Tunbergia oskrzydlona
(Thunbergia alata)
Roślina z rodziny akantowatych, pochodzi z południowo-wschodniej Afryki. W Polsce uprawiana jest jako
jednoroczne pnącze (brak mrozoodporności).
Może dorastać do 3m wysokości (u mnie maksymalnie 1,5) Wytwarza małe sercowate liście (około 8cm) i wiotkie pędy owijające się wokół podpór.
Kwitnie VI-X. Kwiaty żółte, pomarańczowe lub kremowe z czarnym oczkiem, trąbkowate.
Najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru (aczkolwiek nie koniecznie, u mnie wiatr hulał i nic się nie działo)
Gleba powinna być przepuszczalna, kompostowa (choć na mojej glinie też sobie radziła), stale lekko wilgotna.
Uprawia się z siewu nasion, które wysiewamy II - III po 2-3 nasionka w doniczce. Doniczki stawiamy w ciepłej szklarni lub w domu na widnym okiennym parapecie. Gdy siewki mają po 10cm i 3 liście uszczykujemy, by się rozkrzewiła. Roślinki wysadzamy w drugiej połowie V do ogrodu lub do skrzynek na balkonie czy tarasie.
Czasami zdarzało mi się lekko ją przykosić, wcale jej to nie szkodzi, wręcz przeciwnie, pięknie się rozkrzewiała.
Może też pełnić funkcję rośliny okrywowej.