Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/12/20 21:34 #184728

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48292
Aniu! Wizjer kątowy sobie jeszcze kupię. ja zamierzam jeszcze z 20 lat focić lustrzanką, ale czas zweryfikuje na pewno moje plany.

Wiesiu! To już totalne ostatki. Ale ta rudbekia mnie zaskoczyła, bo wyrosła dopiero jesienią, a zakwitła niedawno.
Ja nie wiem co ze mną będzie, ale chciałabym mieć siły wywijać lustrzanką do końca. Kiedyś fotografka, która robiła nam ślubne zdjęcia mówiła, ze aparat powinien być ciężki, bo wtedy mocno i stabilnie go trzymamy. Wtedy i kadrowanie i ostrość lepsza. Było to w czasach fotografii analogowej i wtedy miało to duże znaczenie.

Dziś w pracy miałam imprezę świąteczną. Robimy wszyscy domowe potrawy, składamy sobie życzenia i biesiadujemy smacznie. czyli pierwszy etap mam za sobą.
A co do domowych przygotowań, to nie mam jeszcze prezentów żadnych. ba! nawet pomysłów nie mam. Może powinnam kupić talony do księgarni? nie mam pojęcia i tak naprawdę to niespecjalnie się tym przejmuję.
Kilka osób dostanie malunki... think:

Na dziś:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/12/21 15:51 #184753

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22718
Miłeczko śliczne te fotki szczególnie ta z jarzębiną :) ja w tym roku na spokojnie dzisiaj piekłyśmy z Dorotką mufinny piernikowe i bardzo dobre wyszły więc trzeba będzie zrobić jeszcze jedna na święta rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/12/22 19:57 #184823

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Mam gorącą prośbę! Dodaj przepis na muffiny tu: zielonozakreceni.pl/forum/czasem-mus-cos-ugotowac/3898-ciastka-ciasteczka

Dziś pomiędzy przedświątecznymi czynnościami wszelakimi (np sprzątanie w spiżarni) wyszłam do ogrodu i dziabnełam kilka gałęzi jabłoni. Od razu się lepiej poczułam 2smiech

na dziś

i sosnówka z karmnika:
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, inag1, Semper, Elżbieta, basik, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/27 15:05 #184997

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
W święta rzadko zaglądałam, trochę mi forum brakowało, ale Wigilia, jak to Wigilia - najpierw przygotowania, ostatnie potrawy, ostatnie porzadki, makijaże itp, potem wieczerza. Byłam u siostry. 21 osób przy stole zasiadło. Straszny kocioł! Ale było uroczyście i pysznie!
Potem w nocy pasterka z synami i ich dziewczynami, a po pasterce jeszcze drink przy kominku.
Pierwsze święto z synami, drugie w zasadzie też, ale przeplatane spacerkiem z kijami.
Dziś od rana czatownia. Maciej rozłożył wczoraj, Choć pogody nie zapowiadali zbyt dobrej, były przejaśnienia.

Czyli ptaszorki na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, chester633, Elżbieta, Danusia, wojtek, a.nia, Maggie ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/27 15:35 #185000

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
21 osób to już tłoczno, choć u nas na urodzinach tyle bywa, albo i więcej.
Ja tam nigdzie się nie wybieram, poleguję i może w końcu dojdę do zdrowia.
Ptaszorki jak zwykle fajne.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/12/27 17:55 #185005

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Tyle przygotowań i już po Świętach :unsure: .
Dziś kupiłam nowe wiadro kulek tłuszczowych dla ptaków a jutro zainstaluję statyw z aparatem na stanowisku w domowej czatowni :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/12/27 19:34 #185010

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiesiu! Masz dobre serce! Ja już kul ani nie robię, ani nie kupuję. Karmie czystym słonecznikiem kupionym u sąsiada. ma taka firmę handlującą materiałem siewnym i pokarmem dla ptaków. U mnie okienka na glanc umyte, ale do karmnika mam zbyt daleko, by wyszło coś sensownego. No chyba, ze do tego małego z kuchennego okna. Ale musi być słonce, bo tam ciemno zbyt.

Majeczko! To jesteś świadoma, jak wygląda taka impreza. Trochę jest logistyczny problem, zeby wszystko w takiej ilości na ciepło podać: 2 zupy, ziemniaki, brukselkę, smażonego karpia, pierogi. Reszta to pikuś.
Wypoczywaj! Ja tak wieczór zaplanowałam i nawet zdążyłam się zdrzemnąć przed telewizorem. Był film o gotowaniu w ogrodach Kew, musiał być fascynujący, ze zaczęłam chrapać. 2smiech No tak, ale ja przedtem maglowałam, by rozgrzać się po czatowni... wink-3
Teraz planuję wyciągnąć pędzelki, bo dawno nie używałam.
Pokażę ostatnio paćkanie, ale zdjęcia jakoś krzywo zrobiłam.

Grubodziób - na dziwnym ruskim papierze. Pisało, ze do akwareli sie nadaje, ale nie wchłania wody jak powinien więc doopa.

Mazurek - znów coś nie tak z dziobem, ale się poprawię.

Dzwoniec, samiec, ale muszę potrenować jego barwy think:
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, edulkot, Pani Bestia, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/27 19:43 #185012

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Serce sercem ale jak wyjeżdżam to wieszam kule bo sam słonecznik by nie wystarczył ptakom na kilka dni :unsure: a poza tym tam gdzie mogę ustawić aparat nie mam jak powiesić karmnika :zielony
A na ptaszą twórczość nie narzekaj bo coraz piękniejsze są i nie wiem czego się dopatrzyłaś w dziobie bo mazurek jest prześliczny :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/12/27 20:14 #185015

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33639
Miłko śliczne ptaszęta :kocham
Ja na razie programów o gotowaniu mam dość ;)

Ogród takisobie 2019/12/29 17:37 #185124

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko teraz dopiero po świętach wpadłam-przepis na mufiiny jest na Kwestii Smaku :)
Ptaszki śliczne u mnie całymi dniami ciemno i ciężko fotki zrobić.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/12/29 17:47 #185126

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiesiu! Święta prawda! Kule wiszą wiele dni, zależy od ilości ptaków ich apetytów. Ja wysypuję dziennie litr ziaren.
Im dłużej maluję, tym wiem, ile jeszcze muszę się nauczyć. Pewnie za kilka sezonów uda mi się coś sensownego napaćkać. Sama wiesz, jak jest. Muszę dużo poczytać, poćwiczyć i plamy, i detale, ale to sama przyjemność. Malowałam sieweczkę i jeszcze jednego dzwońca i powoli chwytam :diabelek

Ewka! Dziękuję! :buziak Mam w planie sporo napaćkać w zimie, bo wiosną już na to nie będzie czasu.
Też mam dość gotowania i patrzenia jak to się robi. Zjadamy resztki.

Jutro do pracy. I dobrze. Muszę wreszcie się ruszyć. Dziś oglądałam program o francuskim góralu, który pasie w sezonie krowy w Alpach, a dla rozrywki biega po górach i bierze udział w wyścigach górskich. jak takie coś się ogląda, to te moje 6-8 km na kijach 2 razy w tygodniu to jakieś śmieszne jest! 2smiech Zrobię sobie spacer sylwestrowy, może pęknie dyszka. Oby tylko pogoda była!
Dziś kolejna godzinka w czatowni. Było trochę słoneczka. I ostrzegam! Od teraz będą nudy: albo ptaki focone. albo ptaki malowane, a jak śnieg spadnie, albo jakiś malowniczy szron będzie, to będą uszy Szreka albo mchy. I tyle!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/29 21:37 #185158

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłeczko chcę się nudzić jak najdłużej, szczególnie przy tych " paćkanych " ptaszkach. :kocham
Cuuuudne są. :bravo
Ja karmniki mam na balkonie, ale nie potrafię zrobić zdjęcia żadnemu ptaszkowi - firanka mi przeszkadza. 2smiech

Ogród takisobie 2019/12/29 21:45 #185160

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28972
takasobie napisał:
Wiesiu!
Dziś kolejna godzinka w czatowni. Było trochę słoneczka. I ostrzegam! Od teraz będą nudy: albo ptaki focone. albo ptaki malowane, a jak śnieg spadnie, albo jakiś malowniczy szron będzie, to będą uszy Szreka albo mchy. I ty

Miłko, zdradź co tam w tej czatowni porabiasz? Nucisz sobie coś pod nosem, masz jakiś termos z gorącą herbatą...albo kielicha chociaż ;), możesz swobodnie oddychać? Czy musisz udawać, że tam nikogo nie ma? :silly:

Ogród takisobie 2019/12/29 22:07 #185161

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Tomeczku! Nie muszę siedzieć w bezruchu. Mogę pić, cicho nucić, oddychać pełną piersią moją wątłą! Kielicha nalać sobie mogę, zwłaszcza jak zimno jest, ale potem muszę się z tej czatowni wyczołgać ze statywem, a to już byłby problem.
Ale ptaki są głupie, nie potrafią liczyć, pisać, czytać i odbierać głosu oderwanego od ruchu. Aczkolwiek dziś robiłam eksperymenty. Specjalnie włączyłam głośno migawkę i czekałam aż zbierze się stado ptaszysk, a potem strzelałam seriami, żeby je wystraszyć, bo było światło i mogłam walić krótszymi czasami. Efekt był mniej więcej taki:

Aniu! Dziękuję! :buziak
Napaćkałam kolejne, ale o jaśnie muszę im zrobić zdjęcia. dziś pacnęłam łęczaka. Jak mi dobrze pójdzie, to może zacznę je sprzedawać 2smiech
Jak zdjęcia ptaszkom w karmniku nie można zrobić, to chociaż popatrz sobie, co zobaczysz, to Twoje! zwyc

Wróbelkowo - mazurkowo

Ostatnio zmieniany: 2019/12/29 22:07 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Gabriel, piku, edulkot, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/12/29 22:27 #185164

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Miłko, zdjęcia jak zwykle zachwycają
Malunki zresztą też.Masz talent
Nie mam karmików, ale powiesiłam kulki. Ruch przy nich spory.
Ale koty też są zainteresowane, ptaszki musza uważać

Ogród takisobie 2019/12/30 20:17 #185201

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23454
Miłko -takie "nudy"można oglądać nie nudząc się wcale ,przepiękne ptasie portrety hu_rra clap hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/12/30 21:19 #185211

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33639
Miłko, fantastycznie wyszły te "migawkowe" ptaszki :woohoo:
A na swoje malowane, możesz śmiało otwierać galeryjkę zwyc

Ogród takisobie 2019/12/31 00:52 #185230

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłeczko , no zdolna z Ciebie dziewczyna i już. recourse
Efekty czatowania - niesamowite :bravo Twoje fotki pokażę moim wnukom i jestem pewna, że chętnie się " ponudzą ".
Odlatująca wróbelkowa - bezcenne, wróbel i mazurek obok siebie - pokazują po czym je odróżniać. :woohoo:
Zdjęcia ptaszków w karmniku zrobić się da, tylko " złej tanecznicy przeszkadza rąbek u spódnicy ",
a mnie firanka. polewkamax

Ogród takisobie 2019/12/31 09:54 #185233

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28972
takasobie napisał:
Tomeczku! Nie muszę siedzieć w bezruchu. Mogę pić, cicho nucić, oddychać pełną piersią moją wątłą! Kielicha nalać sobie mogę, zwłaszcza jak zimno jest, ale potem muszę się z tej czatowni wyczołgać ze statywem, a to już byłby problem.

Miłko, taką czatownię to ja rozumiem zarowk ... a czy druga osoba też się tam zmieści... ,jakby przyszła ochota partnera za rękę potrzymać na przykład?
Zdjęcia ptaków super flower

Ogród takisobie 2019/12/31 15:48 #185244

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko ale cudnie te ptaszki uchwyciłaś :bravo :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.206 s.