Kasztanek jarzębolistny
Xanthoceras sorbifolium
Kasztanek jarzębolistny, kasztanek (
Xanthoceras sorbifolium) to gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Naturalnie występuje w północnych Chinach oraz Mongolii.
Ma też spore znaczenie gospodarcze i jest uprawiany na 50 tysiącach hektarów w północnych Chinach.
Rozmiary: w naszych warunkach dorasta do 3-4 m wysokości (w Chinach uzyskuje do 8 m), powinien przyjmować formę wąskiego drzewka, ale zazwyczaj rośnie jak duży krzew, przyrasta powoli
Kwitnienie: kwiaty białe z czerwono-żółtym środkiem (po zapyleniu zmieniają kolor na różowo-purpurowy), do 3 cm średnicy, zebrane w licznych i dużych kwiatostanach ; pojawiają się od maja do czerwca
wydzielają przyjemny zapach przypominający cytrusy, kwitną już młode, trzyletnie rośliny; owoce przypominające kształtem kasztany (stąd polska nazwa roślin) i zawierają jadalne, smaczne nasiona o średnicy do 2 cm
Ulistnienie: liście lśniące i soczyście zielone, trochę podobne do jarzębinowych ale są bardziej ażurowe (mają nawet do 30cm długości)
Wymagania: preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe, lubi podłoże gliniasto-piaszczyste, umiarkowanie wilgotne, zasobne w wapń
Uprawa i pielęgnacja: wytrzymuje nawet surowe zimy ale jest wrażliwy na wiosenne przymrozki, młode rośliny na zimę lepiej okrywać agrowłókniną
W Europie jest spotykany rzadko. Trochę szkoda, bo jest nie tylko niewymagający w uprawie ale również bardzo dekoracyjny. Do tego może mieć zastosowanie kulinarne. Owoce są smaczne, jest z nich również wytłaczany olej.
Co ciekawe roślina jest także wykorzystywana w przemyśle elektronicznym, pozyskuje się z niej substancję stosowaną przy produkcji ciekłych kryształów.
fot. 28.05.2021, Wojsławice