Świdośliwa (Amelanchier sp.)
Świdośliwa to krzew lub nieduże drzewo pochodzące z Ameryki Północnej; ogółem znanych jest około 25 gatunków, które różnią się przede wszystkim wzrostem: od 30 cm do kilku metrów.
Największą popularnością cieszy się w Kanadzie, gdzie uprawia się głównie dwa gatunki: świdośliwa olcholistna (
Amelanchier alnifolia) i świdośliwa lamarcka (
Amelanchier lamarckii).
W Europie uprawiana jest także świdośliwa jajowata (
Amelanchier ovalis). Owoce świdośliwy są zasobne w składniki mineralne i mają lepsze właściwości zdrowotne niż owoce borówki
amerykańskiej; zawierają witaminy z grupy A i B, związki mineralne oraz dużą ilość antocyjanów. Mogą być naturalnym źródłem zdrowej żywności.
W Polsce zyskuje coraz większą popularność ze względu na te smaczne owoce, można wyrabiać z nich konfitury, nalewki i soki.
Jest sadzona także ze względów dekoracyjnych. Kwiaty białe, pachnące, pojawiają się wczesną wiosną,
a liście przebarwiają się jesienią na czerwony i fioletowy kolor.
U mnie
świdośliwa Lamarcka (Amelanchier Lamarckii)