Inna, ale podobna forma 'Clarissimy' została odnaleziona w Lancashire w 1893 roku przez T.Boltona. Jest nieco mniejsza od 'Clarissimy' znalezionej przez pana Moule w Devon..
Obecnie nazywana 'Clarissima Bolton'...i niestety równie rzadko spotykana w ogrodach.
Wydawało mi się, że wbrew starym opisom 'Clarissima Bolton', rośnie dynamicznie. Niestety okazało się, że z mojej rośliny wyrosła sięwka innej dynamicznej odmiany.
Po oddzieleniu wygląda nadal skromnie.
Może w ogrodzie koleżanki Poll zacznie lepiej przyrastać ? Tam wietlice rosną bardzo dynamicznie i są wyjątkowo duże.
Też mam nadzieję, że coś z niej będzie, a tym czasem.... Zarówno Clarissima Jones, jak i tytułowa Clarissima Bolton dopiero ruszają z wegetacją. Niezmiernie mnie to cieszy, bo gdyby przemarzły takie paprociowe perełki , to nigdy bym sobie nie wybaczyła.
Athyrium filix-femina Clarissima Bolton, tak, jak Clarissima Jones jest ciężka do ogarnięcia wzrokiem i obiektywem.. Bardzo delikatna, ale jednocześnie rozwierzgana i powyginana we wszystkich możliwych kierunkach...
'Clarissima Bolton' ruszyła później od innych odmian, ale obawiam się, że po przymrozkach ubiegłej nocy mogła zostać zniszczona. Nie dotarłam dziś do niej, więc nadzieja się kołacze.