Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare) - odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare) - odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/30 07:43 #326006

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 44064
Fenkuł włoski najlepiej prezentuje się o poranku

fot. 26.07.2024
Ostatnio zmieniany: 2024/07/30 07:45 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, katja, janka.p, DorotaZ, ewakatarzyna

Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare) - odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/30 21:04 #326039

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5905
Piękna roślina :kocham . Wojtku, oświeć mnie: czy on się rozgałęzia od dołu, czy trzeba posadzić gęsto kilka egzemplarzy, żeby osiągnąć efekt kępy?
Za tę wiadomość podziękował(a): wojtek

--=reklama=--

Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare) - odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/30 21:28 #326043

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 44064
Doroto rozgałęzia się chyba wyżej ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo rośnie dość mocno i nawet jedna roślina jest okazała.

Może nie jest długowieczny, ale kilka lat potrafi wytrzymać. I jak się go ścina po sezonie to kępa robi się z każdym rokiem coraz większa.
Do tego sieje się dość intensywnie więc raczej trzeba kontrolować jego nadmiar, a nie martwić się że go mało.

Raczej dobrze jest obcinać kwiatostany zanim nasiona dojrzeją i się rozsypią (przynajmniej cześć).
W tym sezonie zostawiłem go tylko w jednym miejscu a i tak ciągle znajduję siewki w całym ogrodzie.
Ostatnio zmieniany: 2024/07/30 21:31 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): DorotaZ, ewakatarzyna
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.152 s.