To następna oryginalna i sprawdzona siewka
Liście do 25 cm długości dość sztywne zakończone kulami z drobnych listków - trochę przypominające brokuły, liście drugiego rzędu zredukowane do minimum.
Bardzo oryginalnie wyglądająca i mało przypominająca paproć.
Wzrost wolny i wymaga więcej światła.
Ostatnio zmieniany: 2016/10/11 21:45 przez majek2106.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, MarzenaSantaFe, piku, darob66, SylwiaS, Baba z psami, ewacz
A to taki patyczak
Liście długość do 40 cm praktycznie proste a drugiego rzędu zamienione na supełki i sztywne.
Paproć zdrowa i wymaga sporo światła aby zachować pokrój.
Nie rewers-uje.
Ostatnio zmieniany: 2016/10/11 22:01 przez majek2106.
Za tę wiadomość podziękował(a): SylwiaS, Baba z psami, ewacz
Ta siewka jest takim połączeniem podstawowego gatunku wietlicy z odmianą 'Dre's Dagger'
Liście długość do 50 cm sztywne wzniesione do góry, do połowy fronda przypomina zwykłe Athyrium filix-femina a druga część jest zredukowana i wygląda jak u odmiany 'Dre's Dagger'
Bardzo ładnie prezentuje się z góry i przypomina gwiazdę ( to moje skojarzenie )
Forma silnie rosnąca i zdrowa nie daje rewersji. Uprawiana już od kilku lat.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, piku, Baba z psami, ewacz
TA siewkę uprawiam od kilku lat, pierwsze liście ma mniej ciekawe ale latem wypuszcza następne bardziej zredukowane i zakończone pięknymi bąblami.
Forma zdrowe pełna wigoru, aby zachować ładny pokrój wymaga więcej światła, wysokość do 40 cm.
Bardzo ją lubię
Ostatnio zmieniany: 2016/10/14 07:44 przez majek2106.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Baba z psami, ewacz
Siewka wietlicy samiczej, którą zostałam obdarowana w ubiegłym sezonie przez Tomasza. Rośnie na nieodpowiednim stanowisku, ale już szykuje się lepsze, więc może w przyszłym roku pokaże na co ją stać
Dwuletnia siewka o bardzo zredukowanych liściach.Trudno powiedzieć jakie osiągnie rozmiary?Jak na razie dorasta do 20 cm.
Tomku wygląda na bardzo kruchą i delikatną, czy taka jest ? Poll napisał:
Siewka wietlicy samiczej, którą zostałam obdarowana w ubiegłym sezonie przez Tomasza. Rośnie na nieodpowiednim stanowisku, ale już szykuje się lepsze, więc może w przyszłym roku pokaże na co ją stać
Polu bardzo ładna i dobrze jej z oczu patrzy - będą z niej ludzie
Sam jestem ciekaw jak dalej się rozwinie.
Ostatnio zmieniany: 2016/10/14 23:08 przez Poll. Powód: poprawienie cytatów
Tomku wygląda na bardzo kruchą i delikatną, czy taka jest ?
Sławku, ona już jako bardzo mała roślina wyróżniała się spośród innych siewek.Wypuszczała cienkie nitki dłuższe od pozostałych.
Liście są delikatne ale nie tak kruche na jakie wyglądają.
A to trochę inna forma znanej odmiany Athyrium filix-femina 'Frizelliae'
Listki są ząbkowane znacznie ostrzej nie tak ładnie okrągłe jak w wymienionej odmianie.
Z dalszej odległości tworzą ładne tasiemki.
Mam ją od kilku lat i nigdy nie miała rewersji !
Ostatnio zmieniany: 2016/10/16 15:17 przez majek2106.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, ewacz
Siewka Asplenium scolopendrium, którą 3 lata temu podarował mi Tomasz. Na początku roślina miała waskie , pomarszczone, jakby ulane z plastiku frondy
Rok temu, pokazały sie w kępie inne liście - większe nieco, rozdwojone na końcu, jaśniejsze, ale również 'plastikowe'. Ta część siewki rosnie dynamiczniej i muszę chyba postarać się ja oddzielić, aby nie zdominowała całości