Czosnek niedźwiedzi
Allium ursinum
Wysokość: do 20–40 cm.
Kwiaty: biały luźny baldaszek.
Kwitnie: IV–V.
Liście: zielone, płaskie i szerokolancetowate; są jadalne i wysoko cenione zarówno w medycynie ludowej, jak i w kuchni
Część podziemna: niezbyt duże, wydłużone cebule
Rozmnażanie: podział cebulek lub siew; w odpowiednich warunkach łatwo sam się sieje
Stanowisko: półcieniste, lub słoneczne wiosną - w warunkach naturalnych porasta lasy, często bukowe, które po okresie kwitnieniu czosnku niedźwiedziego stają się dość ciemne
Mrozoodporność: wystarczająca na obszarze całego kraju
Uwagi:
- Roślina nie tylko ozdobna z białych baldachowatych kwiatów, ale także używana w kuchni, jako zdrowa i smaczna przyprawa. Nie tylko posiada on wszystkie zalety czosnku, którego ząbki stosujemy m.in. przy przeziębieniach, ale nawet zawiera więcej związków siarki, które posiadają dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i grzybice wywołane bakteriami
Candida (drożdżaki). Uważa się, iż ma właściwości nowotworowe (siarka jest przeciwutleniaczem), oraz zwalczające pasożyty: owsiki, glisty ludzkie a nawet tasiemca. Stosowanie go pobudza perystaltyke jelit i pomaga zapobiegać wzdęciom.
- w medycynie ludowej zwany był potocznie czosnkiem cygańskim a nawet..cebulą czarownic
- nazwa 'czosnek niedźwiedzi' została mu nadana, gdyż uważano, że stanowi on pierwsze pożywienie niedźwiedzi wybudzonych wiosną ze snu zimowego
- w krajach anglojęzycznych spotkać go można pod nazwami: bear's garlic (czosnek niedźwiedzi), bear leek (niedźwiedzi por), wild garlic (dziki czosnek) , broad-leaved garlic (czosnek szerokolistny), wood garlic (czosnek leśny)
> Ilustrowany wykaz czosnków
W stanie dzikim, czosnek niedźwiedzi występuje w Europie, Azji Mniejszej i Kaukazie. W Polsce objęty ochroną częściową.
.