Ewelino, kamelie, u nas? Jesli kupiłaś, to jednak jesteś laikiem.
Pruszniki u mnie jako-tako rosną, jak u wielu innych forumowiczów, więc może nie dopasowałaś roślin do strefy klimatycznej?
Zajmuję się uprawą host dobrych kilkanaście lat, one - wraz z paprociami i innymi drobnymi roślinami cienia - skradły moje serce. Prawdą jest, że wiosną lubią być podmrożone te, które zbyt wcześnie wystartują, ale taka sytuacja spotyka wiele innych roslin, nawet naszych europejskich. W ubiegłym roku np strasznie przemarzły mi ciemierniki i niemal nie kwitły. To samo dotyczyło naszej krajowej nerecznicy samczej, oraz pióropusznika strusiego, których pastorały zostały zmrozone 2 lata temu i rok temu. Czy i je mam wykluczyć z uprawy?
Nasze forum, jak inne fora ogrodnicze skupia osoby zajmujące się uprawą roślin i służy do prezentacji naszych pasji - moją są ogólnie rośliny cienia z całego świata.. Ty jakoś niczego nie zaprezentowałaś w swoich postach, prócz czczej dyskusji na temat ogrodniczych gustów, o których się nie dyskutuje. Dlatego bardzo proszę, zaprezentuj nam swój ogród a byc może okaże się, że przekonasz nas i znajdziesz naśladowców swojego stylu ogrodowania.
I bez urazy, dyskutujemy, bo od tego jest forum.