje
Już zaczęłam się rozglądac za pracą
Napisałam Lukrecji, że miałam propozycję współpracy z koleżanką, która projektuje ogrody
Tylko muszę wrócić do szkoły, a to już mi się mniej podoba gwizdac

Ostatnie dni upłynęły mi bardzo intensywnie. Emocjonalnie też były trudne, nie tylko zawodowo. Wracałam codziennie już po zmroku. Ogólnie jestem padnięta. Najgorsze, że w tym roku naprawdę bardzo mało pracowałam w ogrodzie. Poświęciłam ogrodowi średnio 6 godzin tygodniowo, to było wszystko. Zdecydowanie za mało. Całe szczęście ogród nie wygląda z tego powodu źle. Radzi sobie bez mojej ingerencji, z czego jestem bardzo zadowolona.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, edulkot, nowababka, zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/14 20:43 #84332

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8346
To fantastycznie, że pojawiła się możliwośc zmiany pracy :woohoo: i to w Twojej ulubionej branży rotfl
A koleżanka już pracuje, czy dopiero ma zamiar? Bo jeśli ona już coś robi i szuka wspólnika, to rzucaj wszystko i bierz to :lol: . Rozkręcanie wszystkiego samemu to droga długa i okupiona ZUSem bez dochodów :diabelek
Szkoły się nie bój, moje studia podyplomowe, to było raptem 160 godzin (2 semestry) i papier masz ;). Gorzej, że tam nie nauczysz się niczego, czego już nie wiesz 2smiech . A tego, czego nie umiesz, może nauczy Cię koleżanka ;)

Trzymam kciuki :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/14 20:47 #84334

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu nic się nie bój tylko ruszaj do nauki i będziesz mogła robić to co kochasz :) :) Widoczki jak zwykle śliczne różyczki pięknie kwitną u mnie powoli tez zaczynają powtarzać :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2017/09/14 21:17 #84350

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Trzymam kciuki, za zmiany na lepsze :)
Narzekać mi już nie wypada, bo raczej nie powinnyśmy iść tym torem w wątku koleżanki B) Zatem przesyłam dużo energii i radości :witaj
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 2017/09/15 07:25 #84377

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Link się nie otwiera ale kolekcje pana Stanisława podglądam wśród dalii zdobytych przez naszych forowiczów :woohoo: . Zamawiać racze nie będę bo kilka sztuk się nie opłaca a więcej nie chcę bo na coroczne sadzenie i wykopki nie mam tak dużo czasu :unsure: . Zwłaszcza że przy żerujących ślimakach muszę je najpierw podpędzać w donicach :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2017/09/16 21:24 #84612

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś, to chyba daleka droga do tej moje wymarzonej pracy. Jakoś jestem sceptycznie do tego nastawiona, czy poradzę sobie.
Niby zasady znam, niby u innych umiem zastosować, bo u siebie na pewno ich nie stosuję, lubie eksperymentować
Koleżanka juz pracuje od kilku lat. Nie wyrabia się z zamówieniami, stąd ta propozycja. Na razie chyba nie jestem w stanie rzucić tej mojej cholernej pracy. Tam mam stały dochód, a jak wiesz u mojego M. nie jest to takie pewne.
Słyszałaś co mu się przytrafiło?

Danusiu, muszę troszeczkę się zmusić, żeby wrócić do szkoły. Przyznam, że nie cierpię tego. Ale może jakoś się uda.

Aga, no, ale jak robimy konkurs na największego narzekacza, to może powinnaś poćwiczyć? 2smiech

Wiesiu,faktycznie coś źle wstawiłam, na dokładkę teraz mam jakies problemy z internetem .
Wydaje mi się, że u niego warto kupowac, bo są bardzo tanie, a wybór ma przeogromny
Sama mam do kupienia raptem 3 dalie i zastanawiam się, czy tego u niego nie zrobić, ale to dopiero w grudniu, bo wtedy przyjmuje zamówienia.

Ostatnio zmieniany: 2017/09/16 21:26 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, zanetatacz

Ogródek Gosi 2017/09/16 23:34 #84634

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8346
Ale Ci zazdroszczę :silly: , wspólniczka, która nie wyrabia się z zamówieniami :woohoo: , toż to wymarzona sytuacja! Pięć minut bym się nie zastanawiała krecigl . Przecież tego typu propozycja to gwarancja dochodów, czego Ty się boisz???

Nie mam pojęcia co się przytrafiło Twojemu M. :blink: , mój ostatnio dniuje i nocuje w studio krecigl , zero kontaktu krecigl

Ogródek Gosi 2017/09/19 20:19 #85110

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Muszę się koniecznie za to zabrać.
Praca naprawdę powoli mnie wykańcza.
Po prostu boje się, że nie dam rady

Ogródek Gosi 2017/09/19 20:30 #85114

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu trzymam za Ciebie kciuki na pewno dasz radę :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.204 s.