Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2024/02/24 16:33 #313082

• Agneszka
  • Agneszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 740
Tomek Mr napisał:
Agneszka napisał:
I więcej nie będę robić, bo stare sobie poradzą, a młode są zbyt młode i nie ma co szaleć z karmieniem. Żadnego obornika nie podam. O nie.

Nie no ...z tego co czytam to koleżanka Agneszka daleka jest z jakimkolwiek szaleństwem przy rodkach 2smiech

Haha. Tomku, ktoś kiedyś napisał, że rododendrony lubią leniwych i skąpych ogrodników (za wyjątkiem sadzenia). I ja się tego trzymam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2024/02/24 16:46 #313084

• Agneszka
  • Agneszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żaneto, dobry kupiłaś, ale nie dawaj go razem z nawozem. Najpierw podsyp zakwaszaczem, a po dwóch tygodniach zadozuj nawozy. Masz piękne krzewy i nie musisz szaleć z nawozami. Z obornikiem uważaj
Za tę wiadomość podziękował(a): th

--=reklama=--

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2024/02/24 17:07 #313090

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24125
Agnieszko -dobrze tak zrobię ,teraz obornik poodsuwałam na obrzeża krzewu ,żeby nie było za grubej warstwy
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2024/05/06 08:38 #320064

• Agneszka
  • Agneszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Czy teraz, gdy kwitną podajecie jakieś nawozy? Jakie?

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2025/03/23 20:49 #338754

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2930
Wykorzystałem dzisiejszy deszcz do nawożenie pogłównego :deszcz

Ten sezon jest ciut inny w tym aspekcie niż poprzednie B) obornik granulowany rozsypałem dopiero w połowie lutego a nie jak zawsze późną jesienią , dwa tygodnie później dałem kwasek cytrynowy garstka pod mały krzaczek a garść pod duży też przed deszczem . Z kwaskiem będę robił tak co miesiąc do puki nie zużyję 10 kg :P

Siarczan amonu zamieniłem na siarczany magnezu , potasu i żelaza mieszając wszystko z wieloskładnikowym nawozem yara mila compleks . Ilościowo sypnęłam tak samo czyli małą garstką pod mały krzaczek duża pod duży teacher . Mam jeszcze zapas typowego nawozu do rododendronów Green Oro jego podam w połowie maja . Tutaj daję mniej więcej połowę dawki zalecanej przez producenta .
Ostatnim etapem nawożenia jest dwukrotny oprysk Magiczną Siłą jak rododendrony przekwitną i oberwę im kwiatostany wtedy one wypuszczają nowe przyrosty i moim zdaniem dopiero wtedy jest im potrzebna większa dawka azotu.

Dwa sezony temu kilka rododendronów miało popalone liście i byłem pewny że to od słońca , ale podejrzewam że je przenawoziłem i to było przyczyną bo w tym sezonie nie zaopserwoywałem takich zmian. Szczególnie było to widać na Ken Jacku który jest w donicy i stoi w cieniu , ten który jest w gruncie też miał podobne objawy a w ten sezon wchodzi jako okaz zdrowia. Także uwaga na nawozy mineralne więcej nie znaczy lepiej :silly:

„Tylko najlepsi mają chwilę zwątpienia”
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, chester633, zanetatacz, a.nia, DorotaZ

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2025/03/23 21:13 #338756

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6470
Wiem, że ludzie sypią kwasek cytrynowy pod kwasolubne, ale on jest w temperaturze pokojowej bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie. Jest jakaś literatura na ten temat? Ciekawa jestem, czy to ma sens.

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2025/03/24 07:40 #338776

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2930
DorotaZ napisał:
Wiem, że ludzie sypią kwasek cytrynowy pod kwasolubne, ale on jest w temperaturze pokojowej bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie. Jest jakaś literatura na ten temat? Ciekawa jestem, czy to ma sens.

Doroto ja literatury żadnej nie znam wiedzę swoją czerpię z internetu i od Was recourse takie coś mam zapisane . Tu info od gościa co ma krzaki wielkie piękne i zdrowe B)

„Ja stosuję metodę kwasku cytrynowego od kilkunastu lat
Wszyscy moi znajomi też robią w ten sposób i udało im się doczekać krzaków o jakich marzyli.
Największą zaletą tej metody jest że koryguje ona błędy przy posadzeniu.
Uwaga : kwasek nie zakwasi nam gleby na stałe bo po 3 dniach nie ma po nim śladu !! Lecz w tym czasie dokonuje dużej korekty podłoża.
Wiąże sole glinu zmieniając je w cytryniany ( obojętne dla rośliny ) chaletuje sole żelaza, oraz powoduje rozwój mikroorganizmów.
Nie chce mi się opisywać jak w wielu przypadkach skutecznie "wyleczył" krzaki z chlorozy.”

Kwasek cytrynowy stosowany jest nie tylko przy kwasolubnych , przy innych uprawach też , często teraz jest dodawany do profesjonalnych nawozów dla rolników. Jeszcze taki artykuł do przeczytania :P

l24.lt/pl/ekologia-i-przyroda/item/404097-kwasek-cytrynowy-ekologiczny-zastrzyk-energii-dla-roslin-kwasolubnych
„Tylko najlepsi mają chwilę zwątpienia”
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, basik, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021

Różaneczniki i azalie - wymagania, zakup, sadzenie i uprawa w ogrodzie 2025/04/01 08:09 #339397

• Agneszka
  • Agneszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja polecam zerknąć do poradnika Ciepłuchy, tutaj:

rhododendron.pl/wydarzenie/niewlasciwe-ph-przyczyna-chlorozy-na-rozanecznikach-i-azaliach

Są też inne rzeczowe artykuły.

Moje rododendrony dostały dwa tygodnie temu siarczan magnezu i kwasek cytrynowy. Niektórym podałam obornik granulowany. Kilka dni temu dostały dolistnie Florovit płynny, NPK 4-6-6. Dostały też doglebowo biopreprat z grzybkiem Trichoderma. Jestem fanką mikrobiologii. Ciekawa jestem czy będą efekty.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu, a.nia
Moderatorzy: th
Czas generowania strony: 0.101 s.