,dzięki za odpowiedź.Domyślałam się, ze na zimno, bo napisałaś, ze dodajesz go po zdjeęciu garnka z ognia. Lepiej jednak zawsze się upewnić.
Polluś on zawsze wychodzi
ten piernik to moja zielonozakręcona tradycja wigilijna
Tak w razie czego, gdyby komuś siadł biszkopt a z sernika zrobiła się podeszwa i potrzebował ratunku -sprawdzonego przepisu, wklejam i tu. Obie z Majeczką gwarantujemy, że zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny, nie zapycha i nie zsycha się szybko
Przepis wygląda na długi, ale chciałam wszystko napisać łopatologicznie.
Piernik japoński
Przepis dla opornych i dwuleworęcznych
bo zawsze wychodzi, jest wilgotny i super pyszny
)
Składniki suche na ciasto
--> 2 szklanki mąki
--> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
--> 1 łyżeczka sody
--> 1 łyżka cynamonu
--> 1 łyżka przyprawy do piernika
--> 3 łyżki maku
--> 1 łyżka kakao
--
reszta składników
--> 4 jaja
--> 1 szklanka cukru
--> 1 i 1/3 szklanki oleju
--> 4 łyżki roztopionego i przestudzonego miodu / niekoniecznie /
...plus niezbędne i mniej niezbędne dodatki decydujące o smaku :
--> 5 kwaśnych jabłek - obrane i pokrojone w kostkę /obowiązkowo /
--> 0,5 op. fig pokrojonych , ale nie za drobno (niekoniecznie)
--> 6 sztuk śliwek suszonych, raczej nie wędzonych (niekoniecznie)
--> po małej garstce : rozdrobnione : orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, kandyzowane skórki, wiśnie, migdały - co kto lubi. My lubimy wszystko, więc ja dodaję wszystkiego po trochu...
Najpierw wstępne przygotowania :
1- bakalie, śliwki suszone, rozdrabniamy na kawałeczki nie większe niż 0,5 cm
2- figi rozdrabniamy na nieco większe kawałki...możemy to robić pijąc kawkę z przyjaciółką...
3- jabłka kroimy w drobną kostkę do 1,5 cm
4-
siedem pierwszych składników /od mąki do kakao/
mieszamy na sucho w misce
Przygotowania skończone? ....
włączamy piekarnik na 180 st C i robimy ciasto :
* W dużej misce ubijamy jaja i dodajemy cukier.
* Kiedy cukier się rozpuści, dalej ubijając dodajemy na przemian mąkę z dodatkami i olej oraz miód. Możemy wyłączyć mixer, bo następnie dodajemy jabłka, oraz bakalie - najlepiej wymieszać łyżką, ponieważ
masa jest bardzo gęsta !!!
*
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180C. W piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia może być krótszy o ok.5 min., możesz tez nieco zmniejszyć temperaturę do 160-170 st C .Ciasto ma być błyszczące i odstawać od blachy.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, aby stygł w temperaturze pokojowej. Piernik polewamy polewą
lub smarujemy lukrem i dekorujemy wg własnego gustu...
składniki na czekoladową polewę aromatyczną
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 aromatu- najlepiej rumowy lub arakowy
Wszystkie składniki zagotować 3 min.a kiedy cukier się rozpuści i polewa będzie lśniąca zestawiamy z ognia; ciasto polewamy nieco przestygłą polewą...
Biały lukier aromatyczny
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kilka kropelek aromatu najlepiej rumowego, lub arakowaego
Białko ubijamy mikserem, kiedy jest dość sztywne dosypujemy partiami cukier a na końcu aromat;
lukier wymaga przeschnięcia w suchym miejscu około 12 godzin. Tworzy zwartą, białą skorupkę.