Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/11/04 17:36 #181626

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Fajnie uwieczniłaś przemijanie :fotka jak ktoś umie zrobić dobrą fotkę ,to może pokazać nawet dziurkę od guzika i tez nie jest nudna .Miłciu zdolna kobitka z Ciebie :owady
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/11/04 21:06 #181647

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18039
Fajnie Ewcia powiedziała... mogłabym zrobić kopiuj - wklej i się podpisać :P
Piękne fotki...
Roboty kawał odwalłaś... a ja chyba liczę na to, że zimy nie będzie bo zaległości mam kosmiczne... :mur
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/11/04 21:26 #181648

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28968
takasobie napisał:
Zgadza się Wiesiu! Jak wychodzimy razem do ogrodu, to robota sama się robi! Dopiero wieczorem odczuwa się zmęczenie. Ile to kilometrów zrobiłam w weekend chowając narzędzia, donice kołki do podpierania dalii. Odnosiłam obcięte gałęzie na składowisko chrustu. Powywijałam grabiami do liści, kompostu pod nasadzenia musiałam nakopać z kompostownika. Teraz czuję wszystkie mięśnie, których na co dzień nie używam, a poużywałam podczas prac ogrodniczych.
Miłko, ale pamiętaj :lol: ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Elżbieta, Lukrecja, Danusia

Ogród takisobie 2019/11/04 21:42 #181650

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomek Mr napisał:
takasobie napisał:
Zgadza się Wiesiu! Jak wychodzimy razem do ogrodu, to robota sama się robi! Dopiero wieczorem odczuwa się zmęczenie. Ile to kilometrów zrobiłam w weekend chowając narzędzia, donice kołki do podpierania dalii. Odnosiłam obcięte gałęzie na składowisko chrustu. Powywijałam grabiami do liści, kompostu pod nasadzenia musiałam nakopać z kompostownika. Teraz czuję wszystkie mięśnie, których na co dzień nie używam, a poużywałam podczas prac ogrodniczych.
Miłko, ale pamiętaj :lol: ;)

I umarłam ze śmiechu... polewkamax
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/11/05 08:34 #181666

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48290
Ewka! Dziękuję Ci bardzo! :buziak Musicie tu na Forum znosić moje impresje, bo gdzieś je muszę pokazywać! 2smiech Zawsze się cieszę, jak się coś spodoba!

Aniu! Dziękuję Tobie również! :buziak To działa ma mnie motywująco!
A ja też liczę na lekka zimę, bo roboty jeszcze sporo. Może mój bajzel w ogrodzie po wykopkach będę tłumaczyć parmakulturą? think: wink-3

Dzięki Tomku za przypomnienie! Zdarza mi się zapomnieć! :oops:

Wczoraj jeszcze weszłam na chwile do biedry i kupiłam jakieś resztki cebul. Były po 2,50, ale 2 lata temu o tej porze były zetę tańsze... :dry:

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie

Ogród takisobie 2019/11/05 08:43 #181668

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Przeglądam Twój wątek od początku, bo chciałam siostrze pokazać Twoje ptaszory! Ale nie tylko - jak już napisano wcześniej, cokolwiek byś nie sfociła - zrobisz to cudnie, bo tak już masz, takie spojrzenie. Myślę, że gdyby to nawet były papierki to też by wyszły jak ekskluzywna biżuteria. Wiesi zdjęcia robią na mnie podobne wrażenie. Ale to trza umieć!
Masz rację Miłeczko, razem wszystko idzie lepiej! Aż przyjemnie potem popatrzeć. Foto Tomasza mnie powaliło z nóg, z wrażenia oplułam monitor! polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2019/11/05 11:31 #181677

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Miłko, zdjęcia jak zawsze zachwycające. Oczami tak jesieni raczej nie widzimy, tym bardziej ciekawsze się zdają. Pokazują nam to co ukryte, czego w pośpiechu nie widzimy... Można się dzięki nim pochylić nad pieknem przemijania :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Lukrecja

Ogród takisobie 2019/11/05 13:16 #181679

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Pięknie napisałaś! Staram się co nieco złapać w obiektyw, Teraz będą dla mnie ciężkie czasy, ale zatkam brak zieloności ptakami, może coś przyleci... think:

Nela! Miło, że o ptaszkach wspominasz! Ja już nie mogę się doczekać aż wlezę do czatowni, albo wyjadę do Słońska!
Papierki mówisz? think: A wiesz, ze nie wpadłam na ten pomysł, muszę spróbować! :buziak 2smiech Oj Wieśka nasza to skarb! Też uwielbiam jej zdjęcia! Byłyśmy razem w poznańskim Botaniku w zeszłym roku. Dwie baby biegające z obłędem w oczach i wymachujące obiektywami! rotfl Nie, nie... nie było tak źle! Ale to było super doświadczenie!
A Tomuś nieźle dołożył, to fakt! Wezmę to sobie do serca! :silly:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie

Ogród takisobie 2019/11/05 17:09 #181690

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25901
takasobie napisał:
Dwie baby biegające z obłędem w oczach i wymachujące obiektywami! rotfl Nie, nie... nie było tak źle! Ale to było super doświadczenie!

Ciągle wspominam ten dzień i mam nadzieję że uda się to kiedyś powtórzyć :fotka :fotka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/11/05 20:32 #181720

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22702
Miłeczko Ty i Wiesia robicie przecudne fotki to i możecie biegać z obłędem w oczach jak dla mnie rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/11/06 12:07 #181761

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Urządziłyśmy sobie w zeszłym roku we wrześniu bodajże, poranek w Botaniku i miałyśmy dużo szczęścia z pogoda i z plenerem w ogóle. Fajnie tak ze spokojem sobie focić i wyłapywać barwy i światło w ogrodzie, w którym nie trzeba nic robić! wink-3

Wiesiu! Ja w to nie wątpię, że się kiedyś uda! Szkoda tylko, że tak daleko mieszkamy od siebie, bo ja w dalsze trasy się sama nie wypuszczam. :(

Spowrotem wytargałam kaktusy na zewnątrz. Orszulka powiedziała, ze jeszcze z 2 tygodnie można trzymać na zewnątrz, bo mrozów nie ma. I dokupiłam jeszcze kolejne tulipany w biedrze, bo przecena nadal.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/11/06 22:47 #181807

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Miłko, czy ja mogę zostawić dalie na zadaszonym tarasie do wyschnięcia?
Czy muszę do jakiegoś pomieszczenia?
Jesli muszę, to będzie kłopot.

Ogród takisobie 2019/11/07 08:22 #181816

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosia! Dalie zostaw na tarasie aż obeschną. Potem można z nich wytrząchnąć nieco piachu, tak w celu estetycznym. Potem zasypać w skrzynkach czy kartonach trocinami albo pozawijać w gazety i na docelowe miejsce. Ja swoje wysuszyłam popakowałam do kartonów, ale jeszcze są w altanie. W weekend je przesypię trocinami i damy na docelowe miejsce.

Wczoraj popełniłam zakupy przez neta. Cebul nakupowałam. Nie wiem, gdzie posadzę. A gdzieś muszę. Dałam szansę Benexowi, bo dalie przysłał wiosną zgodne i całkiem ładne. Może ich dostawca cebul będzie solidniejszy tym razem. Nie wydałam wiele, bo teraz to przecena straszna. A miałam tylko irysy reticulata kupić! :mur No to mnie czeka sadzenie think:

Ostatnio zmieniany: 2019/11/07 08:23 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/11/07 08:46 #181823

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
To jesteś lepsza ode mnie bo ja tylko koszyk napełniłam i wyszłam, już mam co sadzić i chyba rozsądek bierze górę.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/11/07 08:53 #181827

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłka, biedronka wypatrzona, czy to przypadek? Ta jasna plamka, na której siedzi jakby ją podświetlała :woohoo:
Zdjęcie niesamowite. zdziwko :bravo
Za tę wiadomość podziękował(a): Lukrecja

Ogród takisobie 2019/11/07 10:21 #181833

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Biedronka pięknie zapozowała... Lubie fiolety, to tym bardziej ostatnie fotki wpadły mi w oko wink-3
Jak będziecie wybieać się na spontaniczny plener, to proszę, dajcie cynka - może bym się czegoś nauczyła. :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/11/07 15:17 #181848

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Sama bym chętnie popatrzyła na taką współpracę Tytanów! :kocham Lubię się przysłuchiwać rozmowom fachowców, nawet wtedy kiedy nie wszystko rozumiem wink-3
Biedrona cudo!

Ogród takisobie 2019/11/08 12:01 #181926

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nelu! think: Jak fociłyśmy, to za dużo nie gadałyśmy. Fachowcami nie jesteśmy (chyba się ze mną Wiesiu zgodzisz), raczej patrzymy przez obiektyw sercem i ... przeczytałyśmy instrukcje obsługi aparatów... 2smiech Fachowcy, to wiesz! Po szkołach, po kursach, z dyplomami... B)

Aniu! Namęczyłam się z tym ślazem i nie jestem zadowolona, te zdjęcia to w ramach ciekawostki i kontrastu podałam. wink-3
Jak już z Wiesią się umówimy, to obwieścimy wszem i wobec, a wtedy można będzie dołączyć, ale nie wiadomo gdzie i kiedy to będzie...

Dziekuję Elu! :buziak Biedronkę wyłuskałam, miało być ładniej, a wyszło, jak wyszło! :nie_wiem

Majka! To, co przez Ciebie przemawiało, to na pewno nie był rozsądek! 2smiech Rozsądnie byłoby kupić teraz tanich cebul i posadzić, by wiosną było jeszcze piękniej! :slonko

Planuję sadzenie w weekend, ale jutro ma padać więc chyba prace domowe podciągnę, ale nie chce mi się za bardzo. Może jednak pomylili się z tą prognozą?
Maciej nie wie specjalnie, ile cebul kupiłam i dokupuję cały czas gwizdac Potem i tak się cieszy, jak wiosną tak ładnie wszystko kwitnie, wtedy mu przypominam,jak marudził jesienią.

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, edulkot, Elżbieta, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/11/08 18:09 #181938

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Dzięki za odpowiedź. Dalie leżą już tydzień.
Pewnie w następnym tygodniu, albo nawet w ten poniedziałek włożę je do olbrzymich donic i przysypię trocinami.
Mam nadzieję, że w tym roku nie zgniją jak w tym.Musze pamiętać, żeby co jakiś czas zajrzeć do nich.
Niestety nie ma ogrzewanego garażu.

Ogród takisobie 2019/11/08 19:20 #181942

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25901
takasobie napisał:
Nelu! think: Jak fociłyśmy, to za dużo nie gadałyśmy. Fachowcami nie jesteśmy (chyba się ze mną Wiesiu zgodzisz), raczej patrzymy przez obiektyw sercem i ... przeczytałyśmy instrukcje obsługi aparatów...

No cóż ja nawet tego nie zrobiłam :oops: nie lubię instrukcji :oops: , a co do bycia fachowcem w tej dziedzinie to odpadam w przedbiegach :unsure: , brak mi cierpliwości :oops: i technicznie jestem bardzo do tyłu, czego o Tobie Miłko chyba powiedzieć nie można :) . Mnie ratuje nie najgorsze oko i sprzęt B) :fotka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.191 s.