Polypodium glycyrrhiza 'Malahatense'
Ta nieduża odmiana paprotki -
Polypodium glycyrrhiza, odnaleziona została w Malahat ,w południowo-zachodniej części Kolumbii Brytyjskiej (Kanada).
Jej kłącza, jak kłącza gatunku maja słodki smak lukrecji, dlatego też była używana , jako guma do żucia przez miejscowych Indian. Ten słodki smak części podziemnych paprotki, zaowocował nazwaniem gatunku licorice fern ( paproć lukrecjowa), lub sweet fer ( słodka), oraz pozwolił szybko i bez kosztownych badań genetycznych, określić przynależność gatunkową odnalezionej rośliny. Jest niedużą, zimozielona paprotką, jej liście o długości
od 25 do niecałych 40 cm sa wyraźnie ząbkowane, lekko przewieszające się.
Jest sterylna, więc rozmnażać ją możemy przez podział starszych roślin.
Ze względu na pochodzenie, nie lubi suchych stanowisk , trzeba wiec wybrać dla niej chłodne, stale wilgotne (ale przepuszczalne ! ), lekko zacienione miejsce . Poradzi sobie i na stanowisku słonecznym, jeśli zapewnimy jej sporo wilgoci, oraz wyściółkujemy podłoże ( igliwie, kora), by zbytnio się nie nagrzewało.
Nazwa odmianowa , pochodzi oczywiście od miejsca jej odnalezienia - regionu Malahat ( BC). W Anglii spotykana jest pod zwyczajową nazwą Licorice fern, lub sweet fern ]'Malahatense'
Polypodium glycyrrhiza 'Malahatense', dobrze znosi nasze zimy, pod warunkiem, że jej stanowisko nie będzie zbyt wilgotne ( zastoiny wodno-mrozowe) i lekko zabezpieczymy ją stroiszem iglastym lub/i włókniną.
zdjęcia z IX/X
'Malahatense' w ogrodzie pokazowym RHS Harlow Carr (rosną na lekko ocienionej skalnej górce)