Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/11/29 15:51 #183462

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Widzisz jak ja się znam na fotografowaniu. 2smiech Tak sobie wyobraziłam, że jak "podwozie " pójdzie do góry, to dla równowagi buźka będzie bliżej ziemi. wink-3
Z sadzeniem cebul spokojnie. Taki przymrozek nie zmrozi ziemi. Kiedyś sadziłam w styczniu i też na wiosnę kwitły. :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2019/12/02 10:11 #183591

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48339
Melduję Inuś, że posadziłam wszystkie cebule wczoraj! Było chłodna, ale spokojnie, bezwietrznie. Do krokusów musiałam zdjąć rękawice więc troszkę zmarzły mi paluszki. Już sobie wyobraziłam to "podwozie"! rotfl

Majeczko! Ziemia była ok, chociaż w sobotę zamarzła mi woda w balii. Sadziłam w niedzielę i było ok.

Ciesze się,z e jesień jest łaskawa. W warzywniku mam jeszcze buraki, zielona pietruszkę i rukolę. Pewnie za chwilę już się wszystko pokończy,ale póki co, to korzystam! Mam jeszcze buraczki liściowe i gotuje botwinkę (jesienią! 2smiech )

Cebule posadzone, wtykałamw takie dziwne miejsa, ze sama się sobie dziwię, ale wiosną będzie pięęęęęęknie!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, VERA, inag1, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/12/02 15:11 #183602

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6933
Na cebulki krokusów zawsze miejsce się znajdzie, choćby i dziwaczne :silly: . W zeszłym roku sądziłam, że już kolejnego roku ani jednego krokusa nie zmieszczę, ale ostatecznie posadziłam w tym roku około setki. A Twój wpis o kosmicznej przecenie w Leroyu spowodował, że poczułam chęć na więcej, ale niestety, ociągałam się z wyprawą do tego przybytku do soboty i nie było już nic. Żeby z pustymi rękami nie wracać, to nabyłam fajną domową paprotę :diabelek
Zdjęcia nastrojowe... A zdjęcie tej hosty z poprzedniego posta aktualne? U mnie już same szmatki.
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2019/12/02 18:49 #183613

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23929
Ja miałam jeszcze kupować jakieś cebulki, ale kupiłam sobie nowe patelnie 2smiech ciekawe kto pierwszy dostanie :patel
Aaa, Lilypol już wysyła nową ofertę wiosenną wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/12/02 20:18 #183618

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22735
Miłeczko śliczne fotki jak zwykle :bravo u mnie mrozi od dwóch dni i staw chwyciło
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/12/04 09:53 #183675

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! U mnie mróz był króciutko. Na szybie samochodu kilka kropelek zamarzniętych było, ale obskrobać musiałam... :mur Dziękuję! :buziak

Majeczko! Patelnia nowa też by mi się przydała, ale jeszcze jadę na tym, co mam. Wszystkie ceramiczne są do kitu. Przywierają i szybko robią się brzydkie, jakby niedomyte. Zawsze jak jestem w sklepie i widzę patelnię, myślę żeby tak z forchęda komuś przywalić! 2smiech Takie to zgrabne narzędzie do takowych czynów!!! rotfl
Wiosną nie sadzę cebul, przynajmniej teraz nie mam takiego zamiaru. Mam dość rozsad jednorocznych i miejsca na np lilie to już w ogóle nie mam.

Halszka! Zdjęcia sprzed kilku dni. Niektóre hosty jeszcze maja takie liście, ale większość już właśnie szmatowata. Mam nadzieję, ze moje krokusy w dziwnych miejscach nie zostaną stratowane i zostaną zauważone. W ogóle całkiem nieźle się zanosi. Nie zrobiłam jeszcze podsumowania, ale wsadziłam ponad 400 cebul. Tyle, ze wiadomo, że krokusy drobniutkie są i szybko się sadzi.

Mi na szczęście w zakupach pomogła Kluseczka, bo sama nie miałabym czasu, żeby jechać.

Mam do wydania sadzonki starej odmiany truskawek. Są w doniczkach więc odbiór osobisty. Wiem, wiem... zima jest!!! Ale one mogą przetrwać gdzieś w zacisznym miejscu do wiosny...
Ten apel jeszcze powtórzę nie raz, bo nie powinny się zmarnować. Może ktoś ze sąsiadów weźmie, ale na razie nikt nie chciał. Pamiętam, jak kiedyś miałam niezły popyt na nie, bo one są słodkie, soczyste, nie takie, jak współczesne "drewno".

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, inag1, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/04 14:00 #183679

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłeczko, sadzonki truskawek, :mniam to coś dla mnie. :mniam
Mam przygotowaną grządkę, która czeka na obsadzenie. Planowałam zrobić to w sierpniu, ale z powodu
suszy i braku wody ciągle odkładałam czekając na deszcz. Kiedy popadało było już za póżno na sadzenie,
a nie spodziweałam się, że tak długo będzie ciepło. :nie_wiem
Szkoda, że mieszkam daleko od Ciebie. krecigl

Ogród takisobie 2019/12/04 18:45 #183688

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
takasobie napisał:

Majeczko! Patelnia nowa też by mi się przydała, ale jeszcze jadę na tym, co mam. Wszystkie ceramiczne są do kitu. Przywierają i szybko robią się brzydkie, jakby niedomyte. Zawsze jak jestem w sklepie i widzę patelnię, myślę żeby tak z forchęda komuś przywalić! 2smiech Takie to zgrabne narzędzie do takowych czynów!!! rotfl
Wiosną nie sadzę cebul, przynajmniej teraz nie mam takiego zamiaru. Mam dość rozsad jednorocznych i miejsca na np lilie to już w ogóle nie mam.
Popatrz, a ja właśnie wykończyłam ceramiczną, taką byle jaką kupiłam na szybko bo stara mi spadła, wytrzymała chyba ze 3 lata i nawet naleśniki smażyłam bez słoninki wink-3 teraz kupiłam granitową i jestem ciekawa jak na tym się smaży :unsure:
Cebulowych już nie kupuję, wiosną i tak będę miała roboty pod kokardkę krecigl
Truskawek nie sadzę, obywam się poziomkami :mniam

Ogród takisobie 2019/12/05 13:49 #183735

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! Poproszę zatem o relację ze smażenia, bo nie wiem, czy warto granitową kupić. I ja sadzi łam truskawki bez przekonania, bo u mnie się nie udawały. Może coś źle robiłam. Ale w tym roku posadziłam w skrzyniach i może coś wreszcie z tego będzie. Nawet słomą wyłożyłam. Maciej specjalnie mi balot (!) słomy od kolegi przywiózł. wink-3

Elu! Podaj mi na PW, gdzie mieszkasz dokładnie! Gdzieś chyba miałam Twój adres, ale nie zapisałam w notesie. Bo czasami ktoś ode mnie służbowo jedzie w Twoje strony. :) Wtedy to nie żaden problem, żeby podesłać Ci skrzyneczkę.

Dziś pięknie u mas świeci słońce. Rano nieco przymroziło, ale jest fajnie. Szkoda tylko, ze śnieg nie spadł. Czekamy na zimę. Ptaki przylatują do karmników. W poprzedni weekend widziałam czubatkę, a tak na stałe przylatują wróble i mazurki, sikory modre i bogatki, dzwońce, sierpówki i zięby. Słysze również dzięcioły, grubodzioby i rudziki, ale one rzadziej zlatują do karmnika.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, inag1, chester633, Elżbieta, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/12/05 18:09 #183742

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16404
Miłko już tęsknię do Twoich ptasich fotek... :lol:
Kiedy zaczniesz je robić..? :tup :tup
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2019/12/05 20:20 #183751

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko właśnie dzisiaj była próba generalna granitowej patelni, smażyłam boczek z cebulką do kapusty ma odrobince oleju, nic nie wywarło, po zlaniu wytarłam ją na sucho ręcznikiem papierowym, wlałam oleju i smażyłam kurze cycki, wyszły idealne zwyc
Truskawki sadzi córka na podwyższone rabaty i wyściela słomą, zawsze ma dużo i nadmiar wnuki przynoszą dziadkom :mniam

Ogród takisobie 2019/12/06 12:52 #183780

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! To dobra nowina! Ale ja poczekam jeszcze trochę! Tak za 2 miesiące pewnie kolejny raz zapytam 2smiech Bo może zacząć się inaczej zachowywać... think:
Miło ze strony córki, ze truskawki posiada! Też bym tak chciała wink-3 I jeszcze, zeby przynieśli! To chociaż trzymaj kciuki, żeby ma moich podwyższonych w tym roku się udały.

Nelu! ja też tęsknię ;) Czekam aż będzie pogoda i czas. Pewnie w grudniu jeszcze pofocę przez święta np :fotka A w styczniu jadę na ptaki do Słońska! hu_rra

Dziś pochwalę się moich storczykiem w pracy. Kupiłam go za 3zł w Brico pół roku temu. Kupiłam ich więcej, ale jeden poległ, nie zdołałam go uratować (tak dobrze żarł, a zdechł), jeden czeka na kwiecie, bo wypuścił pęd kwiatowy, a reszta w liczbie 6 ma się dobrze, ale nie kwitnie.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, VERA, inag1, Dagusia, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/06 19:11 #183792

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Fajnie że Ci się udało doprowadzić go do kwitnienia flower , może następne pójdą za jego przykładem :) . Ja miałam kilka storczyków przez kilka lat i kwitły dwa razy do roku ale one chyba długowieczne nie są think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/12/06 20:25 #183802

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Och Miłeczko, bardzo dziękuję i cieszę się , że jest taka możliwość. clap
Ja Twój adres mam zapisany. :buziak
Kiedyś miałam około 20 storczyków, widok był spektakularny, kiedy wszystkie jednocześnie kwitły.
Najstarszy miał 10 lat, był dla mnie bardzo ważny, kiedy poszedł na zielone łąki, jakoś straciłam serce do
pozostałych, chyba to wyczuwały. think: Teraz nie mam ani jednego. :(

Ogród takisobie 2019/12/07 17:58 #183838

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33642
Miłko, podziwiam Twoje ptaszorki. Widać, że malujesz lekką ręką... ja własnie tego nie potrafię. Nawale farby, naciapram, a potem się wszystko faluje... Cóż, oprócz chęci, to jeszcze talenty mieć trzeba :)
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/12/07 23:01 #183866

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Nie jest tak do końca! maluję akwarelą i to zupełnie coś innego. Taka różnica jak pomiędzy schabowym a mielonym. Niby mięso, ale inaczej się przyrządza i porównywać nie należy. Tak nawiasem, chciałabym malować lekką ręką, ale to wszystko wydaje mi się jakieś siermiężne. A Twój wodospad jest cudowny!

Aniu! Mam nadzieję, że uda nam się wszystko! Będę bardzo szczęśliwa. Mamy trochę czasu i jak tylko ktoś będzie jechał w Twoje strony - przywiezie Ci skrzyneczkę.
Ja staram się nie przywiązywać do moich kwiatów. To raczej sposób na przetrwanie dnia w pracy przy komputerze i tysiącach danych, które muszę przerobić. Jak popatrzę sobie na moje paprotki i storczyki, to od razu lżej. :slonko

Wiesiu! Pewnie mogą przeżyć jakiś czas. Nic nie jest wieczne ;-) Sukces jest połowiczny, na resztę pewnie będę musiała poczekać do lata :kawa Ale sukces jest taki, ze zdjęcia zrobiłam nikonem bezlusterkowym i ... jakoś wyglądają! 2smiech

Dziś w ogrodzie wędzenie! na razie szyneczki, bo nie zdążyłam kiełbasek zrobić. Ale jeszcze zdążę ze spokojem. Fajnie było - zjedliśmy przy wędzarni jajecznicę prosto z patelni.
Wcześniej byłam na kijach - przeszłam ponad 7 km. Poszłam inną trasa i było świetnie.
Rano polatał po ogrodzie krogulec. Niestety nie zrobiłam mu zdjęcia, szkoda.
Szaro, buro i siąpi, ale nie przeszkadza mi to. Walnęłam dziś kurkę bażanta. Musze zrobić zdjęcia kolejnym malunkom i pokazać!

Na dziś:

Jeszcze kilka dni temu mój ślaz wyglądał tak:

Niestety były 2 dni mrozu i dziś by nieco "smutny".
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Efkaraj, edulkot, VERA, chester633, Dagusia, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/08 13:54 #183889

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko, fajnie by było gdyby skrzyneczka przybyła w Twojej asyście. :buziak
Taka soczysta zieleń w połączeniu z mocnym kolorem, to niesamowity akcent we wszechobecnej szarości o tej porze .
Szkoda, że nie mógł zostać na dłużej.

Ogród takisobie 2019/12/08 23:52 #183954

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Wiele lat robiłam fotki nikonem bezlusterkowym i sądzę że twoje storczyki i w oryginale prezentują się pięknie :woohoo: .
A własnych wędzonek zazdroszczę :mniam bo jakoś nie potrafię zmobilizować mojego M do stworzenia czegoś na kształt wędzarni w ogrodzie :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/12/09 07:51 #183956

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Piękny ślaz a u mnie 5 dni było przybielone w ogrodzie dzisiaj rano mamy +9 :blink:
I jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam ciemiernik biały z kilkoma kwiatami,wiem że one kwitną ale że u mnie gwizdac
kilka innych wytworzyła pąki,od jutra troszkę chłodniej ale od niedzieli do świąt ma być temperatura dodatnia think: więc śniegu nie będzie,to zasługa Barbary bo była po lodzie :mlotek
ale w styczniu pewno przyjdzie,ja będę wędzić tylko boczek i żeberka na kwaśnicę :mniam .
Ostatnio zmieniany: 2019/12/09 07:52 przez Dagusia.

Ogród takisobie 2019/12/09 14:10 #183966

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Po prostu ciepło i przyjemnie jest i ciemiernik już poczuł swój czas! Mój po przesadzeniu tylko jednego liścia ma i znów będę czekać kilka lat aż się rozhula. Co ciekawsze - w miejscu z którego przesadzałam musiał zostać kawałek, bo coś tam wyłazi i zaczyna puszczać pąki wink-3
Ja też uwędziłam kawałek żeberek na kwaśnicę. Moja gaździna mnie nauczyła, jak gotować i teraz gotuję kilka razy w roku.

Wiesiu! Mój Maciej przywlókł jakieś półfabrykaty z fabryki przeznaczone na złom i sklecił z tego wędzarnie. Widziałaś zresztą. Fajna rzecz, a wędlinki z tego pyszne.
A ja praktycznie nie posługiwałam się się bezlusterkowcem od lat 80-tych! 2smiech Miałam Smienę 8 i tym robiłam. Współczesne bezlusterkowce to zupełnie nie moja bajka. think:

Aniu! Niestety to raczej niemożliwe, choć bardzo bym chciała, ale jak tylko będę w Twojej okolicy, to nie omieszkam Cię odwiedzić!

Po uwędzeniu stwierdziłam, ze mało tego i będę próbować jeszcze w kolejny weekend, bo część już zeżarta. Wczoraj przecież było święto więc godnie było! :mniam

Pozwólcie, że na dziś podam nie prezentowanie jeszcze berberysy (zdjęcia z lekka szufladowe). Niestety jak na złość pogoda nie dopisała i w weekend nie fociłam ani ptaków ani ogrodu. Pojechaliśmy do Objezierza, ale był taki "mordor", że szybko wróciliśmy.

Ostatnio zmieniany: 2019/12/09 14:10 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, halszka, Efkaraj, edulkot, VERA, zuzanna2418, chester633, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.