Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Fabiola
Glaucidium dłoniaste (Glaucidium palmatum) - warunki uprawy w ogrodzie
2017/04/23 22:18 #61146
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 72962
Tomaszu, oby Twoje słowa obróciły się w złoto, ale chyba marne na to szanse... Wiem, jak glaucidia dynamicznie rosną 0 dosłownie w oczach. Moje stoi a listki u dołu powoli zółkną. trudno, jesli bedzie marnawe w tym roku, będe na nie dmuchac i dopieszsczać, aby szybko doszło do siebie. Tobie współczuje tej i innych strat z powodu śniegu i mrozu
Tymczasem pierwszym kwiatem zaszczyci mnie Glaucidium palmatum var. leucanthum ( 'Alba'), które dostałam w prezencie 3 lata temu. Przyjechało do mnie z Czech, jako nieduża roslinka, zakupiona na kiermaszu organizowanym przez praskie towarzystwo miłosników roslin skalnych....Chyba siewka?
Z ciekawością i niecierpliwością czekam na ten kwiat, bo w tej chwili nie jest zupełnie biały a taki, jaki pokazywała nam Ewcia u swojego glaucidium. Barwa , to brudna biel podbita nieco różem.
2017/04/23 23:34 #61178
Fabiola
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 1948
Polu , też jednym , ale był wyraźnie mniejszy.
Pozdrawiam Fabiola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll
2017/05/06 21:28 #63554
Poll
Wylogowany
Administrator
Przegapiłam kwitnienie Glaucidium palmatum var. leucanthum 'Alba'. Miało tylko jeden kwiat i bardzo szybko zbrązowiał. Natomiast glaucidium dłoniaste jakoś trochę do siebie doszło. Wycięłam najbardziej przemrozone, najniżej położone pąki, bo już zżółkły i nie rozwijały się. Te pozostałe wyszły później i nie były zbyt mocno przemrożone. Kwiaty więc są, nawet sporo, ale cała roślina jest objętościowo mniejsza i sporo niższa. Osiągnęła dosłownie 1/3 swojej dotychczasowej wysokości.
2017/05/06 22:04 #63569
Poll
Wylogowany
Administrator
Łe ta, panie hrabio, kolezanka nie narzeka, tylko stwierdza fakt. Uprawiam je od 5 lat i znam jego możliwości. To była duża roślina a teraz taki ...własny cien .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fabiola, ewacz, wojtek
2018/04/14 00:48 #112244
Poll
Wylogowany
Administrator
Moje Glaucidium palmatum już ruszyło. Nad powierzchnią ziemi pojawiły się charakterystyczne, błyszczące pierścienie zwiniętych łodyg
fot.14.04.2018
W ubiegłym roku dość poważnie je podzieliłam, wiec ciekawa jestem, czy odchoruje ten zabieg. Glaucidium dłoniaste bowiem, to roślina, która nie lubi dzielenia i trzeba je przeprowadzać migiem, najlepiej nie dotykając korzeni.
Ostatnio zmieniany: 2018/04/20 10:53 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, ewacz
2018/04/22 22:31 #113752
Tomek Mr
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 28927
Niestety po małych glaucidium zakupionych od Yuzawy nie ma śladu. Na szczęście dostałem piękną sadzonkę od mojego guru ogrodniczego i owa sadzonka zaczyna kwitnienie. Na razie rozwinął się jeden kwiat, ale nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa
Za tę wiadomość podziękował(a): Fabiola, ewacz, wojtek
2018/04/22 22:37 #113753
Poll
Wylogowany
Administrator
Wojtku, glaucidium , gdy trafi na iejce, które mu się spodoba, przyrasta i rozwija się bardzo szybko. jesli już u ciebie kwitnie, to teraz z roku na rok będzie rosło w oczach.
Dziś oje Glaucidium palmatum już pewnie kwitło, bo w piątek (20.04) miało już wyraźnie wykolorowane pąki kiatowe
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Fabiola, Danusia, ewacz, wojtek
2018/12/04 00:19 #139682
Poll
Wylogowany
Administrator
Ja swoje Glaucidium palmatum podzieliłam w ubiegłym sezonie, więc nieco je zmniejszyłam optycznie Tegoroczna gorąca wiosna spowodowała bardzo szybkie przekwitanie wczesnokwitnących bylin . Tak więc, pełnia kwitnienia przypadła na ostatnią dekadę kwietnia, ale po kilku dniach nie było już śladu kwiatów. Późnym latem przesadziłam więc roślinę na inne, chłodniejsze stanowisko za mur hostowiska. Czy ten zabieg wyjdzie na zdrowie mojemu glaucidium, przekonam się wiosną.
Ostatnio zmieniany: 2019/04/14 21:42 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, Nostra2004, Franusiowa, basik, Danusia
Glaucidium dłoniaste (Glaucidium palmatum) - wymagania i uprawa w ogrodzie
2019/04/17 17:19 #157925
Poll
Wylogowany
Administrator
U mnie w ogrodzie Glaucidium palmatum także wystartowało, ale jest mniej zaawansowane w rozwoju. Pod koniec ubiegłego sezonu przeniosłam je na bardziej osłonięte i cieniste miejsce, gdzie później wszczyna wegetację
Ostatnio zmieniany: 2019/04/25 21:30 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, Franusiowa, Danusia, ewacz
Glaucidium dłoniaste (Glaucidium palmatum) - wymagania i uprawa w ogrodzie
2019/04/28 00:17 #158958
Poll
Wylogowany
Administrator
Mi też strasznie się podoba. To chyba jedna z najpiekniejszych wiosennych bylin.
Na nowym stanowisku, glaucidium dłoniaste jest nieco niższe, bardziej zwarte. Byc może to szok po przenosinach? Ono nie lubi zmiany miejsc i dzielenia. Lubi byc posadzone i zostawione w spokoju.