Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota)

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2019/02/24 20:26 #150886

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 79843
Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota

Ta nerecznica występująca w poszyciu lasów położonych na nizinach Japonii i Korei, bardzo przypomina dobrze znaną polskim ogrodnikom nerecznicę czerwonozawijkową (Dryopteris erythrosora). Wśród cech, dzięki którym możemy je odróżnić są m.in. kształt i wielkość najniższych odcinków I rzędu, budowa listków II rzędu i kolor zawijek przykrywających kupki zarodni.
* U Dryopteris cystolepidota najniższe odcinki I rzędu są najszersze z wszystkich, jakie występują na blaszce liściowej, a do tego są wyraźnie rozłożone poziomo.

Nerecznica czerwonozawijkową (Dryopteris erythrosora) po lewej, Dryopteris cystolepidota po prawej

* Odcinki II rzędu są wyraźnie podzielone i dzięki nim liść uznaje się za trzykrotnie podzielony (trójpierzasty)

* Zawijki kupek zarodni u nerecznicy czerwonozawijkowej (Dryopteris erythrosora) (po lewej) są czerwone, u Dryopteris nipponensis są beżowobrązowe

Gatunek ten tworzy bardzo eleganckie kępy składające się z liści o długości ok. 60 cm. Blaszka liściowa złożona jest z 15 do 20 par odcinków I rzędu, położonych na przeciw siebie, a ich najniższa para jest najdłuższa. Czubek każdego liścia gwałtownie zwęża się, co również jest cechą charakterystyczną tej paproci. Świeżo rozwijające się frondy mają jasną,, pomarańczową barwę, a z biegiem czasu stają się zielone. Substancja liści jest trwała, więc nie ulega szybko zniszczeniu pod wpływem warunków pogodowych.

Warunki uprawy:
Uprawa tego gatunku nie sprawia większych problemów, pod warunkiem, że bezśnieżną zimą temperatury nie spadną poniżej -20C. Dobrze dostosuje się do warunków panujących w ogrodzie, ale jeśli chcemy, by paproć wyglądała imponująco, zapewnijmy jej żyzną, lekko wilgotną glebę i co najmniej półcieniste stanowisko. W razie mocnych spadków temperatur, warto narzucić na paproć kilka iglastych gałęzi.
Według WFO, Dryopteris nipponensis ma sporo synonimów, m.in: Dryopteris cystolepidota (1905), Dryopteris taquetii (1908), Dryopteris erythrysora var. ambigens (1928), Dryopteris ambigens (1930). Najczęściej używane są dwie nazwy, zawarte w tytule wątku, jednak wśród kolekcjonerów używa się powszechnie nazwy Dryopteris cystolepidota.

W kolażach wykorzystałam zdjęcia forumowiczów z wątku o nerecznicy czerwonozawijkowej.

.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/05 16:38 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2021/10/10 09:09 #250885

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 31960
Dryopteris nipponensis ...z zarodników wysianych wiele lat temu...mam nadzieje, że w końcu lepiej się rozwinie i pokaże swoje walory, bo to wyjątkowo ładna ne :burza recznica.

Ostatnio zmieniany: 2024/10/03 15:44 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, jugo, basik, ewacz, wojtek, Wertyk, dultom, DorotaZ

--=reklama=--

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2023/04/14 21:39 #291355

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jeden z moich egzemplarzy Dryopteris nipponensis na wilgotnym stanowisku w półcieniu. Zdjęcie z sierpnia..
Dobrze widać, jak duże są najniższe, rozłożone odcinki I rzędu:

.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/04 00:48 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2024/07/20 20:06 #325489

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dryopteris cystolepidota syn. Dryopteris nipponensis

Ostatnio zmieniany: 2024/10/03 15:23 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, jugo, nelu-pelu, basik, ewacz, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2024/08/27 20:34 #327203

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Dryopteris nipponensis (1932) rośnie na mocno cienistym stanowisku pod śliwami wiśniowymi. Moja rodzima gleba została zasilona kompostem liściowym i obornikiem.

fot.26.08.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/03 22:03 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, takasobie, jugo, ewacz, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2024/10/03 22:01 #329494

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Dryopteris cystolepidota bardzo dobrze zniósł ulewne deszcze i mocne wiatry. To mocna paproć, choć wygląda raczej delikatnie.
Po prawej, Dryopteris borrei 'Revolvens'.

fot. 01.10.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/03 23:17 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, ewacz

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2024/10/04 19:36 #329545

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Długo czekałem...ale sie doczekałem. Cieszę się, że koleżanka załozyła w końcu wątek o tej ciekawej paproci vishenka
Moja ostatnia już cystolepidota z siewu. Pozostałe zasiliły niektóre ogrody osób lubiących paprocie. ;)
Co prawda ładniej brzmi Dryopteris nipponensis ale z tego co się zorientowałem poprawniej Dryopteris cystolepidota

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, basik, ewacz, wojtek

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2024/11/26 18:59 #332935

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75192
Dostałam od Tomasza :buziak Coś jej nie pasuje i słabo rośnie :( Chyba ją wiosną przesadzę na jakiś czas do doniczki.
Malutka zasypały liście i tylko jeden listek widać na ten czas.

fot. 26.11.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, nelu-pelu, ewacz, DorotaZ

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2025/06/13 11:41 #345997

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ładnie rozpoczęła nowy sezon. Jakimś cudem nie podmarzła clap

fot. 12.06.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, ewacz, dultom

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2025/06/14 21:30 #346037

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dryopteris cystolepidota w tym roku przymrozki jej nie uwsteczniły., ale i tak nie może osiągnąć przyzwoitej wielkości ...

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, ewacz, dultom

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2025/08/01 21:49 #348660

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota w ogrodzie Poli ....wyjątkowo ozdoba paproć ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, basik, ewacz, a.nia, dultom, Borislava.Kirilova

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2025/10/18 23:22 #352241

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ten sezon jest trudny, bo w maju był większy przymrozek, a potem letnia susza krecigl Jednak nerecznica japońska całkiem dobrze poradziła sobie w tych ciężkich warunkach., praktycznie bez mojej opieki.

fot.16.10.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, a.nia, dultom, DorotaZ

Nerecznica japońska (Dryopteris nipponensis/ Dryopteris cystolepidota) 2025/10/20 17:26 #352317

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Tomek Mr napisał:
Długo czekałem...ale sie doczekałem. Cieszę się, że koleżanka załozyła w końcu wątek o tej ciekawej paproci vishenka

Założyłabym wcześniej, ale im więcej się wgryzałam w tę paproć, tym bardziej utwierdzałam się w tym, że mój tzw 'główny', czyli starszy egzemplarz, po prostu nim nie jest. Dostałam go od naszego wspólnego kolegi kilka lat temu, ale analizując cechy, doszłam do wniosku, że to bardzo podobny Dryopteris pacyfica..
Dopiero gdy podrósł egzemplarz od Ciebie i mogłam go dobrze 'prześwietlić' wink-3, potwierdziło się, że to faktycznie prawidłowy gatunek.
U mnie Dryopteris cystolepidota rośnie póki co, bardzo przyzwoicie, szkoda tylko, że mam jeden egzemplarz. Może w przyszłym roku go podzielę?

fot. 19.10.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/10/20 17:26 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, DorotaZ, Katarzyna2021
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.168 s.