basik napisał:
A moje się nie rozsiewają
Ciekawe dla czego
A może się sieją, tylko nie wiem co plewię
Jak wyglądają siewki rutewki
Basiu, siewki rutewki są doskonale widoczne. Bardzo podobne kształtem liści do roślin matecznych, czy orlików.
Kwitnie niewielka rozmiarowo
Thalictrum ichangense .
Thalictrum ichangense w porównaniu z innymi rutewkami, jest dosłownie skrzatem. Jej wysokość zazwyczaj nie przekracza 30 cm. Ten niewielki wzrost nie przeszkadza w tym, by była dobrze widoczna, bo wiosną , gdy wznawia wegetację, jej liście maja wyjatkowy, fioletowopurpurowy kolor. Dodatkowo, efekt daje srebrny pas, który znajduje się w centrum liścia. Później, gdy wiosenne kory liści zanikają i rozpoczyna się kwitnienie, podziwiać możemy mnóstwo małych, igiełkowatych kwiatów o liliowym kolorze. Choć ich rozmiar nie jest duży, są dobrze widoczne, bo pojedynczy kwiat utrzymuje się na roślinie nawet przez kilka tygodni. Do tego rozwijają się sukcesywnie następne kwiaty i nad rośliną pojawia się liliowa chmurka.
Pochodzi z Azji-prawdziwego rezerwuaru roślin dla wielbicieli rzadkich, kolekcjonerskich gatunków.
By dobrze czuła się w ogrodzie i obficie kwitła, , należy zapewnić jej półcieniste stanowisko o wilgotnej, dobrze przepuszczalnej glebie. U mnie zimuje bez zabezpieczeń.
Do tej pory rosła na nieco zbyt cienistym miejscu- niemal całkowicie zasłonięte wielkimi liśćmi host. Mam nadzieje,że po zmianie miejsca będzie kwitła obficiej.
.