Basiu! Jeśli on pachnie tak pięknie jak wygląda, to rzeczywiście cudo!
Moje ostatnie zimowe kwitnienia. Niestety szykuje się zmiana biura. Nie wiem, czy tam, w nowym miejscu będę miała warunki, żeby je uprawiać. Zobaczymy! Ale tym razem będę walczyła o większy parapet (o ile w ogóle będzie).
Dorota! A kiedy ostatnio Ci kwitło? Czy nie masz wrażenia , że z roku na rok mizerniejsze? Tzn to fioletowe u mnie w pracy kwitnie dobrze, ale żółte mizernieje w oczach, każdy przyrost coraz mniejszy.
Drugie kwitnienie Falka. Pędy kwiatowe, z którymi do mnie przyszedł wykształciły rozgałęzienia, które rozkwitły w tych dniach
Mam też dwa sukcesy w reanimacji falków, które kupiłam z półki śmierci ze zgniłymi korzeniami powietrznymi. Od listopada siedziały najpierw w wodzie (końcówki resztek korzeni zanurzone, podstawa nad wodą) i nic, w styczniu poszły do wilgotnego mchu sphagnum i zaskoczyło. W sumie jeszcze są dwa, które nie mogą się zdecydować i jeden, który się poddał i poszedł na kompost.
Miłośnikom storczyków (ale i nie tylko ) chciałbym polecić wizytę w szklarniach ogrodu Berggarten w Hanowerze, gdzie znajduje się największa w Europie kolekcja storczyków (jednej z największych na świecie).
Pawilon pokazowy powstał w 1958 roku, ale w 2017 przeszedł gruntowną przebudowę i ponownie został obsadzony. Stałe nasadzenia opierają się na koncepcji geograficznej:
przy wejściu do pawilonu gości witają rośliny z Ameryki Środkowej, następnie przez Amerykę Południową i Afrykę dociera się na koniec gdzie podziwiamy storczyki Azji.
Pomiędzy stałymi nasadzeniami wystawia się od 500 do 800 najpiękniej kwitnących w danym momencie storczyków z kolekcji liczącej ponad 25 000 roślin.
Kompozycja jest uzupełniana i poprawiana dwa razy w tygodniu!
Ostatnio zmieniany: 2022/12/23 15:17 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, takasobie, Krzysia, zuzanna2418, jugo, zanetatacz, basik, GosiaM, Wertyk ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Ostatnio zmieniany: 2022/12/25 16:47 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Krzysia, jugo, Franusiowa, basik, ewacz, janka.p, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
W opuszczonym pokoju syna już powstała storczykownia. Muszę tam przenieść całą moja kolekcję z biura, ponieważ zmieniamy lokalizację i nie przewiduje się w nowym miejscu prywatnych kwiatów. Mam nadzieję, że spodoba im się nowe miejsce. Południowe okna dachowe .
Ale zanim biurowe storczyki u mnie zawitają, stoliki są już praktycznie pełne. Częściowo przez inne moje doniczkowce, które niebawem zmianą miejsce i kwiaty syna, które obiecał wziąć.
Na pocieszenie kupiłam sobie kilka storczyków na wyprzach. Niektóre takie ładne, że nie zrozumiałam ich ceny.
Już prawie wszystkie storczyki przeniosłam z pracy. Ciekawe jest Dendrobium, które rozsadziłam. Taki ogigiel bez listków taka pseudo bulwa, a zakwitła:
Tak teraz wygląda w moje storczykowi. Niestety storczyki muszą udzielić gościny pomidorom, ale niedługo to będzie trwało.
Zakwitło marketowe zygopetalum. Kwiat utrzymuje się już jakiś miesiąc. Pachnie trochę jak konwalie, trochę jak hiacynty. Roślina bardzo żywotna, będzie wymagała już przesadzenia.
Kwiaty na koniuszku baaaardzo długiej łodyżki. Były cały czas dwa. Tak od 3-4 miesięcy. A na końcu jeszcze puścił dwa pąki, które właśnie się rozchyliły.
Sierotka z poprzedniego postu cały czas kwitnie
I kolejna sierota zakwitła, takiego koloru jeszcze nie mam.