Marchewnik anyżowy, m. wonny (Myrrhis odorata) należy do rodziny selerowatych. Jest byliną albo rośliną dwuletnią. W ciągu wieków stracił na popularności, a szkoda. Cała roślina pięknie pachnie anyżkiem. Liście podobne do paproci są ozdobą rabaty - najładniej pachną przed kwitnieniem i mogą być stosowane do sałatek, do dekoracji deserów, ciast. Można je gotować z kwaśnymi owocami, zużywając wtedy mniej cukru do słodzenia. Kwiaty są drobne, kremowe, zebrane w baldachy złożone. Owoce przed dojrzeniem są odświeżającą przekąską. W lecznictwie ludowym marchewnik jest stosowany jako środek wzmacniający organizm i pobudzający apetyt. Dla mnie to po prostu piękna roślina -do ogrodu ziołowego, do nasadzeń naturalistycznych, na półcieniste rabaty.
Na dobrych stanowiskach, z żyzną i świeżą glebą, marchewnik anyżowy może przekraczać metr wysokości. U mnie na piasku to co najwyżej 60 cm. Uprawiam go w półcieniu. Zauważyłam że w upalne i suche lato potrafi przywiędnąć i zaschnąć (nie podlewam), ale jak tylko popada to wspaniale się odradza.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edulkot, nowababka, Maggie, janka.p