Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels)

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2021/02/08 18:44 #225357

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75472
Helleborus x hybridus 'Senna'
ciemiernik mieszańcowy 'Senna'

'Senna' należy do ciekawej serii ciemierników 'Winter Angels', której twórcą jest holenderska firma Kwekerij Verboom B.V. Odmiana ta botanicznie należy do ciemierników mieszańcowych, których korzenie są ciężkie do ustalenia, gdyż ciemierniki wschodnie i inne z sekcji Helleborastrum były krzyżowane już od końca XIX w. a w XX w. kolejne hybrydy powstawały jak grzyby po deszczu. Gdybyśmy więc nawet znali bezpośrednich rodziców tej odmiany, zapewne nie potrafilibyśmy określić jego 'dziadów' i 'pradziadów'.

Kwiaty ciemiernika 'Senna'- najogólniej pisząc- mają brzoskwiniowy kolor, ale każdy z płatków pokryty jest bordowymi cętkami- im bliżej środka kwiatu, tym gęściej ułożonymi. Dodatkowo każdy z płatków otoczony jest delikatnymi bordowymi cieniami i takiego koloru są również miodniki (nektarniki) kwiatu, co może oznaczać, że wśród dalszych lub bliższych przodków Senna może mieć Helleborus purpurascens lub Helleborus abchasicus Liście są ciemnozielone, błyszczące, mają dobrze widoczne nerwy i są wyraźnie piłkowane po brzegach. Cała kępa dorasta do ok. 30- 45 cm wysokości, w zależności od warunków uprawy.
W naszych polskich ogrodach rozpoczyna kwitnienie w III dekadzie lutego.

Warunki uprawy:
Podobnie jak większość ciemierników Senna wymaga stanowiska w półcieniu i delikatnie wilgotnej (nie mokrej), przepuszczalnej gleby. Dobrze byłoby, gdyby w okresie zawiązywania pąków oraz kwitnienia ciemiernik miał dostęp do sporej ilości promieni słonecznych. Jej odczyn jest mniej ważny, chyba że gleba jest bardzo kwaśna, wtedy można dwa razy w roku podsypać pod kępę garstkę dolomitu.

Jak inne ciemierniki jest rośliną trującą i powodującą uczulenia skórne, dlatego wszelkie prace powinny być prowadzone w rękawicach, by sok rośliny nie podrażnił skóry

Helleborus x 'Senna' w drugim roku od zakupu

Inne ciekawe odmiany ciemierników, w tym ciemierników mieszańcowym znajdziesz w naszym

Ilustrowanym Spisie Ciemierników.
>>> Zapraszamy! <<<

Ostatnio zmieniany: 2025/02/26 21:54 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, basik

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/02/26 20:00 #336990

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 69257
Wśród sześciu ciemierników, które dziś trafiły do mojego ogrodu 'Senna' wybiła się na czołówkę zachwytu nad urodą kwiatów :kocham

fot. 26.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, wojtek, a.nia, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova

--=reklama=--

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/02/27 18:29 #337023

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Basiu, czy Twój ciemiernik ma jeszcze pąki?

Mój ciemiernik 'Senna' dopiero podnosi pąki kwiatowe

Mam też 3letnią siewkę tej odmiany, ale jeszcze nie kwitła

fot.27.02.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, DorotaZ

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/02/27 18:48 #337025

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu jest kilka paków kwiatowych, ale niewiele, bo okaz, który nabyłam ma tylko dwa pędy kwiatostanowe. Nie wygląda, aby miał coś jeszcze dopuścić.

fot. 27.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/02/27 18:54 #337027

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Basiu, zapytałam, bo na Twoich fotkach rozwiniętych kwiatów nie widać bordowych cieni okalających płatki- zapewne kwiaty nie rozwijały się w zimnie. Ciekawa jestem, czy kwiaty z pąków rozwiniętych u Ciebie w ogrodzie będą je miały. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): basik

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/02/28 16:53 #337082

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś przyjrzałam się kwiatom 'Senna' i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że pojawiły się bordowe cienie na brzegu płatków kwiatowych :woohoo:
Wystarczyła jedna zimna noc, którą spędził na dworze.

fot. 28.02.2025

Prawdopodobnie kwiaty z rozwijających się pąków będą wybarwione już prawidłowo.

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/03/09 19:47 #337674

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Faktycznie kwiaty, które rozwinęły się teraz mają bordowe cienie na brzegach płatków kwiatu.

fot. 09.03.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, wojtek, DorotaZ

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Senna' (Winter Angels) 2025/03/13 23:22 #338028

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ciemiernik 'Senna' szybko rozwinął kolejne kwiaty:

fot.09.03.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, a.nia, DorotaZ
Czas generowania strony: 0.104 s.