Morela japońska
(Prunus mume)
Gatunek drzewa należący do rodziny różowatych.
Pochodzenie: Chiny, Japonia, Tajwan.
Drzewo o kulistym pokroju, dorastające do 6-9 m. wysokości.
Liście: owalne, do 10 cm. długości.
Kwiaty: białe, różowe lub czerwone, w zależności od odmiany, pojawiają się przed rozwojem liści.
W Japonii kwitnienie przypada najczęściej na luty i marzec. W parkach i świątyniach organizowane są w tym czasie festiwale (ume matsuri).
Owoc: pestkowiec, 2-3 cm. długości, prawie okrągły.
W Japonii jest ponad 300 odmian uprawnych.
Morela japońska 'Beni-chi-dori'
Prunus mume
Odmiana o malinowo-różowych, intensywnie pachnących kwiatach. Kwiaty są jadalne
Kwitnie bardzo wcześnie, bo już nawet w marcu. W naszym klimacie nie jest to zbyt dobre, bo narażona jest na przymrozki.
Dorasta do 2-2,5 m. wysokości, przybierając kulisty pokrój.
Powinno wybierać się dla niej stanowisko słoneczne/półcieniste, zaciszne, osłonięte od zimowych wiatrów.
Mrozoodporność: podają do ok. -15 °C (młode egzemplarze należy okryć na zimę)
W moim ogrodzie rośnie na słonecznym, stale wilgotnym, ale przepuszczalnym stanowisku od wiosny, zeszłego roku. Wolno przyrasta. Zimy praktycznie nie ma, więc jej nie zabezpieczałam.
Kwitnąca wygląda uroczo, choć niewielka jeszcze
fot.18.03.2020