Disporopsis pernyi (Disporopsis arisanensis)
Powszechnie uważa się i podaje w opisach, iż ten gatunek pochodzi z górzystych,leśnych obszarów Chin, ale przy głębszym poszukiwaniu w źródłach,można natknąć się na informację, iż jest to nieco uproszczone twierdzenie a
Disporopsis pernyi okazuje się być nieco bardziej kosmopolityczną rośliną.. Jego obecność na stanowiskach naturalnych odnotowano także w Ameryce Północnej i Australii, co widać na zamieszczonej poniżej mapce, zamieszczonej na wiarygodnej stronie Discover Life,skąd zrobiłam zrzut
źródło:
www.discoverlife.og
Roślina rozprzestrzenia się podziemnymi kłączami a część nadziemną tworzą łukowato wygięte łodygi o wysokości około 40cm. Na nich osadzone są podłużne, ciemne i błyszczące liście, które podczas łagodniejszych zim zachowują zimozieloność. Kwiaty są dość niepozorne,białe, o kształcie dzwoneczków i pojawiają się zazwyczaj od czerwca. Zwisają w dół na krótkich, miękkich ogonkach.
Kępy rozrastają się dość wolno, ale systematycznie, zwłaszcza na zasobnej, wilgotnej glebie. Polecany jest do uprawy w strefach od 6 do 9. Ja nigdy gonie zabezpieczam na zimę.
W krajach angielskojęzycznych,spotyka się ten gatunek pod nazwą Perny's Evergreen Solomon's Seal. Wśród ciekawszych odmian, zauważyłam w USA
Disporopsis pernyi 'Zebra Stripes', ale niestety, nie znalazłam jej u sprzedawców europejskich.
.