Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/09/26 08:42 #177540

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Ewka! Uwielbiam Bonicę! pierwsza zaczyna i ostatnia kończy. Tylko zapachu jej brak!
Mam w domu w zasadzie 2 zegary. Jeden to nawet porządny, niemiecki, przedwojenny. On pewnie chodzi, ale go nie uruchomiłam, bo nie wiem czy chcę, żeby mi hałasował. Może spróbuję w jakiś zimowy wieczór think:
Miałam refleksję, co będzie z moim zegarem plastikowym, którego dostałam 1991r. Czy moje dzieci kiedyś uznają go za zabytek? gwizdac

Marysiu! Dzięki za podpowiedź! Może powinnam jakieś stadko pomiędzy liliowce posadzić? W sumie już posadziłam częściowo, bo dostałam kilka sztuk od Geni i pomiędzy nimi rosną żonkile i tulipany, ale pomiędzy moimi siewkami nic nie rośnie jeszcze oprócz podagrycznika :angry: Powyrywam go jakoś i tam powsadzam tulipany!

Od wczoraj pada. fajnie! Dalie się napiją i powiększą bulwy. Po pracy zrobiłam obchód i byłam mile zaskoczona nowymi kwitnieniami. Pomimo deszczu i ciemności wróciłam do domu po aparat:

Brown Sugar

Classic Summertime - już myślałam, że ją straciłam.

Biała dekoracyjna nn - muszę się dowiedzieć co to (mam ją trzeci sezon, dostałam od Romki)

I floksika pięknego znalazłam:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, nowababka, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maryna44

Ogród takisobie 2019/09/27 09:57 #177631

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Jesienne klimaty na tapecie i nawet rozmowa o zegarach wpasowała się w przemijanie :na_ucho Ja mam w domu kilka zegarów i uwielbiam ich cykanie .Niektórych to drażni ,ale ja to bym chyba mogła mieszkać u zegarmistrza zwyc A róża Bonica ,to super róża .Moje rosły u mnie od niepamiętnych czasów ,ze 30 lat chyba .Teraz też mam w planie zakup 3 sztuk razem posadzonych ,będą pięknie wyglądać zwłaszcza ,że one cały czas kwitną ,z niewielką przerwą :jupi
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/09/27 20:42 #177683

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Także mam tę dalię dekoracyjną białą ale nazwy nie znam.. ale dla mnie to nie takie istotne bo u mnie przysłowiowe 3 dalie na krzyż... :oops: Bonica to niezawodna róża ! :bravo

Ogród takisobie 2019/09/28 09:05 #177705

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Maryna! Masz nieco racji! Jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że piękna! Ja jednak muszę je wszystkie jakoś oznaczyć, bo potem nie dojdę do ładu. krecigl Na Bonice patrzę przez okno. Szaro nieco na zewnątrz, ale ona cieszy oko i góruje nad wszystkim.

Ewuniu! Ja na przemijanie patrzę różnie. Raz się cieszę, że pewne sprawy mijają i chcę, żeby już było jutro, pojutrze... Czasami jednak zauważam, jak czas galopuje i niedawno było przedwiośnie, a tu już jesień! :(
Ja też lubię bijące zegary, można się przyzwyczaić. Może kiedyś uruchomię tego niemieckiego. Podejrzewam, ze nie będzie z nim zbyt wiele pracy.
Oj zazdroszczę Ci miejsca na kolejne róże, ale mam w planie wyrugować 2 krzewy w tym złotlina (oj ciężko będzie) i zyskam nieco miejsca, ale to bardziej da przestrzeń temu, co jest, a dosadzeń raczej nie przewiduję.

Zaraz idę na kije, narzuciłam sobie reżim i nie ma zmiłuj. Ale od 2 dni ćmi mnie w głowie, mam nadzieję, ze to tylko kwestia zmiany pogody. Na dziś w ogrodzie zaplanowałam jedynie posadzenie bodziszka pod bzem.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie, Maryna44

Ogród takisobie 2019/09/28 09:41 #177711

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Jasne , gdybym miała taką kolekcje jak Ty to też by mi zależało ! Miło wiedzieć co się ma w posiadaniu .
Seria "na dziś" równie piękna i fotogeniczna jak wszystkie poprzednie! :bravo

Ogród takisobie 2019/09/28 10:23 #177722

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Twoje dalie zachwycają mnie teraz jak moje różaneczniki zachwycają mnie wiosną hu_rra,szkoda ,że nie mam już miejsca bo pewnie sporo by dalii przybyło
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2019/09/28 10:25 przez zanetatacz.

Ogród takisobie 2019/09/28 21:34 #177787

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
No właśnie Żanetko! Miejsca mało, a ogrody nie są z gumy :nie Ile ja bym nasadziła różności! Czasami marzę sobie, że wykupuję okoliczne działki i sadzę, i sadzę, i sadzę...

Dzięki Maryniu! Coś ostatnio pogoda nie dopisywała i zdjęcia trudno dobre zrobić, ale się starałam, żeby było przyzwoicie ;) A sobie obiecałam, ze daliową kolekcję będę trzymać w ryzach, bo oczy chcą, a ogród więcej nie pomieści. :nie_wiem

Dziś przeszłam na kijach ponad 7 km. To dobre na poprawę nastroju, krążenia, sylwetki. Polecam serdecznie, choć wiem, ze najtrudniej zacząć :P
Potem miałam zamiar leniuchować, bo miało padać, ale wyszło słońce i wypieliłam pod aroniami (mam 2 na pniu). Potem posadziłam tam tulipany i narcyzy. Potem przeszłam się po ogrodzie, ogłowiłam dalie. Potem wróciłam do domku i napiekłam placków, a teraz wstawiam chleb do pieca. Czyli dzień udany!

Na dobranoc:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, inag1, nowababka, zanetatacz, Danusia, Maggie, Maryna44

Ogród takisobie 2019/09/29 19:14 #177823

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25900
takasobie napisał:
Czasami marzę sobie, że wykupuję okoliczne działki i sadzę, i sadzę, i sadzę...

No i ja właśnie tak mam B) . Sadzę bez opamiętania i liczę na cud że kiedyś to wszytko ogarnę a tymczasem chwasty wykorzystują moje słabości i miejsce jakie im przygotowałam :silly: . Pozostaje mi więc polubić takie ogrodowanie tłumacząc że to właśnie jest ogród naturalistyczny B) . Albo wreszcie zrewidować swoje poczynania :nie_wiem
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/09/30 14:26 #177889

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18038
takasobie napisał:
o żesz zdziwko kolejne cudo... :mniam
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/09/30 17:12 #177902

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! To bardzo ciekawa odmiana. Pierwsze kwiaty były nieciekawe, zniekształcone przez upał. Kolejne już były wzorcowe. Ciekawe są płatki z różnymi kolorami na awersie i rewersie! Mam nadzieję, ze będzie ładnie przyrastać i się przechowywać.

Wiesiu! Nie ma sensu niczego rewidować. W ogrodzie powinno być tak, żeby było pole do zmian i żeby ogród był inspirujący i stymulujący. Poukładane ogrody są piękne, ale dla mnie zbyt...

Dziś mam wolne, nadrabiam prace domowe, korzystając z brzydkiej pogody, a miałam jechać do siostry do ogrodu trochę popatrzeć i wspólnie się w nim pokrzątać. Wstyd powiedzieć, ale w tym roku jeszcze nie byłam u niej w ogrodzie. Odłożyłyśmy jednak spotkanie na później. Pogoda fatalna, łeb urywa, pada.
Wczoraj byłam na grzybkach. Nareszcie pojawiły się w moich okolicach.

Na dziś:
Cheyenne w deszczu

Brown Sugar

Coriallo Furioso

Juul, Jull???

Cheyenne

Rawhide
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/09/30 22:06 #177965

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Znowu cuda pokazałaś hu_rra a za kije to wielkie :bravo :bravo :bravo -ja jestem z tych leniwców co będą teraz leżeć i tyć jak na działce skończy się robota :patel
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/09/30 22:12 #177967

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22700
Miłeczko jak zwykle cudeńka pokazujesz :bravo a co do snów i marzeń to też tak mam śni mi się że kupiliśmy działkę po sąsiedzie i wszystko by było możliwe bo jest do sprzedania tylko że razem z wielkim domem i cena też wielka a mogłabym sobie tak poszaleć rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/09/30 22:19 #177971

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko, ja sobie tylko tak pogderałam B) , ale ogród poukładany nie tkwi w mojej naturze, bo ja nigdy poukładana nie byłam :silly: , a grzyby i u nas się pokazały ale pogoda paskudna :unsure:
Wiesia

Ogród takisobie 2019/10/01 10:00 #178004

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I już wiem Wiesiu, dlaczego się tak dobrze rozumiemy! 2smiech Widziałaś mój ogród, ja w naturze Twojego jeszcze nie (nadrobię, obiecuję!). Wiesz jak rośnie i na pewno nie jest to nic poukładanego wink-3
Pogoda ma się poprawić, a ja nie mogą doczekać się kolejnego grzybobrania. Ja to w sumie zła jestem strasznie, bo uwielbiam zbierać grzyby i łazić po lesie, ale chce równiez robic zdjęcia i w sumie się ... nie da! nie potrafię biegać po lesie z aparatem i szukać grzybów :mur

Danusiu! Ja też wszystko w strefie marzeń mam. Ale marzyć trzeba! Może trzeba zacząć w totka grać wink-3 Bo na spadek nie mam co liczyć, nie mam nikogo tak bogatego!

Żanetko! Ja nie cierpię aktywności fizycznej, chętnie bym potyła przed telewizorem, ale jestem obciążona dziedzicznie różnymi plagami i po wstępnej analizie stwierdziłam, że choroby serca, stawów i przemiany materii można odgonić ruchem. Robię to z rozsądku, potem jestem z siebie zadowolona i mam chęć na więcej, bo tak to działa. Muszę jeszcze inaczej się odżywiać, bo mam słabości różnorakie :P

Dziś już pogoda lepsza, nie wieje i jest cieplej, a ja już nie mam wolnego. :mur Aż się boję, co zastanę w ogrodzie po tym wietrze!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, inag1, nowababka, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/10/01 11:24 #178013

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Dlatego do lasu aparatu nie biorę żeby się nie rozpraszać B) , ale mam też inne chciejstwa bo lubię wszelakie korzonki i zamiast zbierać grzyby ściągam do ogrodu patyki :zielony
Wiesia

Ogród takisobie 2019/10/02 12:17 #178156

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ja ostatnio żałowałam Wiesiu, że nie wzięłam woreczka na rośliny. Miałam chętkę pobrać jakiś kocanek, kostrzew itp

Mam problem z kompem. Niestety na tym, gdzie teraz pracuję nie mam programu, który wstawi mi znak wodny. Muszę znaleźć inną drogę, a póki co - wstawiam bez.

na dziś:
Przewrócił mi się słonecznik podczas wichury. Tyle kwiatów było na jednej roslinie plus jeszcze 5 dojrzałych, które zostawiłam dla sikorek przy altanie

Mam ją! hu_rra Gitt's Rerfection

Kageboushi

Rybnik

Holly
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Semper, nowababka, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/10/02 19:02 #178195

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
A ja w ogóle nie potrafię wstawiać znaku wodnego :oops: a wypadało by się nauczyć think: . A woreczek to ja zawsze mam w kieszeni na wszelki wypadek B) .
Fajna ta Holly i cieszę się z tej pomyłki :lol:
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2019/10/02 19:04 przez piku.

Ogród takisobie 2019/10/02 19:25 #178199

• kluska
  • kluska Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 227
A ja od jakiegoś czasu w ogóle nie widzę zdjęć!!! i nie potrafię wymyślić dlaczego. Doczekałam się Egde of Gold!!! hu_rra

Ogród takisobie 2019/10/02 22:16 #178238

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Piękna ta Gitt's Rerfection
U mnie dalie na razie mało mają kwiatów, przerwa w kwitnieniu.Mają jeszcze sporo pączków, tylko czy zdążą zakwitąć?
W tym roku naprawdę jestem nimi zachwycona
Czy mam je wiosną podzielić, czy poczekać do następnego sezonu?
Oczywiście jeśli uda mi się je przechować

Ogród takisobie 2019/10/03 08:33 #178256

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Chciałam ja mieć od wielu lat, ale to spora dalia i wahałam się. Szczerze mówiąc, zapomniałam, że ją mam w tym roku i chciałam od kogoś wysępić, a tu niespodzianka!
Dalie teraz wolniej otwierają kwiaty, ale wierzę, że u Ciebie zakwitną. Ja co roku od sierpnia jestem na lekkim haju, jak pooglądam dalie w ogrodzie.
Pewnie uda Ci się przechować. Najważniejsze, żeby nie zmarzły i żeby nie wyschły ;-) A dzielić dalie należy wtedy, gdy zauważysz, że karpa jest spora, ściśnięta. Dzielimy wiosną, wtedy one trochę tracą na objętości i jest łatwiej. Ja nie dadzą podzielić się same można spróbować porozcinać tak, żeby najmniej ucierpiały.

Kluseczko! Ale jak nie widzisz zdjęć??? Żadnych na forum? A na telefonie i kompie masz tak samo?

Wiesiu! Są dedykowane programy do tego. Ja jeszcze nie wybrałam, ale jestem na dobrej drodze. Na razie kombinuję, jak to zrobić przy uzyciu dostępnych programów, ale to nie działa. Komp stary wrócił do łask, a nowy (też stary, ale większy i lepszy) wymaga zaorania.
Holly to klejnocik. Taki relikt przeszłości. Na urodę nie wygra z nowymi odmianami, ale to terminatorka i dlatego mamy ja do dziś. To dalia, której pochodzenie będę pamiętać i mam ja już 11 lat.
Postanowiłam, ze kupie sobie takie większe woreczki strunowe i pochowam po kieszeniach wszystkich kurtek 2smiech

Dziś jest dzień w którym zaznaczam przecinek w daliowym kalendarzu! Urodziny mamy, która tez uwielbia dalie, ale ich już dawno nie uprawia, bo już nie ma ogrodu i nie ten wiek...
Ale na jej urodziny zawsze przynoszę jej bukiet dalii. czasami było już po pierwszych przymrozkach i nie udawało mi się. :( Dziś już mam dla niej bukiet, a kolejnym przecinkiem będzie 20 października, kiedy mama ma imieniny. Wtedy szykuję jej kolejny bukiet. A potem niech se marzną... :P

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, inag1, zanetatacz, Danusia, Maryna44
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.