Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea)

Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea) 2016/06/10 13:34 #3595

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2634
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Borówka brusznica
Vaccinium vitis idaea

Synonimy: czerwona jagoda, brusznica, bruśnica, kwaśnica



Jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych

Wyrasta na kwaśnym, ubogim podłożu, w świetlistych lasach liściastych i iglastych, na wrzosowiskach, pastwiskach, piaskach i skałach.

Krzewinki zimozielone, 10-20 cm wysokości.
Kwitnienie od maja do lipca.
Owoce dojrzewają od lipca do września. Są jadalne, ale mają cierpki, kwaskowaty smak. Masowo zbierane, także dla przetwórstwa przemysłowego. Wyrabia się z nich przetwory takie jak dżemy i konfitury, używane np. jako dodatek do mięs. W Polsce z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, które są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny.
Gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych.

Roślina lecznicza
Borówka brusznica ma działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny.









Ostatnio zmieniany: 2019/03/23 23:41 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea) 2016/06/10 13:39 #3598

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2634
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Kwiat borówki brusznica




Fotka ]wolne zasoby

Borówka brusznica to nie tylko roślina lecznicza ale i smaczna.
Dżem z borówki brusznicy

500 g borówki brusznicy
1 łyżka wody
200 g cukru

Jagody przebrać, umyć i osuszyć na durszlaku. Przesypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę, a na wierzch wsypać cukier, nie mieszać jeszcze. Przykryć tylko pokrywką i na średnim ogniu zostawić na 5-10 minut.

Kiedy ukaże się sok, zdejmujemy pokrywkę, można zamieszać, ale nie trzeba :) zostawiamy Dżem na małym ogniu jeszcze 10-15 minut, do odparowania nadmiaru wody.Dżem zamieszać, nakładać do gorących słoików, zakręcić mocno zakrętki i do góry nogami ustawiać na SUCHEJ ściereczce. Jeśli chcemy dżem przechowywać na dłużej poddajemy słoiki pasteryzacji w wodzie (3-5 minut od zagotowania wody).
Ostatnio zmieniany: 2016/06/10 13:45 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th


--=reklama=--

 

Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea) 2017/10/22 00:08 #90325

  • Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 139
  • Otrzymane podziękowania: 157
Mam i borówkę brusznicę na moim kwaśnojagodniku - narazie przyniesioną z lasu, ale planuje jeszcze zakup odmianowych (kusi mnie szczególnie odmiana Linnea). Leśną jednak też przyniosłam, bardziej jako roślinkę okrywową pomiędzy borówką wysoką a także jako naturalną szczepionkę mikoryzową. Zobaczymy jak się to sprawdzi i czy aby nie będzie zbyt ekspansywna jak jej się (mam nadzieję) miejscówka spodoba :woohoo:





Pozdrawiam, Ewa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: th
Czas generowania strony: 0.200 s.