Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciasta ucierane

Ciasta ucierane 2016/07/30 15:58 #16680

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Ciasto ucierane z owocami (bardzo łatwe)

Składniki: na blachę o wymiarach ok. 25cm x 37cm

6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 kostki roztopionej margaryny
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce najlepiej kwaskowate, bo ciasto jest słodkie, w dużej ilości.

Sposób przyrządzania:

Do garnka lub miski wbić całe jajka.
Wsypać cukier i cukier waniliowy.
Utrzeć na puszysto.
Dodawać mąkę po jednej szklance i dokładnie zmiksować.
Na końcu wlać roztopioną margarynę i również wszystko razem utrzeć, do połączenia składników.

Foremkę można posmarować margaryną i obsypać mąką, ale ja wykładam tylko papierem do pieczenia.
Wlać ciasto.
Na wierzch posypać/ułożyć owoce. Owoców najlepiej, żeby były dwie warstwy, bo ciasto dość puszyście wyrasta.
Piec 50 minut w 180st.C

Uwagi:
możemy odjąć dwie łyżki mąki i zastąpić je dwiema łyżkami naturalnego kakao, mamy wtedy ucierane kawowe :)

Na zdjęciu wersja ze śliwkami. W kawiarence dzisiejsze, z porzeczkami :)

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, aguniada, Honorata

Ciasta ucierane 2016/08/08 09:48 #18779

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
moje ulubione ciasto letnie :) robię troszkę inaczej - ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, powoli dosypuję cukier, gdy piana sztywna wtedy ubijam dalej dodając po jednym żółtku. I 1/5 mąki pszennej zastępuję kartoflanką.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


--=reklama=--

 

Ciasta ucierane 2017/02/20 17:03 #50197

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Ciasto ucierane z żurawiną i jabłkami.

Składniki:

6 jajek
3/4 szklanki cukru (250ml)
Cukier waniliowy
1,5 kostki roztopionej margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300g suszonej żurawiny
2 duże kwaśne jabłka starte na grubych oczkach.


Sposób przyrządzania

Do garnka lub miski wbić całe jajka.
Wsypać cukier i cukier waniliowy.
Utrzeć na puszysto.
Dodawać mąkę po jednej szklance i dokładnie zmiksować.
Wlać roztopioną margarynę i również wszystko razem utrzeć, do połączenia składników.
Wsypać żurawinę i starte jabłka, dokładnie wymieszać łyżką.

Piec 50 minut w 180st.C

Po ostudzeniu na wierzch zrobić polewę z gęstej śmietany i cukru pudru.

Jest to ten sam przepis, ale smak zdecydowanie inny. Polecam, było pyszne :mniam

Ostatnio zmieniany: 2017/02/20 17:59 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie

Ciasta ucierane 2017/02/20 18:29 #50208

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3397
  • Otrzymane podziękowania: 10788
To są ciasta babkowe . Ja na 4 lub 5 jajek daję 2 szklanki mąki i 1 margarynę , wtedy 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Jak dodaję 3 szklanki mąki to też 1 margaryna ale jeszcze pół szklanki mleka i 3 łyżeczki proszku . Też ubijam białka , później jeszcze chwilę z cukrem a później wszystko razem , czyli żółtka , mąka , margaryna i mleko . Zawsze wychodzi . Do śliwek mam przepis ,że idzie śmietana , podobny do powyższego , ale na pamięć nie pamiętam .
Dawniej mama miała makutrę w której margarynę z cukrem trzeba było ucierać do białości , aż ręce piekły z tego ucierania , a teraz chwila i już jest . Mój mąż mówi ,że to najszybsze ciasto na świecie i zdarza mi się nawet późnym wieczorem hałasować . Ja lubię z daktylami i polewą z mlecznej czekolady :)
Beata
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta ucierane 2017/02/20 18:32 #50210

  • majek2106
  • majek2106 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 547
  • Otrzymane podziękowania: 1276
Kurtka na wacie ale narobiliście smaku - zrobić hmm - idę do sklepiku chociaż słodkiego jakiegoś gniotka kupię. :oops:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ciasta ucierane 2017/02/20 18:53 #50213

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3397
  • Otrzymane podziękowania: 10788
A ja w sobotę robiłam wu-zetkę z 3 placków , wysoka była i smakowita i już jej nie ma :( . Ciasto robię podobnie tylko idzie tam olej z wodą , zamiast margaryny . Jutro wieczorem zabieram się z Karpatkę :)

B.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ciasta ucierane 2017/02/20 19:39 #50220

  • majek2106
  • majek2106 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 547
  • Otrzymane podziękowania: 1276
Ja jako starszy łasuch oświadczam że więcej tu nie zaglądam.
I narażał swojego ciała na słodkie pokuszenie ---- ooo cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciasta ucierane 2017/02/20 19:48 #50223

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Majku, ale od tego zaglądania, to się przynajmniej nie tyje :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciasta ucierane 2017/02/20 21:10 #50254

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3397
  • Otrzymane podziękowania: 10788
Gorzej jak na stole leży ptasie mleczko i mało chętnych do jedzenia ( oprócz mnie :) )

B.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ciasta ucierane 2017/02/20 21:20 #50258

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Już wiem!!!!! Ja całe życie robię tylko ciasta ucierane, a nie wiedziałam, że to tak się nazywa!!!
Mają jedną niezaprzeczalną zaletę - brudzimy tylko jedno naczynie! zwyc

Mrówkowiec

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4-6 jajek (zależy jakie duże)
kostka margaryny
3/4 szklanki maku

orzechy włoskie, rodzynki i czekolada do polania

Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem i po kolei jajka. Jak ciasto będzie gładkie dodajemy mak i bakalie, i dokładnie mieszamy. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Pieczemy 1h w 180 st.
Polewamy czekoladą.

Zdjęcia wstawię niebawem, bo w niedzielę będę piekła!
Ostatnio zmieniany: 2017/02/21 13:02 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, beatazg

Ciasta ucierane 2017/02/20 21:29 #50261

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Ja znam to ciasto pod nazwą makuszek :)
Miłko, ja również dla tego jednego naczynia i szybkości z jaką się robi :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciasta ucierane 2017/02/22 08:02 #50457

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Do ciast ucieranych należy również piernik, keks i babka piaskowa, oraz inne baby wielkanocne ( oprócz drożdżowych) i wszelkie ich wariacje.
Cechą tych ciast, przy prawidłowym wykonaniu i pieczeniu, jest charakterystyczne pęknięcie wzdłuż lub w koło przez środek, jeśli pieczemy w formie babowej. W trakcie wyrastania w piekarniku ciasto pęka i czasami nawet jego część wylewa się przez ten otwór, jak lawa w wulkanie wink-3 .

W ciastach ucieranych z owocami nie zawsze się tak dzieje, bo chyba cała energia ciasta wink-3 wydobywa przez szczeliny między owocami.



Babka piaskowa





Składniki:


1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i doprowadzić do wrzenia, gorącą dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.

Formę na babkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką, wlać ciasto.
Można zostawić ze dwie łyżki ciasta i dodać trochę kakao dla koloru, wyłożyć to wcześniej wylane ciasto.

Nie mam zapisanej temperatury i czasu pieczenia, zawsze piekę na oko, ale to jest łatwe do zaobserwowania, brzegi babki powinny lekko odstawać od formy, a pęknięcie zasklepić. Używam też patyczka do sprawdzenia czy baba w środku nie jest mokra.

W małej formie piekę taką babkę na święconkę, biorę półtora porcji składników i piekę od razu dwie, małą i dużą. Używam starych ceramicznych form, ale można ją upiec nawet w keksówce.


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj, takasobie, beatazg

Ciasta ucierane 2017/03/13 19:32 #53118

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Muszę pochwalić się moim ostatnim mrówkowcem, bo jak podawałam przepis, nie miałam zdjęć. To jest ciasto, które zawsze się udaje!




Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, Efkaraj, Krzysia, beatazg

Ciasta ucierane 2017/03/13 20:38 #53145

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Miłko, masz czym się chwalić, mrówkowiec dobrze utarty i upieczony, pęknięcie wzorcowe :bravo 2smiech i podane na pięknej filetowej serwecie zdziwko . Własnoręcznie ją zrobiłaś ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ciasta ucierane 2017/03/14 08:34 #53203

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Czy Ty czasem już mnie o to nie zaczepiałaś? 2smiech Nie to Efkaraj! Mam tą serwetę od praciotki (siostry mojej babci), chyba mnie trochę lubi ;) Ale nie wiem, czy sama robiła :nie_wiem raczej nie!
A ciasto się nieco przyjarało z góry, muszę wcześniej obniżać temperaturę!
Ostatnio zmieniany: 2017/04/17 12:21 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Ciasta ucierane 2017/04/14 11:20 #59076

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26975
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Tak czytam o tej babce piaskowej...Jak nastawię na 180C, to bedzie dobrze? think:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciasta ucierane 2017/04/15 22:25 #59384

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26975
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Upiekłysmy Miłko Twojego mrówkowca, nie wyszedł nam bosko piekny, ale połowa znikła w mgnieniu oka :lol:

Ostatnio zmieniany: 2017/04/15 22:26 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ciasta ucierane 2017/04/17 12:21 #59578

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Piękny!
W okolicach pęknięcia czasami tworzy się lekki zakalec. Można temu zapobiec trzymając jeszcze chwilę dużej w piekarniku, albo szybko polewając czekoladą. Bo to tak się tworzy, jakby wilgoć z zewnątrz brało... :nie_wiem

Ja jeszcze pokażę, jak babkę jogurtową robiłam. Ja wiem, że na święta już nikt nie upiecze, ale można zrobić w keksówce na każdą okazję.







Składniki:

225 g jogurtu naturalnego
200 g drobnego cukru do wypieków (szklanka)
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Ubijać jajka z cukrem mikserem przez kilka minut. Dodać jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.

Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Tu uwaga! Z takiej kamiennej donicy jak moja, wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu!!!

Udekorować lukrem (nie używam, bo nie lubię), cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma
Czas generowania strony: 0.187 s.